2024. április 27., szombat

Őszre készül el a Hertelendy-kastély

Gyerekeknek szentelt oktatási és rekreációs központ lesz a patinás bocsári épületben

A Törökbecse községhez tartozó Bocsáron szeptember 23-án kezdődött meg a Hertelendy-kastély felújítása, amelyből oktatási és rekreációs központ lesz óvodásoknak és alsó tagozatos diákoknak.

gor Mirović tartományi kormányfő és Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár tegnap Bocsárra látogatott (Fehér Rózsa felvétele)

gor Mirović tartományi kormányfő és Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár tegnap Bocsárra látogatott (Fehér Rózsa felvétele)

A beruházást 361 millió dinárral a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság támogatja, ebből a pénzből – a járványhelyzet miatt a tervezett 270 napos határidő helyett valamikor őszre teljesen felújítják a kastély fő- és melléképületeit. Igor Mirović tartományi kormányfő tegnapi bocsári látogatása alkalmával elmondta: a komplexum csaknem 100 fő befogadására lesz alkalmas, és az egész éves programoknak köszönhetően 15 helybélinek ad majd munkalehetőséget. A tartományi kormányfő bejelentette azt is, hogy két héten belül megkezdődik a faluban a tornacsarnok építése is.

Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár szerint a Bánát szívében épülő, szálláshelyeket és sportpályákat is tartalmazó leendő komplexum oktatási és üdülési lehetőséget nyújthat az egész országból érkező gyerekek számára, akik itt-tartózkodásuk alatt megismerkedhetnek a vajdasági falu életével és szokásaival, a mezőgazdasági gazdálkodással, a környezetvédelemmel, de sportolhatnak, kirándulhatnak és múzeumokat is látogathatnak.

A tartományi kormány az épületegyüttes bebútorozását és a hathektáros terület parkosítását is támogatni fogja.

A törökbecsei önkormányzatra hárul az épülethez tartozó parkoló kialakítása és az utca rendezése. Saša Maksimović polgármester elmondta: ennek a beruházásnak köszönhetően az 1200-as lélekszámú falu nem fog kihalni, sőt lehetőséget kap a fejlődésre.

A Hertelendy-kastélyból oktatási központ lesz (Fehér Rózsa felvétele)

A Hertelendy-kastélyból oktatási központ lesz (Fehér Rózsa felvétele)

Hertelendy József, Torontál vármegye országgyűlési képviselője, a romjaiban is tekintélyt parancsoló kastély építője, 1803-ban vásárolta meg a kincstártól Bocsár falut, 1839-ben bekövetkezett halála után birtokait három fia örökölte meg, később Ivan Bajić báró, Miloš Obrenović kenéz dédunokája, majd a XIX. század végén Bayer Alajos lett a település birtokosa. A második világháború után a kifosztott kastély a mezőgazdasági birtok igazgatási épületeként funkcionált, majd 2005-ig a nagybecskereki kórházhoz tartozó pszichiátriai klinika működött benne. Miután az intézmény megszűnt, az egykor patinás épület teljesen lepusztult. 2011-ben elkezdődött a több mint 2700 négyzetméter alapterületű kastély felújítása azzal a szándékkal, hogy a különleges igényű gyerekek terápiás központja legyen, a munkálatok azonban félbeszakadtak. Igor Mirović ennek kapcsán korábbi látogatása alkalmával arra is kitért, hogy egy bírósági szakértő szerint a korábbi hatalom idején, ebben a projektben 50 millió dinár tűnt el.