2024. április 27., szombat

Bővül a palicsi vízvezeték-hálózat

A Tartományi Mezőgazdasági‚ Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság a közelmúltban hozta nyilvánosságra a korábban kiírt pályázatainak eredményeit, amelynek értelmében Szabadka Város területén három projektum megvalósítását támogatják. Korábban már szót ejtettünk a dűlőutak rendezéséről, valamint a Harambašić utca szennyvízcsatorna-hálózatának felújításáról. A harmadik támogatott projektum Palics vízvezeték-hálózatára vonatkozik, amelyről Újhelyi Ákos, a szabadkai Városi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja nyilatkozott lapunknak.

Mint megtudtuk, a palicsi vízvezeték-hálózaton tervezett munkálatok két részből állnak. Egyrészt egy egykilométeres szakaszon teljesen új vízvezeték-hálózat épül ki, másrészt pedig egy szakaszon áthelyezik a már meglévő hálózat csöveit.

Az új vízvezeték-hálózat az Újvidéki út mentén fog kiépülni (Fotó: Gergely Árpád)

Az új vízvezeték-hálózat az Újvidéki út mentén fog kiépülni (Fotó: Gergely Árpád)

– Az új vízvezeték-hálózat az Újvidéki út mentén fog kiépülni 1000 méter hosszan, körülbelül a víkend telepig. A településnek ez a része a turizmus szempontjából bír nagy jelentőséggel, mivel több étterem és szálloda is található itt, amelyek vízfogyasztása magas, amikor rendes körülmények között működnek. Ezen a részen semmilyen vízvezeték-hálózat nincs. Száz új felhasználóval számolunk. Ami a már meglévő csövek áthelyezését illeti, ez a férfistrandnál fog megtörténni. Erre az épülő wellnessközpont medencéjének kialakítása miatt van szükség – fogalmazott Újhelyi Ákos.

A tanácsostól emellett azt is megtudtuk, hogy a beruházás teljes értéke áfa nélkül megközelítőleg 17 millió dinár. Ezen összegnek hetven százalékát biztosítja a már említett tartományi titkárság, míg a fennmaradó 30 százalékot, kiegészítve az áfa összegével, a városi költségvetésből fedezik.