2024. május 4., szombat
SZUPERLIGA

Jövőre 38 forduló!

A Szerbiai Labdarúgó-szövetség (FSS) csütörtöki ópazovai gyűlésén hivatalosan is átadták a jövő évi, új lebonyolítású bajnokság tervezetét, így gyakorlatilag biztosra vehető, hogy a Szuperligában a 2020/2021-es idényben 20 csapat küzd meg az elsőségért. A határozat akkor válik hivatalossá, ha az FSS végrehajtó bizottsága elfogadja azt. Ennek értelmében a Szuperligában jövőre 38 fordulót rendeznek, rájátszás nem lesz. A változás az I. ligát is érinti: a mostani 16 helyett 18 csapat 34 fordulón át harcol a legmagasabb osztályért. Dragomir Lazović, az FSS közgyűlésének elnöke nyilatkozatában kiemelte, hogy mindenképpen érdekes szezon vár a szerb futballra, de azzal kapcsolatban még nem egyeztek meg, hogy a 2021/2022-es idényben 20, 18 vagy esetleg ismét 16 együttes szerepel majd a Szuperligában.

A szerbiai topfutball hivatalosan május 30-án tér vissza, s még négy fordulót rendeznek. A topolyai TSC a hónap elején kezdte meg a felkészülést a folytatásra, de az edzések mellett a jótékonyságra is jutott idő. A topolyai labdarúgócsapat 50 ezer háromrétegű egészségügyi maszkot ajándékozott Magyarországnak, melyeknek értéke kb. 2,5 millió dinár.

A jelenleg negyedik, európai kupaszereplést érő helyen tartózkodó kék-fehérek ma (szombaton) felkészülési mérkőzést is játszanak. A TSC Zentán zárt kapuk mögött fogadja a szabadkai Spartacust, amely a hetedik pozíciót foglalja el a Szuperliga táblázatán.

FIFA-GÁLA

Nincs ok az ünneplésre

A járvány miatt az idén nem rendezik meg a FIFA szeptemberi milánói gáláját, és veszélybe került az év végén esedékes klubvilágbajnokság is a Marca értesülései szerint. A spanyol lap internetes oldalának beszámolója alapján mivel a legtöbb bajnokságban hosszú kényszerszünet van a világjárvány miatt, számos helyen a futballidény befejezésére sem feltétlenül van mód, ráadásul a betegség rengeteg áldozata miatt sem tartja megfelelőnek az időt az ünneplésre az elnök Gianni Infantino. Így vélhetően nem osztják ki az Év játékosát illető elismerést, illetve az esztendő legszebb góljáért járó Puskás-díjat sem, amelyet tavaly a debreceni Zsóri Dániel érdemelt ki. A Marca szerint az idő előtt lezárt pontvadászatok nyomán az esztendő többi nagy elismerése közül kétséges lehet a legeredményesebb európai bajnoki góllövőnek járó Aranycipő odaítélése, míg a France Football magazin díja, az Aranylabda átadásával kapcsolatban még nincs döntés. Ugyancsak veszélybe került a hagyományosan a naptári év utolsó nemzetközi trófeájáért zajló klubvilágbajnokság, amelynek az idén Katar adna otthont. A FIFA-hoz közel álló forrás szerint napokon belül határozat születhet arról, hogy 2021-re tolják a viadalt.