2024. április 26., péntek

Nyolcvanhárom millió dinár szoftverre

Az önkormányzati hivatalokban 620 operációs rendszert telepítenek

Az önkormányzat döntése alapján a városi büdzsében 83 millió dinárt különítenek el a Microsoft licencek vásárlására.

Az önkormányzati hivatalok biztonságos működése érdekében 83 millió dinárt költenek az eredeti szoftverek megvásárlására (Szeli Balázs felvétele)

Az önkormányzati hivatalok biztonságos működése érdekében 83 millió dinárt költenek az eredeti szoftverek megvásárlására (Szeli Balázs felvétele)

A városi adminisztráció idei beruházásainak költségei összesen 176 millió dinárra rúgnak, ebből a legnagyobb összeget a számítógépeket működtető, eredeti szoftverek beszerzése jelenti. Ezt az összeget az elmúlt hetekben módosították, mert eredetileg (februárban) 154 millió dinárt tett ki (ebből 33 millió szoftverre). Áprilisban az önkormányzat úgy döntött, bőven megduplázza a szoftverekre szánt összeget, így további 50 milliót irányozott elő (83 millió).

Az újvidéki önkormányzat illetékesei elmondták, azért módosították az összeget, mert utólag úgy döntöttek, jobban kifizetődik három évre szóló licencet vásárolni az egy évre szóló helyett – olvasható a 021.rs honlapján. – Az újvidéki önkormányzat hivatalai számára meghatározott költségvetésben az egyéves Microsoft licencekre 27.416.666 dinárt (adó nélkül) irányoztunk elő. Az utólag végzett piackutatás eredménye azonban azt mutatta, hogy ha huzamosabb időre vásárolunk licencet, akkor jobban kifizetődik, mivel kedvezményt kapunk. Ebből kifolyólag hoztuk meg a döntést, hogy 69.180.666 dinárral (adó nélkül) megnöveljük a szoftverekre szánt összeget – közölték az önkormányzatban. Hozzátették: összesen 620 operációs rendszert vásárolnak a hivatalokban használt számítógépekhez, valamint 24 operációs rendszert a szerverekhez. Az operációs rendszereken kívül más Microsoft-alapú szoftvereket is beszereznek, ilyenek az Office csomagok, a SQL szerverek, a mail szerverek stb.

Nemrégiben, március elején a városi közvállalatokat hekkertámadás érte, ami miatt több hónapra lebénult a hivatalok informatikai rendszere. Több mint 2000 számítógép és 120 szerver vált fertőzötté, ezért a városban nehézkesen történt a közműszámlák fizetése, valamint az egyéb, adminisztratív teendőket is akadozva intézték a hivatalokban.