2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Még nem döntöttek a beutazásról

A mai helyzetelemző sajtótájékoztató keretében közzétett aktuális adatok értelmében az országban az eddigiekben 10 176 személy fertőződött meg a SARS-CoV-2 vírussal. Egy nap alatt 5012 koronavírustesztet végeztek el, ebből 62-nek az eredménye volt pozitív (1,2 százalék). Az országban jelenleg 1123  személyt gyógykezelnek kórházban, és 29 személynek van szüksége lélegeztetőgép segítségére a légzésben. Egy nap alatt 3 újabb személy hunyt el a fertőzés szövődményeinek következtében, ezzel 218-ra növekedett az elhunytak száma, a halálozási arány 2,14 százalék. Eddig 145 604 koronavírustesztet végeztek el az országban, gyógyultnak 3220 személyt nyilvánítottak.

A COVID-rendszerből legjobb esetben 7–14 napon belül kezdhetnek meg kilépni bizonyos kórházak, ezt követően pedig megkezdődik ezeknek az intézményeknek a fertőtlenítése – közölte Goran Stevanović infektológus, válaszolván arra az újságírói kérdésre, hogy mikor térhetnek vissza a járvány előtt jellemző mindennapok az egészségügyi intézményekbe, azaz a polgárok mikortól vehetnek igénybe bizonyos szakorvosi vizsgálatokat.

Predrag Kon (Fotó: Beta)

Predrag Kon (Fotó: Beta)

Egy másik kérdésre válaszolva Predrag Kon epidemiológus elmondta, hogy az egészségügyi válságstáb holnapi ülésén egyeztet ismét a Szerbiába való beutazással kapcsolatos szabályokról. Jelenleg az az elképzelés, hogy a Szerbiába utazók vagy felmutatnak a beutazás előtt legkorábban 72 órával elvégzett negatív PCR-tesztet, vagy izolációba vonulnak. A szerbiai állampolgárok otthon tölthetik az izolációt, a külföldi állampolgárok pedig az erre előirányzott intézményben – magyarázta Kon, kiemelve, hogy ezek a tervek, ám utóbbiakra csak akkor lehet véglegesként tekinteni, ha azokat ma hivatalosan is elfogadják. Aki külföldre utazna, annak belátható időn belül lehetősége lesz az arra előirányzott intézményekben elvégeztetni a koronavírustesztet, amennyiben a célországban ez a beutazás feltétele – mondta Kon, aki egyelőre nem kívánt találgatásokba bocsátkozni a teszt árával kapcsolatban.

Egy másik újságírói kérdésre válaszolva Kon kifejtette: az a benyomása, hogy az emberek túlságosan gyorsan megfeledkeztek a hatályban lévő rendkívüli óvintézkedésekről. Példaként a vendéglátóipari létesítményeket említvén Kon rámutatott, hogy néhol mind a létesítmény, mind a vendégek betartják az óvintézkedéseket, ám olyanok is vannak, amelyekben nem ez a helyzet.

Az oktatási intézményekhez kapcsolódóan a szakértők véleménye nem változott, azaz nem javasolják megnyitásukat június 1. előtt – mondta Kon, majd reagálva az újságírói felkérésre, hogy értékelje Branimir Nestorović azon kijelentését, hogy az emberek napozzanak minél többet, a napfény ugyanis megöli a SARS-COV-2-t, kifejtette: erre érdemes odafigyelni, hiszen a túlzásba vitt napozás káros lehet az egészségre nézve.

KÜLÖN SZABÁLYOK

Az Air Serbia és a Nikola Tesla Repülőtér készen áll a légi közlekedés ismételt megindítására, ugyanakkor Szerbia egyelőre várja, hogy milyen döntéseket hoznak az európai országok illetékesei a légi közlekedés tekintetében – fejtette ki korábban Zorana Mihajlović közlekedési, építésügyi és infrastrukturális miniszter a Happy Tv-ben vendégeskedve.

– A légi közlekedést nem hasonlíthatjuk össze a közúti közlekedéssel, ezért külön járványügyi intézkedések foganatosítása indokolt. Az Air Serbia május 18-ától Londonba, Bécsbe, Frankfurtba és Zürichbe indít járatokat, elsősorban azért, mert még mindig vannak olyan szerbiai állampolgárok, akik szeretnének hazatérni az országba – taglalta Zorana Mihajlović.

73 IDŐS HALT MEG

Zoran Đorđević munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva arról számolt be, hogy az idősek és felnőttkorúak otthonaiban a megbetegedett lakók közül 421-en gyógyultak meg, a megbetegedett alkalmazottak közül pedig 146-an. A szerbiai idősek és felnőttkorúak otthonainak 22 500 lakója közül eddig 574-en betegedtek meg. A fertőzött idősek közül eddig 73-an haltak meg – közölte a miniszter, hozzáfűzvén, hogy az idősek otthonai továbbra sem fogadják a látogatókat.

JÚNIUSBAN LEHET VÉGE

A Belgrádi Egyetem Orvostudományi Karának epidemiológusai által bemutatott tanulmány szerint amennyiben a polgárok tiszteletben tartják a javasolt óvintézkedéseket, júniusban jelentkezhet az utolsó fertőzés. Dr. Goran Stevanović nem ért teljes mértékben egyet ezekkel a becslésekkel. Szerinte lehetetlen megmondani, hogy mikor ér véget a járvány. A járvány egyelőre csak lecsengőben van, ám még nem ért véget, feltehetőleg májusban és júniusban is lesznek újabb megbetegedések, sőt, megtörténhet, hogy azt követően is – nyilatkozta az infektológus korábban az SZRTV-nek.