2024. április 27., szombat

Kerékpár-népszerűsítés Újvidéken

A Munkás utcában lévő telket mostanáig is parkolóként használták, de rendezetlen volt, sárban, esetenként kátyúk között manővereztek az autók. A 12 évig ideiglenes parkolóteret most lebetonozták, 94 autó állhat meg itt.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A zárómunkálatokat Miloš Vučević polgármester is megtekintette. Látogatásakor a polgármester bejelentette, azt tervezik, hogy a bicikliparkoló részét kibővítik, serkentve így a kerékpározást Újvidéken. – Hamarosan megnyitjuk a Strand mellett lévő felújított parkolót is, három garázsház megépítésére kaptunk ajánlatokat, ezeket most elemezzük. Hiszem, hogy májusban még a képviselő-testület elé terjeszthetjük a szerb–osztrák konzorcium javaslatát, rendszerezett megoldásrendszer kidolgozásába fogtunk bele a visszatérő parkológondok megoldása érdekében. Ebbe a rendszerbe beleszámítottuk azt is, hogy egyre több újvidéki polgár fog a jövőben kerékpáron közlekedni – jelentette be Vučević.

A Munkás utcai parkolón a 94 hely közül 4 mozgássérült gépkocsivezetőre vár, valamint 20 kerékpár számára is helyet biztosítottak. Itt említjük meg, hogy hétfőn megkezdődött a kerékpáridény a városban, pontosabban: most már lehet kölcsönözni kerékpárt az NS Bike-rendszerben. A betagosodás 600 dinárba kerül egész évre, az egynapos bérleti díj pedig 100 dinár. Az idén a biciklikölcsönzés valószínűleg sokkal népszerűbb lesz, mint a korábbi években, tekintettel arra, hogy a járvány miatt a városi buszokat kevesen használják, noha azok rendes menetrend szerint közlekednek.