2024. április 26., péntek

Hogy vagy, haver?

Ma 15.30-kor a 26. fordulóval újrarajtol a Bundesliga, s tapasztalhatjuk, hogy a precíz németek miként határozták meg az új „koronavírus-szabályokat”. Mint arról szerdán már írtunk, a játékosok a stadionba érkezésükkor a könyöküket összeérintve köszönthetik egymást, ugyanígy használhatják a lifteket is. Az öltözőbe elsőként a kezdő tizenegy tagjai mehetnek, ezután a keret többi tagja. A futballisták 30–40 percet tölthetnek zárt térben, eközben be kell tartaniuk a másfél méteres távolságot. A játékvezetők egy másik szobában öltöznek át, ahol szintén ügyelniük kell a távolságtartásra. Amikor a mérkőzések szereplői elhagyták a helyiségeket, a takarítószemélyzet fertőtleníti azokat. A labdákat a meccsek előtt és a félidőben is fertőtlenítik. Maximum négy labdaszedő lehet a pálya szélén. A találkozók elején elmarad a kézfogás, nem lesz közös csapatfotó sem. A cserejátékosoknak egy szabad ülőhelyet kell hagyniuk egymás között, s ha a kispad nem elég tágas, a nézői székeket is használhatják. Azzal kapcsolatban találgatni tudunk, milyen gólörömök lesznek, de elképzelhető, hogy pacsizás helyett könyökösszeütés, esetleg „lábpacsizás” színesíti az ünneplést. A játékosoknak a félidőben mezt kell cserélniük, a lefújást követően pedig 90 percen belül ajánlott elhagyni a stadiont – kivételt a videokonferencián nyilatkozók képeznek. Mindebből az derül, ki hogy legalább két tucatnyi új regula mellett lehet majd játszani, s azt is tudjuk már, hogy a dán, a magyar és a szerb megmérettetés május végén kezdődik, Angliában, Ausztriában és Spanyolországban pedig júniusi újrakezdésről írnak, s például a La Ligában további újdonság lesz, hogy 5 csere lehet meccsenként, a kereteket 23-ra emelik, és sárga lapos figyelmeztetés jár a köpködésért.

Júniusi rajtról döntöttek a svédek is. Köztudott, hogy a skandinávok a világ többi országával ellentétben teljesen más utat választottak a járvány leküzdése terén, hiszen náluk nem voltak komolyabb megszorító intézkedések, nyitva voltak az iskolák, az éttermek és a szórakozóhelyek, de Svédországgal kapcsolatban nem szabad szem elől téveszteni, hogy egy óriási országról van szó, amelynek területe több mint 450 ezer négyzetkilométer, ebben a hatalmas országban 10 millió ember lakik, csak a fővárost, Stockholmot lehet egy kis jóindulattal (egy)milliós városnak nevezni, a népsűrűség pedig 22 fő/négyzetkilométer. Összehasonlításként, Németország területe 357 ezer négyzetkilométer, 83 millió lakosa van, a népsűrűség pedig 229/négyzetkilométer.

Azt, hogy a svédeknek, vagy a világ többi részének volt-e igaza a járvány ellen folytatott harcban, azt a jövő dönti el. Tény, hogy Svédországban eddig 3500 életet követelt a koronavírus, azaz egy millió lakosra 350 halott jut, a szomszédos Dániában pedig ez a szám 93.

Köztudott, hogy Magyarországon például hetente kétszer tesztelik le a labdarúgókat, a svédek pedig azzal lepték meg újra a világot, hogy bejelentették, az újra rajtoló focimeccsek előtt ők bizony nem kérnek semmilyen tesztet a játékosoktól, hanem két órával a mérkőzés kezdete előtt megkérdezik őket, hogy betegek-e, és a nemleges válasz után már lehet is a füvön szaladgálni!

Véleményem természetesen van, akár az újraindított Bundesligával meg a svéd megoldással kapcsolatban is, de engedjék meg, hogy azt megtartsam magamnak. Gondolkodjon el ezekről mindenki maga-maga, és letehetik a voksukat a svédek, és a precíz és óvatos germánok mellett is.

Egy azonban biztos: ha folytatódnak az európai kupák, őszre pedig újrarajtolnak ugyanezek, a svéd focisták nyilván egyetlen egy stadionba sem tehetik majd be a lábukat, de minden bizonnyal a jövő évi Európa-bajnoksággal is bajban lesznek. Mert legyen az Európai Unió, Balkán vagy épp Oroszország, netán az Eb-csoportjuk helyszíne, Bilbao és Dublin, az tuti, hogy nem úgy engedik majd őket focizni: hogy vagy, haver?