2024. április 26., péntek
NAGYSZÜNET

Kreativitás

A bezártság a legtöbb gyerekre nyomasztóan hat. Azonban vannak közöttük olyanok, akik ebben a nehéz érzelmi időszakban kreatív tevékenységükkel próbálják feldolgozni a bennük lévő feszültséget. Mindezt az interneten elérhető számtalan alkotói pályázat is segíti. Azonban sok gyerek azzal a nehézséggel találja magát szemben, hogy az általa elkészített munka minden igyekezete ellenére nem akar hasonlóan szemgyönyörködtető lenni, mint az oktatóvideón látott alkotás. De az is megtörténhet, hogy a saját ötlet a megvalósítás során egészen másképp néz ki, mint az elképzelt mű. A gyerekek nem egyformák, és óriási egyéni különbségek lehetnek abban, hogy kinek mi megy önállóan, illetve miben van szüksége segítségre.

Az iskolában a diákok sokan vannak, és nem életszerű, hogy a tanító néni minden egyes gyerek alkotási folyamatának minden pillanatát állandóan figyelemmel kísérje, ezért megtörténhet, hogy a munka kicsit csálé lesz, a kivágás pontatlan, a színezés felületes. Otthoni körülmények között azonban a tanítói jelenlét direkt hiánya oda vezethet, hogy az önállóan elkészített munka teljes csalódással jár. Éppen ezért nagyon fontos, hogy lehetőségeink szerint megpróbáljuk otthon segíteni gyerekünk alkotási folyamatát.

Ehhez az első lépés, hogy megfelelő alapanyagokból dolgozunk. Szerencsére a minőségesebb felszerelés ma már könnyebben elérhető, és lehetséges, hogy kicsit többe kerül egy-egy ragasztó, színespapír vagy ceruza, de lehetővé teszi, hogy a gyerek élménnyel használja az eszközeit.

Vegyük azt is figyelembe, hogy időigényes tanulási folyamat eredménye a gazdaságos eszközhasználat. Nincs kizárva, hogy a munka során több ragasztót, papírt és egyéb anyagot használ fel, ameddig az alkotása elkészül. Figyelmeztessük, beszéljünk a gazdaságosságról és a környezetvédelemről, de vegyük számításba, hogy egy gyerekeket annyira lekötheti az alkotási szabadság, a szépséges szalagok, papírok, színes festékek, hogy nagy valószínűséggel nem tud arra koncentrálni, mennyi ragasztót nyom ki a tubusból.

Ha úgy látjuk, hogy tarthatatlan a dolog, inkább keressünk másféle megoldást, akár ragasztóstift formájában, vagy kérjük meg, hogy adja a ragasztani valókat nekünk. Bízzunk abban, idővel megérik annyira, amikor már oda tud figyelni a munkafolyamat során arra is, hogy minél kevesebb legyen a pazarlás.

Jól tesszük, ha odafigyelünk arra, hogy a gyerekeknek minél több lehetőségük legyen kreatívan dolgozni, létrehozni valamit. A folyamat segítheti a gyerekeket a nehézségeiket feldolgozni, hiszen az alkotás öröme derűsebbé teszi a mindennapokat. A maradandó munkák, amelyeket a gyerekek a saját ízlésüknek megfelelően alakítanak, hosszan díszei lehetnek szobájuknak, esetleg örömet szerezhetnek vele a környezetükben élő embereknek. Munkáikat becsüljük meg, a jobban sikerültekből díszítsük a közös lakórészeket, tegyünk el belőlük emlékbe. A gyerekek nagyra értékelik, hogy megbecsüljük őket és az igyekezetüket. Ha van időnk, akkor együtt is készíthetünk szép dolgokat.

Vannak gyerekek, akik egyébként rendkívüli kreativitásról tesznek tanúbizonyságot, de az elmúlt hetekben nincs ötletük, nem tudnak mihez nyúlni. Az iskolai kreatív feladatokat is csak ímmel-ámmal oldják, láthatóan semmi kedvük, motivációjuk nincs. Talán korábban szívesen festettek vagy verseket írtak, de most azt látjuk, hogy a hetek óta tartó bezártság nem kedvezett az alkotókedvüknek. Vannak gyerekek, akik a megváltozott életkörülmények hatására nem tudják kibontakoztatni a kreativitásukat. Ez átmeneti időszak, mihelyt visszatér minden a régi kerékvágásba, a kreativitásuk is minden bizonnyal visszatér.

Amikor dolgoznak, engedjük meg azt is, hogy saját ötleteiket belefűzzék a készülő alkotásba. Lehet, hogy nem minden elképzelés fog sikerülni, de ami igen, az rendkívüli sikerélményt nyújt majd a gyerekeknek. Ezzel lehetővé tesszük annak az önbizalomnak a kialakulását, amely segíti a hatékony problémamegoldást.

Ha a gyerek azt tapasztalja, hogy a saját megoldása működőképes, eredményes, akkor ezzel segítjük őt abban, hogy más helyzetekben is merjenek a szabályostól eltérő döntéseket hozni.