2024. április 26., péntek

Hogy vagy Karanténka?

Nemrég született meg az 55 éves brit miniszterelnök, Boris Johnson és menyasszonya, a 32 éves Carrie Symonds első gyermeke a University College London egyetem kórházában. A kisfiú nevét nem közölték azonnal, ám Symonds három nap múlva tájékoztatta az érdeklődőket, hogy a gyermeket Wilfred Lawrie Nicholas Johnsonnak hívják.

A kormányfő leendő felesége ehhez magyarázatot is fűzött, amelyből kiderült: a Wilfred és a Lawrie névvel a két nagyapáról emlékeznek meg, a Nicholasszal pedig két orvos, Nick Price és Nick Hart előtt tisztelegnek, mivel „ők mentették meg Boris életét”. Az anyuka ezzel arra utalt, hogy a kormányfő áprilisban megbetegedett az új típusú koronavírus okozta betegségben, és felgyógyulásához egy hét kórházi kezelésre is szükség volt.

A beteg miniszterelnök három napig az intenzív osztályon feküdt. Sikerült legyőznie a kórt és – háromheti lábadozás után – április 27-én ismét munkába állt. Maga is elismerte: a kórház orvosai és ápolói mentették meg az életét.

A koronavírus egyéb módon is beavatkozott abba, hogy egyik-másik család, milyen nevet adjon az újszülöttnek. Sőt egészen új keresztneveket is „alkotott”.

Akad olyan fiatal pár, amely a Corona Kumar nevet választotta a kislányának, egy másik pedig a Covid Marie változat, illetve újítás mellett döntött, utalva a vírus okozta betegség tudományos (COVID-19) elnevezésére. Ez a lehetőség nem mindenütt hozza lázba a gyermek születésére váró családokat, ám Ázsiában egyre több szülő választ olyan nevet az újszülöttnek, amely egész életében a jelenleg tomboló járványra emlékezteti majd.

Covid Marie már áprilisban a világra jött a Fülöp-szigeteken. Családja azért döntött a szokatlan keresztnév mellett, mert a szülés a nehéz idők ellenére problémamentes volt. A 23 éves anyuka egyebek mellett azzal magyarázta a döntést, hogy a lányuk neve örökké emlékezteti majd mindannyiukat erre a rendkívül veszélyes időszakra.

Hetekkel korábban Indiában két nő is a sajátos megoldás mellett döntött. Igaz, az ötlet nem tőlük származik, hanem a szülésnél segédkező orvostól, aki azzal érvelt, hogy „így jobban fel lehet hívni a figyelmet a szörnyű betegségre”. Az egyik gyermeket neki köszönhetően ezért már Corona Kumarinak, a másikat Corona Kumarnak hívják.

India egy másik tartományában más megoldást választottak. Az otthonuktól távol karanténban rekedt egyik házaspárnak a bezártság adta az ötletet. Újszülött fiuknak ezért a Lockdown (Karantén, Bezártság) nevet adták.

Az egyelőre rejtély, hogy idővel a nevek viselői is elégedettek lesznek-e a furcsa szülői döntésekkel.