2024. április 26., péntek

Legyél te is az MTTK hallgatója!

Az intézmény egykori és jelenlegi hallgatóit kérdeztük arról, hogy miért érdemes erre az útra lépni

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon októbertől négy alapképzés várja a jövendőbeli hallgatókat. Az eddigi tanítói és óvópedagógusi szakon kívül az idén elindul az okleveles kommunikátor és a nevelői szak. A rendkívüli állapot bevezetése előtt tartották meg a nyílt napot az intézményben. A járványügyi helyzetre való tekintettel a kar elindította az online nyílt napokat. Az érdeklődők https://www.nyiltnap.online/ honlapra kattintva többet megtudhatnak az intézményről. Arra a kérdésre kerestük a választ, hogy miért érdemes az MTTK-ra járni.

Béres Szinita (Szabadka) néptáncoktató, foglalkozásvezető: – A felsőoktatási intézményben való tanulás egy lehetőség, hogy minél több dologra rálásson az ember. Az egyetemi képzés egy folyamat. Nem az a célja, hogy megszerezd a diplomád, illetve nem csak az. Életed utolsó közösségi útja, amikor iskolapadban ülhetsz, beszélgethetsz, vizsgákra készülhetsz… Ezután már jön a nagybetűs élet. Igen, életed végéig még tanulni fogsz, de már nem a tanulás lesz az elsőszámú prioritás. Akkor már csak azért teszed, hogy haladj a korral, fejleszd magad, fejleszd azt, amit eddig megtanultál. Az MTTK az életre tanít meg. Mivel kis egyetemi karról van szó, olyanok vagyunk, mint egy nagy család. Mindenki mindenkit ismer. A tanárok közvetlenek, segítőkészek, arról nem beszélve, hogy nagy tudással és szakmai tapasztalattal rendelkeznek. A fakultás számos lehetőséget kínál. Ha érdekel a rajz, akkor választhatsz olyan szakköröket, tantárgyakat, de lehet az matek, nyelvtan, irodalom, filozófia, pszichológia, történelem, testnevelés, idegennyelv, népköltészet vagy bármi más. Megtalálhatod azt, amit igazán szeretsz, és amiben igazán önmagad lehetsz. Számos karon kívüli programot is nyújt a Hallgatói Önkormányzat által, amivel közelebb kerülhetsz a társaidhoz, idősebb diákokhoz, tanárokhoz. Megtanít véleményt formálni és megvédeni azt. Tehát jó alapot nyújt a nagybetűs élethez. Számomra ezért érdemes az MTTK-ra járni.

Boros Gyevi Csongor (Szabadka) hallgató: – Az MTTK-ra járni olyan, mint egy új családot találni magunknak. Az egyetemi kar otthonias légköre, barátságos tanáraival és professzoraival együtt elvarázsolja a hallgatókat. Az egyetemisták is közvetlen közeget létesítenek. A Hallgatói Önkormányzat nem hagyja, hogy unalmasak legyenek a napjaid, és a tanulás mellett fel tudod magad találni. A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar egy olyan egyetem, ahol fel tudod fedni, miben is vagy jó. Egyszóval a második családodat jelenti az egyetem, illetve megismered a tanító- és óvópedagógia varázslatos világát. Egyedinek nevezhető az egyetemi kar, mivel Vajdaságban csak ők szerveznek gólyatábort. Ez azért jó, mert a hallgatók megismerhetik egymást, mielőtt a padokba kerülnek. A karon minden hónapban a kötelező órák mellett érdekes előadások várják a hallgatókat. Nem utolsósorban az MTTK-val bejárhatod kicsit Magyarországot is, hiszen cserediákprogramokban is részt vehetsz. Ezekkel a lehetőségekkel élni egy élmény, és nagyon sok pluszt ad a jövendőbeli pedagógusoknak. Nem elhanyagolható az egyetemi kar felszereltsége és tudástára, amelyet meg tudsz lelni a könyvtárban, ahol a könyvtárosaink nagy szeretettel és örömmel várják a hallgatókat. Ezen a fakultáson senki nem érzi magát egyedül, hiszen egy hivatást tanulunk. Minden tanár és hallgató bajtárs abban, hogy kihozzák belőlünk a legjobbat. Most induló két új szakunkra is várjuk a gólyákat, hisz nélkülük a szeptember végi gólyatábor semmit sem ér.

Csuvárdity Tamara (Zombor) hallgató: – A tanítóképzőben nagyon sokszínű oktatást kapunk, így betekintést nyerünk különböző tudományágakba. Minden hallgatónak lehetősége adódik kibontakozni és tapasztalatokat szerezni az egyetemi tanulmányai alatt, például versenyeken, konferenciákon, terepgyakorlatokon. Azt szoktam mondani, hogy a MTTK-n számít, hogy vagy, és az, hogy milyen vagy. Nyugalommal tölt el, hogy bárkihez és bármikor tudok fordulni. Szeretek ennek a közösségnek a tagja lenni.
Rózsa Ramóna (Szabadka) tanító: – 2009 az a bizonyos év, amikor sikeres felvételt nyertem a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar tanítói szakára. Életem egyik legszebb és legörömtelibb pillanata volt. A család még pezsgőt is bontott. Első lépcsőfok az elméleti tudás, a második lépcsőfok a gyakorlati tudás, ahol rájössz, hogy milyen az az érzés, amikor az asztal másik oldalán állsz. Tanítani szeretnél, átadni. Pszichológia, neveléselmélet, képzőművészet, matematikadidaktika, HÖK, gólyatábor, nyílt nap, gyereknap, gyakorlatok...Sorolhatnám. Életem legszebb négy éve. Olyannyira, hogy tavaly megszerveztem az ötödik osztálytalálkozónkat. Az MTTK fontos része volt és marad is az életemnek. Ha igazán azt érzed magadban, hogy egy olyan világba szeretnél csöppenni, ahol a tudás útját járva megismered önmagadat, megismersz másokat, az egyetemi életet színesíteni szeretnéd, mindeközben nyitott vagy arra, hogy fejleszd magad, és egy életed végéig való tudás útjára lépj, akkor itt a helyed! Aki egyszer MTTK-s lett, az mindig az is marad!

Sós Nóra (Horgos) az MTTK munkatársa: A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar lehetőséget biztosít az itthon tanulásra, hiszen az oktatás magyar nyelven történik, elismert oktatóink által. Magas ösztöndíj-lehetőségek, nemzetközi cserediákprogramok, kirándulások. A Hallgatói Önkormányzat által kínál szórakozási lehetőségek, programdús közösségi élet. Immár négy alapszak biztosított a továbbtanulóknak, mely egyben a társadalom igényeit és a kar fejlődését, bővítését is szolgálja. Az okleveles tanítói és okleveles óvodapedagógusi szak mellett az okleveles kommunikátor és nevelői szak is biztosított. Kutatócsoportok, konferenciák, versenyek szolgálnak a hallgatók fejlődésére és kibontakozására. A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon szerzett tudás és tapasztalat széles látókört biztosít az élet bármely területén.

Az MTTK alapképzéseire június 24-én, 25-én és 26-án lehet bejelentkezni 9 és 12 óra között. Június 29-én 9 órától tartják a képességvizsgát, a felvételi vizsgát pedig július 2-án 9-től. Az előzetes ranglistát július 6-án, a véglegeset pedig július 9-én hirdetik ki. Az iratkozásra július 13-án és 14-én kerül sor, mindkét nap 9 és 12 óra között.