2024. április 26., péntek

Az online edzés után ismét a gyepen

Ada községben a sportklubok közül elsőként az AFK labdarúgói kezdték újra az edzéseket – Hamarosan átadják a fedett műfüves focipályát

A héten újra benépesültek az AFK, az adai labdarúgóklub pályái, miután március 15-én a koronavírus-járvány miatt kényszerűségből befejeződött a bajnokság és kényszerszünetre vonult az egyesület felnőtt és minden utánpótlás csapata. A héten már szigorú óvintézkedések mellett edzettek több korcsoportban a gyerekek, az óvodásoktól az ifjúságig, valamint megkezdték a tréningeket a felnőttek is. Körtvélyesi Tícián, az AFK klubigazgatója elmondta, hogy az egyesületben körülbelül 100 gyermek és 20 felnőtt kezdte újra az edzéseket, a községbeli sportklubok közül elsőként.

Körtvélyesi Tícián (Fotó: Csincsik Zsolt)

Körtvélyesi Tícián (Fotó: Csincsik Zsolt)

A klubban egy kis ideig tanácstalanok voltunk, hogy a koronavírus-járvány miatt hogyan tovább az edzéseket és a bajnokságot illetően. Az már március derekán látszott, hogy a bajnokság egyhamar nem fog folytatódni. Ezért a klub meghozta a döntést, hogy nem maradunk passzívak, hanem átálltunk mi is az online edzésre. Ez főleg a gyerekeknél volt jellemző. Az edzők különböző gyakorlatokat tettek fel heti több alkalommal, ezeket a gyerekeknek gyakorolniuk kellett, amit videókkal igazoltak vissza. Ez nem volt szigorúan kötelező, ugyanakkor látszott, hogy a gyerekeknek is tetszett a pluszfoglalkozás, lekötötte őket, valamint a karatén alatt is tudtak otthon gyakorolni és hasznosan eltölteni az időt – magyarázta Körtvélyesi Tícián, hozzátéve, amint értesültek arról, hogy lassan újra szabad lesz edzeni, teljes készenlétben várták az indulást, mert szerették volna mielőbb újrakezdeni a munkát.

A játékosok, a szülők és az edzők elvárása is az volt, hogy mielőbb lehessen újra sportolni, főleg kint, a szabadban. Amikor először zöld fényt kaptunk, hogy indulhatnak az edzések, azonnal meghirdettük azokat, viszont annyira szigorúak voltak a feltételek, hogy a biztosításuk komoly szervezési nehézséget és anyagi terhet is jelentett volna. Ezért inkább kivártunk, mivel az volt a tendencia, hogy enyhülnek a feltételek. Május 11-én újrakezdtük az edzéseket minden korosztályban, a legkisebbektől, az ovisoktól a felnőttekig. Az elején lazábbak az edzések, hogy könnyebb legyen betartani az előírt feltételeket. Így az öltözőket sem használjuk és más eszközöket sem. Megpróbálunk megfelelően védekezni, ugyanakkor fertőtleníteni is. Reméljük, hogy tovább enyhülnek a feltételek és lassan minden visszatér a régi kerékvágásba! Jelen pillanatban fontos, hogy amennyiben bármelyik játékosnál magas testhőmérsékletet vagy koronavírusra jellemző tüneteket észlelünk, akkor nem szabad beengedni a létesítmény területére, vagyis nem vehet részt az edzésen. Ugyanakkor ajánlott a maszk és a kesztyű használata. A labdákat, bójákat és bármilyen más eszközt, amit használnak a focisták, edzés előtt is és után is fertőtlenítjük. A játékosok saját felszerelésben jönnek és mennek haza, valamint igyekszünk tartani az egymás közötti távolságot is. Ezek azok a feltételek, amelyekre próbálunk odafigyelni – közölte a klubigazgató.

Nagy lendülettel edzenek a legfiatalabb focisták Adán (Fotó: Csincsik Zsolt)

Nagy lendülettel edzenek a legfiatalabb focisták Adán (Fotó: Csincsik Zsolt)

Az AFK-ban igyekeztek a létesítmény rendezésére kihasználni a koronavírus-járvány miatti kényszerszünetet. Körtvélyesi Tícián megjegyezte: amellett, hogy épült a fedett műfüves pálya, gondozták a fő- és segédpályát is. Ezeket többször hengerelték és gyepfésülést végeztek, műtrágyát és fűmagot szórtak szét, valamint locsolták is. Elmondta, hogy a játékosoknak nagy nyári szünet biztosan nem lesz, rövidebb pihenőre számíthatnak, bár erről egyelőre még nem döntött a klubvezetés. Kiemelte, hogy hamarosan átadják a fedett műfüves pályát, vagyis a ballont, így lehetőség lesz arra, hogy később kezdődjenek az edzések, nyáron nem feltétlen kell a kánikulában tréningezni.

A ballon áll. Teljes egészében elkészült, akárcsak a műfüves pálya. A kapuk is megérkeztek, azokat még rögzíteni kell. A pályát körülvevő palánkra még várjuk, hogy megérkezzenek a támogatók logói, illetve Olaszországból várjuk a pálya köré a védőhálót, amely belülről megvédi a ballont a sérülésektől. Ezek napokon belül megérkeznek és hamarosan várható a megnyitó is – nyilatkozta a klubigazgató, aki hozzátette, hogy a koronavírus-járvány hátrányosan érintette az AFK felnőtt csapatának bajnoki szereplését, mert a tavaszi idénynek egy erős és felkészült csapattal vágtak neki, amellyel szerették volna megelőzni a Tornyost és megnyerni a bajnokságot, hogy magasabb rangfokozatba kerüljenek. Ez nem sikerült, viszont a klubvezetés szeretné megtartani a jelenlegi csapatot, hogy a következő bajnoki idény favoritjai lehessenek. Mint mondta, a koronavírus-járvány több csapatnál is anyagi gondokat okozott, ezért ha valaki kilépne vagy visszalépne a bajnoki szerepléstől, akkor élnének a lehetőséggel és már az idén is vállalnák helyettük a magasabb rangfokozatban való szereplést.