2024. április 27., szombat

Munka nélkül, több pénzzel

Több millió amerikai állampolgár veszítette el a munkáját, miután a koronavírus „rátelepedett” a zavartalan munkavégzésre, ezzel együtt a gazdasági életre. A tengeren túlon előirányzott gazdasági serkentőcsomag viszont olyan mértékű, hogy többen is lesznek, akik számára a munkanélküli segély eléri a korábbi fizetésüknek akár a kétszeresét is.

Az amerikai kormány összesen 2,2 billió dollár értékű gazdasági segélycsomagot hirdetett meg a gazdaság és polgárok megsegítésére. Ebbe az összegbe beletartoznak a koronavírus idején munka nélkül maradt személyek számára fenntartott segélyek is.

Noah Williams, a Wisconsin-Madison Egyetem gazdasági kutatóközpontjának igazgatója szerint a munkások 40 százaléka többet kaphat kézhez munkanélküliként, mint ha visszamenne dolgozni.

A CARES néven ismertté vált előírás több módon segítette elő az amerikai munkanélküliek helyzetét, megemelte a heti összeget, de a segélyekre jogosultak körét is bővítette, immár az önfoglalkoztatók is igényelhetik az illetményt.

A törvény szerint a kormány heti 600 dollárral segíti a munkanélkülieket, emellett azonban a hagyományos munkanélküli segélyre is jogosultak, melynek összege országonként változik.

Ernie Tedeschinek, az Evercore ISI közgazdászának kutatásai is azt bizonyítják, hogy ezekben az időben megéri munka nélkül maradni az Egyesült Államokban. Azok a személyek, akik valamelyik gyorsétteremláncnak sütögették még pár hónappal ezelőtt a húspogácsát, most 219 százalékkal kapnak több pénzt, mint amennyi korábban a munkájukért járt.

A gyorséttermi beosztottak órabére 11 dollár, a vendéglátóipari dolgozók átlagban 13,45 dollárt tudnak megkeresni munkájukkal. Ezek a személyek, a munkanélküli segélyeknek köszönhetően heti 182 dollárhoz juthatnak hozzá, ami meghaladja a fizetésük összegét. Természetesen azok, akik komolyabb bérezésben részesültek, munkanélküliként most kevesebb pénzt kapnak.

A plusz 600 dollár kiegészítés a munkanélküli segély mellé július végéig jár. A krízis kezdete óta 33 millió amerikai jelentkezett be valamelyik munkaközvetítő irodába.