Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

Példaértékű összefogás

Az idősek ellátása és a mezőgazdasági munkálatok megszervezése volt a legfőbb feladat Ludason – Önkéntesek segítették a helyi közösség munkáját

pasz

2020. május 12., 16:39

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A koronavírus-járvány következtében bevezetett rendkívüli állapot a kistelepülések számára is kihívást jelentett. Ludason sem volt ez másképp. Meg kellett szervezni a 65 évnél idősebb polgárok ellátását, és a kijárási tilalom rendelkezései mellett is módot kellett találni arra, hogy a gazdák elvégezgessék a tavaszi munkálatokat. Arról, hogy a faluban hogyan telt el az elmúlt két hónap, Aladics Tibor, a ludasi helyi közösség tanácsának elnöke számolt be lapunknak.

Aladics Tibor elmondása szerint Ludason főleg a rendkívüli állapot első napjai jelentettek nagy kihívást, szerencsére segíteni vágyó polgárokból nem volt hiány a településen.

A rendkívüli állapot ideje alatt szinte megállt az élet Ludason (Fotó: Gergely Árpád)

– Ez a helyzet is bebizonyította, hogy egy ilyen kis közösség, mint amilyen Ludas lakossága, mennyire össze tud fogni, és mennyi embernek van lehetősége segíteni a rászorulókon. Mindenki, fiatalok és idősek egyaránt úgy álltak hozzá ehhez a helyzethez, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki belőle. Komolyan vettük a két legfontosabb felszólítást, miszerint vigyázzunk egymásra, és maradjunk otthon. Az egész falu betartotta a kijárási tilalmat. Az első napok voltak a nehezek. A helyzet akkor még új volt, váratlanul érte az embereket. Mindenki számára furcsa volt, hogy leállt a tömegközlekedés, bezárt az orvosi rendelő. Szinte megállt az élet. Egyedül a posta tartott nyitva teljes munkaidőben. Pánik uralkodott el a közösségen, de ahogy folyamatosan kezdtük értesíteni a lakosságot arról, hogy hogyan kell védekezni a fertőzés ellen, és hogyan kell ilyenkor viselkedni, úgy lassan mindenki elfogadta az új helyzetet – nyilatkozta a tanácselnök.

Aladics Tibor (Fotó: Gergely Árpád)

Aladics Tibor elmondta, hogy a helyi közösségnek a Vigyázzunk egymásra program részeként sikerült felülkerekednie a problémákon. A legtöbb energiát az idős polgárok megsegítésére fordították, hiszen Ludason sok a nyugdíjas, közülük is sok az olyan, akinek vagy nincsenek hozzátartozói, vagy nem élnek a közelben, nincsenek az országban. Az ő számukra nap, mint nap bevásároltak, felvették a nyugdíjukat vagy éppen az ügyek intézésében segédkeztek. A rendkívüli állapot ideje alatt a faluban több önkéntes csoportot is szerveztek, amelyek megkönnyítették a helyi közösség ezen munkáját. Emellett az önkéntesek gondoskodtak többek között arról, hogy a különböző értesítések, hírek, információk szórólapok formájában eljussanak a falu minden háztartásába, és ők osztották szét például a kukoricamagokból vagy éppen a fertőtlenítőszerekből álló csomagokat is. A tanácselnök hozzátette, hogy a különböző csomagok szétosztását is házról házra járva végezték. Ezzel is elkerülték azt, hogy nagyobb tömegek jelenjenek meg a falu utcáin. A jótékonykodásból az egyház is kivette a részét, ugyanis a ludasi pasztorális tanács kezdeményezésére a helyi vállalkozók és hívek adományaiból a rászorulóknak csomagot készítettek, amelyek a húsvéti ünnepek előtt kerültek kiosztásra.

Ludas lakosságának túlnyomó többsége mezőgazdaságból él. Így a rendkívüli állapot ideje alatt az volt az egyik legfőbb feladat, hogy megszervezzék a mezőgazdasági munkálatokat.

Az egész falu betartotta a kijárási tilalmat (Fotó: Gergely Árpád)

– Sok gazda nem rendelkezik számítógéppel. Az engedélyeket a kijárási tilalom ideje alatti földmunkákra viszont csak számítógépen keresztül lehetett igényelni. Nekik az engedélykérések ügyében segédkeztünk. A tejfelvásárlást külön meg kellett szerveznünk. A tejkihordás ugyanis szintén a kijárási tilalom idejére esett, de ezt az időpontot nem fedte az az engedély, amely a földmunkák elvégzésére vonatkozott. Erőfeszítéseket követelt, hogy ezek a gazdák a kijárási tilalom ideje alatt engedéllyel el tudják vinni a tejet a felvásárlókhoz – mesélte Aladics Tibor.

Járványügyi szempontból a faluban szerencsére semmi rendkívüli nem történt, ám a világhálón megjelenő hírek egyszer nem kis riadalmat keltettek a település lakói között.

– Egyetlen koronavírus-megbetegedés nélkül vészeltük át ezt az időszakot. Sajnos azonban voltak olyan internetes hírportálok, amelyek tekintet nélkül erre a komoly helyzetre, pánikot keltettek. Az egyik ilyen hírportál oldalán megjelent az a hír, hogy Ludason van egy fertőzött személy. Ez az álhír olyan pánikot keltett a falu lakosságának körében, éppen a húsvéti ünnepek környékén, hogy az embereket alig tudtuk megnyugtatni. Jó lenne, hogyha valaki közöl egy hírt a világhálón, akkor azt valamilyen tényekkel is alá tudná támasztani. Teszem hozzá, mindezt minden felelősségre vonás nélkül tehetik meg ezek a portálok – számolt be az esetről Aladics Tibor.

A mezőgazdasági munkák megszervezése volt a legfőbb feladat (Fotó: Gergely Árpád)

A tanácselnök beszélgetésünk zárásaként elmondta, hogy bár a rendkívüli állapot és a vele járó kijárási tilalom a legtöbb ember számára nehezen volt elfogadható, a bezártságnak köszönhetően nagyon sok ember most érezhette át igazán mit is jelent a családi hangulat, mennyit jelentenek a családi kötelékek.

Emellett egy fontos tanulságot is levont a tanácselnök.

– Ez a helyzet azt is bebizonyította, hogy igenis bevásárolhatunk akár több napra is. Ezért is lenne indokolt bevezetni azt, hogy ezentúl vasárnapokon senkinek se kelljen dolgoznia. Mi meg is hoztuk a döntést, hogy a ludasi bolt ne működjön vasárnap, hiszen az ott dolgozóknak is jár a szabadidő – fejezte be a beszélgetést Aladics Tibor.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége