2024. április 27., szombat
SPORTHÍREK

Szingapúrban nem akarnak zárt kapukat

FORMULA–1

A szingapúri Formula–1-es futam szervezői kizárták annak a lehetőségét, hogy nézők nélküli versenyt tudjanak rendezni az eredetileg tervezett, szeptember 20-ai időpontban. A szervezők szóvivője, a The Straits Times szingapúri újságban hangsúlyozta: folyamatosan egyeztettek a F1 képviselőivel, akiket arról tájékoztattak, hogy a zárt ajtó mögötti rendezés esetükben kivitelezhetetlen. „A prioritás esetünkben továbbra is a szurkolóink, önkénteseink, valamint minden szingapúri jóléte és biztonsága. A rendezést előkészítő munkálatokhoz általában három hónapra van szükség, ami a jelenlegi helyzetben változhat az éppen hatályban lévő kormányrendeletektől függően” – utalt a világjárványra, valamint a jelentős, ideiglenes infrastruktúrát igénylő éjszakai, utcai versenyre a szóvivő.

Szingapúr csaknem 27 ezer koronavírus-esetet jelentett eddig, amely az ázsiai kontinensen az egy főre jutó fertőzöttek esetében a legmagasabb százalékos mutatót jelenti a helyi lakosság körében. A szóvivő kiemelte: jelenleg nem tudják garantálni, hogy az adott időszakban egyáltalán tudnak-e fogadni külföldről bárkit, és akkor éppen milyen karanténszabályok lesznek érvényben. Az ország lezárása egyelőre június 1-jéig van érvényben.

A tavalyi futam három napja során 268 ezer néző látogatott el Marina Bayre a városi pályára, ennek 40 százalékát külföldiek tették ki.

NBA

Rekordösszeg Jordan csodacsukájáért

Rekordot jelentő 560 ezer dollárért kelt el egy árverésen Michael Jordan kosárlabdacipője. A Sotheby’s aukciósház vasárnapi közleménye szerint a Nike Air Jordan 1S kollekció legendás, ám kopott darabjának kikiáltási ára 150 ezer dollár volt. Az árverés utolsó 20 percében az összeg gyorsan emelkedett, négy kontinensről is érkeztek ajánlatok. Azt egyelőre nem lehet tudni, ki a vevő, mert névtelen akar maradni. A Nike Air Jordan 1S az első cipő, amelyet – a most 57 éves – Jordan fejlesztett ki a Nike-kal, 1985-ben.

Az 560 ezer dolláros ár rekordnak számít, ennyit még soha nem fizettek árverésen egy pár cipőért. Az eddigi csúcsot egy 1972-es Nike-modell tartotta, ami tavaly több mint 430 ezer dollárért került egy kanadai gyűjtő tulajdonába.

ÖKÖLVÍVÁS

Holyfield másik füle is bánhatja...

Evander Holyfield egykori profi ökölvívó szerint már zajlottak tárgyalások az ő, valamint Mike Tyson menedzsmentje között kettejük esetleges harmadik összecsapásáról. „A két tábor beszélt egymással, és bár még nem jutottunk egyezségre, jó úton haladunk” – jelentette ki egy rádióműsorban Holyfield, aki szerint ha megállapodnak, nem lesz akadálya ismételt találkozójuknak.

A két amerikai bokszoló közül először a 2006-ban visszavonult, 53 éves Tyson jelentette ki – még áprilisban –, hogy ismét ringbe szállna, a karrierjét hivatalosan 2014-ben befejező 57 esztendős Holyfield pedig másfél hete közölte ugyanezt. Ekkor indultak meg a találgatások kettejük esetleges harmadik, bemutató jellegű összecsapásáról. Először 1996-ban találkoztak, akkor Holyfield kiütéssel nyert, az 1997-es mérkőzésükön pedig leléptették Tysont, mivel a csata hevében riválisa fülébe harapott.

ATLÉTIKA – DOPPING

Abakumova visszatérne

Vasárnap lejárt az olimpiai ezüstérmétől és világbajnoki címétől is megfosztott Marija Abakumova orosz gerelyhajító doppingvétség miatti négyéves büntetése. Az atléta azt mondta, hogy teljes erejével a visszatérésre készül, bár hozzáfűzte, hogy gondot okoz számára a pénzdíjak visszafizetése, amelyeket az utóbb érvénytelenített versenyeredményeiért kapott.

A 34 éves Abakumova a pekingi és londoni olimpiai tesztek újraelemzése nyomán, évekkel később bukott meg, és kellett megválnia a 2008-as ötkarikás játékokon szerzett ezüstérmétől, továbbá a 2009-es vb-bronzérmétől és a 2011-es világbajnoki aranyától egyaránt. Ugyancsak törölték a 2012-es olimpián elért tizedik helyezését. Eltiltása ellen fellebbezett, de beadványát a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította. „A kizárás véget ért, és szeretnék visszatérni a sportba, most már jó fizikai és mentális állapotban vagyok. De ahhoz, hogy újra megkapjam a lehetőséget a versenyzésre, számos kérdést meg kell oldanom, elsősorban adósságaim rendezését” – mondta Abakumova, akinek gyűjteményében megmaradt a 2013. évi világbajnokságon kiérdemelt bronzérem.