2024. április 27., szombat

Továbbadni a következő generációknak

Értékmentő, látványos kiadvánnyal készül a Hét Nap a Nemzeti Összetartozás Éve alkalmából

Ahogyan arról korábban is írtunk, a Nemzeti Összetartozás Éve jegyében, vajdasági kulturális, oktatási, művészeti intézmények és szervezetek, a Szekeres László Alapítvány koordinálásával, szerteágazó rendezvénysorozatot terveznek megvalósítani, a jelentős eseményhez pedig a lapok is hozzájárulnak. A Hét Nap egy különleges kiadványt készít, amely a vajdasági magyar értékekre helyezi a hangsúlyt. Erről kérdeztük László Editet, a Hét Nap igazgatóját:

– A készülő kiadványunk kapcsolódik majd ahhoz a kiadványsorozathoz, amellyel a szerkesztőségünk néhány éve meglepi az olvasókat. Eddig is kiemelten fontosnak tartottuk, hogy a vajdasági magyarság létével foglalkozzunk, az emberek mindennapi életével, a hagyományainkkal, a kultúránkkal, a nemzeti értékeinkkel. Ehhez kapcsolódóan felkutassuk a múltunkat, feszegessük a jelenünkre és a jövőnkre vonatkozó kérdéseket, amit pedig ezekben a témákban összegyűjtünk, azt az olvasók elé tárjuk. Ez a kiadványunk is majd az értékeinkre összpontosít. Korábban is tervbe vettük a megjelentetését, ezért nagyon megörültünk, hogy erre a nemzeti összetartozás éve alkalmából kerülhet sor. Valójában ez egy értéktár lesz, vajdasági magyar jellegzetességek gyűjteménye, amelyet szeretnénk továbbadni a következő generációknak is. A megvalósításán már dolgozunk, nyilván ez egy hosszabb, időigényesebb folyamat, amely magában foglalja az utazásokat, a terepi munkát és a minőségi fotók elkészítését. Az is nagyon fontos a számunkra, hogy ne csak olvasmányos, hanem reprezentatív, szép kiadványt jelentessünk meg. Ne csupán tartalmilag legyen érdekes, vizuálisan is élményt nyújtson – mondta a lapunknak László Edit.

Talpai Lóránttól, a Hét Nap fő- és felelős szerkesztőjétől megtudhattuk, hogyan készítik majd el a kiadványt:

– A múlt esztendő közepén elindítottunk egy rovatot, amely kifejezetten a vajdasági magyar értékeket, a hagyományainkat, a magyarlakta településeinket, falvainkat mutatja be. Ezt a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel közösen készítjük a lapban, és most lehetőség nyílt arra, hogy színes kiadvány formájában is megjelenjen. A Hét Nap szerkesztősége mellett tehát kiemelném a VMMI vezetőségét is, amely támogatja az együttműködést, valamint Fehér Viktort, aki a Vajdasági Magyar Értéktárat koordinálja, és jelentős mértékben hozzájárul az írásos anyag és a képanyag összegyűjtéséhez. Bízom benne, hogy egy szép kiadvány készül majd el az év vége felé. Tartalmának egy részét már kiválasztottuk, a többivel pedig az elkövetkező hónapokban foglalkozunk. Nagy figyelmet fordítunk Vajdaság magyarlakta településeire, a nagyobbaktól a legkisebbekig, az apró falvakig, a szórványterületekig. A lapban is erre törekszünk és a kiadványunk esetében is. Az írások az adott településekhez kötődő helytörténészekkel és más szakemberekkel együttműködve jönnek majd létre. Lényeges a tartalom, de hangsúlyt fektetünk a fotókra is. Inkább azokat kell mutatósabbá, látványosabbá tenni, felkeresni a falvakat és lélegzetelállító képeket készíteni az értékeinkről és a jellegzetességeinkről. Egy olyan kiadványt szeretnénk megjelentetni, amely a jelentőségükhöz méltón mutatja be az értékeinket, és amit minden vajdasági magyar magáénak érezhet. Most és a jövőben is – fejtette ki Talpai Lóránt.

A továbbiakban László Edit arról szólt, hogy a Hét Nap sokoldalúan foglalkozik a közösségi léttel:

– A Hét Napnak van egy úgymond tradicionális hozzáállása a vajdasági értékekhez, és ez tükröződik úgy a lapból, mint a kiadványokból is, amelyek ugyanakkor sokrétűek. Nem szokványos, különleges kiadványokat is készítettünk, ilyen például a vajdasági magyar sportolókra fókuszáló A mi sporthőseink, vagy a Cserkészélet a déli végeken, amely szintén érdekes színfoltja a kiadványoknak. Amikor egy-egy témában jobban elmélyedünk, akkor jövünk rá igazából arra, hogy az életnek, a vajdasági magyar létnek mennyi szegmense van, ami nincs eléggé feltérképezve, kikutatva, nem fordult még rá kellő mértékű figyelem, holott arra érdemes lenne és érdekelné az olvasóknak – tudtuk meg László Edittől.

Talpai Lóránt elmondása szerint a fotók pont olyan fontosak lehetnek, mint az írások:

– Arra törekszünk, hogy a vajdasági létet ne csak szövegszinten, hanem minél szebb képekben is megörökítsük. Minden évben legalább kettő, de volt olyan esztendő is, amikor három, sőt négy kiadványunk is megjelent. Némelyek szerzője egy-egy újságíró, mások együttműködések révén jönnek létre. A kiadványaink a vajdasági magyar, a nemzeti és közösségi értékekre helyezik a hangsúlyt. Folyton új témákban gondolkodunk és folyamatosan gyűjtjük az írásos anyagot és a képanyagot. Egy másik kiadványunk is szinte elkészült. Ez Itthon otthon címmel minden bizonnyal hasonló formában jelenik majd meg, mint a Mesterségek nyomában, a Lehetőségek tárháza, vagy a Cserkészélet a déli végeken. A Hét Nap tevékenysége mindig is a vajdasági magyarságra irányult, más célunk nem is lehet – mondta Talpai Lóránt.