2024. április 18., csütörtök

Magyar tagja is van a Facebook új ,,Legfelsőbb Bíróságának"

Másfél éves előkészület után bejelentette ellenőrző bizottságának első tagjait a Facebook. A testület dönti majd el, hogy mely posztokat lehet engedélyezni, illetve törölni a közösségi oldalakról, így az instagramról is. A 40 fős szervezetben egy magyar jogtudós, Sajó András is helyet kapott számos újságíró, aktivista, politikus, sőt Nobel-békedíjas mellett.

“Csak olyan ügyekkel fogunk foglalkozni, amelyeket amúgy a Facebook belső panasz orvoslati rendszere már kezelt. Szóval először oda kell fordulni, és házon belül kell a panaszokat érvényesíteni. Ha valaki nem ért egyet a letiltó határozattal, akkor fordulhat hozzánk” - mondta Sajó András.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának volt bírája azt is elmondta: a bizottság teljesen független a Facebook igazgatótanácsától, maga dönthet a tisztújításról és arról is, hogy mire költi 42 milliárd forintos költségvetését.

Bár a szervezet első húsz tagját a Facebook választotta ki, a további húsz névről később döntenek, valószínűleg a szakértők bevonásával. Mindannyian fizetést kapnak a bizottságtól, valamint igénybe vehetik külső szakértők és tanácsadók segítségét is.

A testület eddig soha nem látott hatalmat kapott: 2 milliárd ember szólásszabadságáról dönthet, ítéletei pedig nem fellebbezhetőek. Ha mondjuk egy felhasználó panasszal fordul az új ,,Legfelsőbb Bírósághoz" és az, egy adott bejegyzés, vagy reklám törlése mellett dönt, a Facebooknak 7 napja van, hogy levegye a tartalmat. Az amerikai informatikai óriás pedig maga is küldhet kérdéseket és általa aggályosnak tartott ügyeket a bíróság elé.