2024. április 27., szombat

Öt óra alatt egymillióan igényelték a száz eurót

Tegnap reggel óta az Állami Kincstár honlapján kérhetik a nagykorú szerbiai állampolgárok a 100 eurónak megfelelő, vagyis 11 800 dináros, egyszeri állami támogatást. Az elektronikus igényléshez a következő címet kell beírniuk: www.idp.trezor.gov.rs. A személyi igazolvány számát és a személyi számot (JMBG) kell megadniuk, valamint annak a banknak a nevét, amelynél számlájuk van, illetve amelynél a Pénzügyminisztérium egy célszámlára befizetheti a pénzt.

Már tegnap délelőtt nagy volt az érdeklődés, mint a pénzügyi tárca közölte, az első három órában félmillió szerbiai állampolgár igényelte a támogatást. A későbbiekben még nagyobb ütemben igényelték a polgárok a juttatást, Siniša Mali pénzügyminiszter az Instagram-profilján örökítette meg azt a pillanatot, amikor megtörtént a milliomodik igénylés. „Öt óra alatt több mint egymillióan kérvényezték az egyszeri pénzbeli támogatást” – írta.

A rendszer tegnap jól működött, a kérelem elektronikus benyújtása, mint jelezték is korábban, valóban mindössze 2-3 percbe telik, bár a Kincstári Igazgatóság erre a célra kijelölt weboldalára a feljutás vélhetően a szerver túlterheltsége miatt – eleinte legalábbis – több klikkelést igényelt. Az ígéret szerint holnap, május 15-én reggel egy telefonszámot is közzétesznek a sajtóban, így azok is egyszerűen elintézhetik a bejelentkezést, akiknek nincs internet-hozzáférésük. Június 5-éig lehet igényelni az egyszeri támogatást. Mint Siniša Mali pénzügyminiszter közölte, fokozatosan, ötnaponként utalják át a pénzt az addig bejelentkezett polgároknak.

A nyugdíjasoknak és azoknak, akik szociális segélyben részesülnek, nem kell külön igényelniük ezt a segélyt, nekik automatikusan átutalják, ugyanúgy megkapják, ahogyan a havi járandóságukat szokták. Ők előbb megkapják a pénzt, mint a lakosság többi része, számukra a kifizetés holnap, május 15-én kezdődik.

Erre a célra az államkasszából 60 milliárd dinárt különítettek el, és június 5-éig kiderül, mennyit kell végül is kifizetni, vagyis mennyien tartanak igényt az efféle segítségre. A pénzügyminiszter elmondta: a gazdaságmentő intézkedésekre és a lakosság közvetlen támogatására fordítják azt a pénzt is, ami a nemzetközi pénzpiacon hétfőn sikeresen értékesített állami eurókötvényekből folyt be. Mali kiemelte, hogy 300 tekintélyes külföldi befektető mutatott érdeklődést a szerbiai értékpapírok iránt, és az állam így kétmilliárd euróhoz jutott.

Nyitókép: Fotó: Pixabay