2024. április 26., péntek

Szlovák adomány Újvidéknek

Miloš Vučević polgármester tegnap a városházán fogadta Fedor Rosohát, Szlovákia belgrádi nagykövetét.

A találkozó során Újvidék polgármestere és a szlovák nagykövet szerződést írtak alá, amelynek értelmében Szlovákia 50.000 eurót adományoz Újvidék városának a koronavírus elleni intézkedések költségeinek fedezésére.

– Köszönetet mondok Újvidék nevében Szlovákia újonnan kinevezett belgrádi nagykövetének. Az adomány arról biztosít bennünket, hogy ezután még jobb kapcsolataink lesznek a szlovák nagykövetséggel. Rosoha kezdeményezésére 50.000 eurós adományt kapott Újvidék, és ez nagyon sokat jelent a székvárosi egészségügyi intézményeknek, mert felkészültebben harcolhatunk a koronavírus-járvány ellen. Az adományt az újvidéki egészségházak pluszköltségeire, vagy a sürgősségi intézet felszerelésére költjük. Azt kívánjuk szlovák barátainknak, hogy sikeres védőintézkedéseket foganatosítsanak, és hogy minél előbb térjünk vissza a normális hétköznapokhoz.

Szerbiának és Szlovákiának kiválók a kapcsolatai, főként Szerbia területi integritására vonatkozóan. A szlovák nemzeti közösség Újvidék, Vajdaság és Szerbia lakosságának fontos láncszeme, ezért érthető, hogy a szlovák nagykövetség fokozottan figyel erre a térségre.

Fontos szlovák érdekeltségű intézmények működnek Vajdaságban, és készek vagyunk tárgyalásokat folytatni arról, hogy Újvidéken egy tető alá hozzuk a Szlovák Kulturális Központ tevékenységeit. Büszkék vagyunk a szlovák kultúrára, mert hozzájárul Vajdaság sokszínűségéhez, Kiszács ebből a szempontból igazi gyöngyszemnek számít – hangsúlyozta Újvidék polgármestere.

Szlovákia belgrádi nagykövete elégedettségének adott hangot, hogy országa, és Ivan Korčok miniszter nevében adományt adhat át Újvidék polgármesterének a koronavírus elleni küzdelem költségeinek fedezésére.

– Meggyőződésem, hogy az adományt a lehető leghatékonyabban használják fel annak érdekében, hogy a vírus terjedését megakadályozzák. Szerbia és Szlovákia az elmúlt időszakban megtett mindent annak érdekében, hogy megőrizze polgárai egészségét. Kiváló csapatmunkának köszönhető, hogy országainkban nem ismétlődött meg az olaszországi és a spanyolországi forgatókönyv. Az adomány arról tanúskodik, hogy baráti kapcsolat áll fenn Szlovákia és Szerbia között. A vajdasági szlovák közösség biztos lehet abban, hogy számíthatnak elődeik országának a támogatására, de az adomány pozitív hatással lesz minden vajdasági polgár életére – mondta Szlovákia belgrádi nagykövete, majd hozzátette: ez az első lépés a tartományi székvárossal kiépülő partnerség kiépítésében.