2024. május 11., szombat

Elektronikus jelentkezés az első osztályba

Az iratkozás június 1-jétől július 20-áig tart

Azok a szülők, akik az általános iskola első osztályba szeretnék beíratni gyermeküket, május 28-ától jelentkezhetnek az iratkozás és a tesztelés időpontjára az e-Közigazgatás (e-Uprava) portálon – áll az oktatásügyi minisztérium közleményében. Mindezt az e-Közigazgatás portál e-Zakazivanje szolgáltatásának segítségével tudják megtenni, amely ettől a naptól lesz elérhető. Ennek köszönhetően a szülőknek csak egy alkalommal kell elmenniük az iskolába.

Az e-Zakazivanje szolgáltatás július 10-éig lesz elérhető. A szülők az e-Upis mobiltelefonos alkalmazás segítségével tudják beíratni gyermeküket az iskolába, és ugyanezen a felületen lehet visszavonni az iratkozáshoz szükséges dokumentumokat (születési anyakönyvi kivonat, lakhelynyilvántartás, orvosi igazolás). A szülőknek a gyermek beíratásakor nem kell semmilyen dokumentumot magukkal hozniuk az iskolába, mivel az intézmények hivatalból kötelesek minden adatot elektronikus úton beszerezni. Ha a gyermek március 16-a előtt ment el az orvosi vizsgálatra, vagy ha a vizsgálatot magánrendelőben végezték el, a szülőnek át kell adni az iskolában az orvosi igazolást.

Az elsősök iratkozása június 1-jétől július 20-áig tart. A gyermekek ugyanazon a napon mennek el az iskolai pszichológushoz, illetve pedagógushoz tesztelésre, amikor beiratkoztak az iskolába. A szülők április 1-je óta elektronikus úton, az eKözigazgatás oldalon vehetik fel a kapcsolatot azzal az intézménnyel, ahova a gyermeküket be szeretnék íratni.