2024. április 26., péntek

Felfordulás a szerb szövetségben

Bővíteni akarják a Szuperligát, de ezzel legtöbben nem értenek egyet

Milan Đukić, a Szerbiai Kézilabda-szövetség (RSS) igazgatóbizottságának alelnöke azonnali hatállyal lemondott a testületben betöltött pozíciójáról. Az ARKUS liga (Asocijacija rukometnih klubova Super lige) elnökét a hazai szakági szervezet legújabb igazgató bizottsági ülésének (május 15.) néhány napirendi pontja bőszítette fel és késztette erre a lépésre, köztük leginkább az, hogy az RSS épp a résztvevők akaratát figyelmen kívül hagyva, bővítené a ligát, jelentős anyagi terhet róva ezzel a klubokra. „Ezzel a lépéssel mindenki dolgát megkönnyítem, az illetékesek ezután könnyedén, egyöntetűen megszavaztathatják elképzeléseiket és még nagyobb gödörbe taszíthatják az így is soha nem látott mélységekben vergődő hazai szövetséget. Az előlátott javaslatokhoz rám igazán nincs szükség. Biztos vagyok benne, hogy ezután senki sem fogja ellenezni, hogy a 2020/2021-es idényben kibővítsék a ligát, ezzel kedvezve Szerbia némely régióinak és bizonyos magánszemélyeknek, ugyanakkor veszélybe sodorva a Szuperligát és az ARKUS ligát is. Utóbbi elnökeként tisztában vagyok a klubok álláspontjával, ők nem állnak majd egy egyébként is bizonytalan bajnokság bővítése mellett, bojkott várható. Másodsorban, biztos vagyok benne, hogy visszalépésemmel a férfi szövetségi kapitány megválasztása körül sem lesznek problémák” – áll többek között Đukić Facebook-oldalán is közzétett nyílt levelében.

A Vajdasági Kézilabda-szövetség (RSV) Đukićhoz hasonlóan méltánytalannak tartja a szerb szövetség javaslatait és döntéseit. Borsilav Perović, a regionális szervezet igazgató bizottságának elnöke közleményben adott hangot elégedetlenségének, szerinte a hazai szövetség semmibe veszi a régiók szervezeteinek érdekeit és véleményét, nem célja, hogy együttműködjön velük.„Elfogadhatatlan, hogy a 2019/2020 idény lezárásával és a jövő évi kiírással kapcsolatban alaposan átgondolt, a szakma irányelveit nélkülöző döntés szülessen, amely ráadásul ellentétes az ARKUS liga, a versenybizottság, a Szerbiai Kézilabda-szövetség és nem utolsósorban hazánk erre vonatkozó törvénykezésével is. Mindez arra enged következtetni, hogy a többség kárára kívánnak néhány klubot előtérbe helyezi, s ennek okáról egyedül a javaslattevő tud” – olvasható a Vajdasági Kézilabda-szövetség hivatalos honlapján álló közleményben.

Perović is megemlíti az azonnali szövetségi kapitányválasztás létjogosultságának kérdését, hiszen a Nemzetközi- (IHF) és az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) közelmúltbéli döntései ezt nem teszik feltétlenül sürgőssé, valamint elfogadhatatlannak tartja a választások kiírására vonatkozó kezdeményezést is, hiszen ezzel kapcsolatban sem egyeztettek a regionális szövetségekkel. „Mindezek miatt az RSV-nek a továbbiakban sem áll módjában részt venni az RSS közgyűlésének munkájában, ezen feltételek mellett nem támogathatja a javaslatait, mert mindezzel beláthatatlan károkat okozna a hazai kézilabdának.” – zárja közleményét Perović.

A Szerbiai Kézilabda-szövetség kisebb botrányt kirobbantó ülését az előzetes tervek szerint tegnap tartották. Az ARKUS liga résztvevői jelezék, ha a szövetség jóváhagyja a Szuperliga bővítésének terveit, akkor megteszik a szükséges lépéseket, saját közgyűlésükön szavaznak majd, hogy részt kívánnak-e venni a ligában, avagy bojkottálják azt.