2024. április 27., szombat

Támasz a nehéz időkben

Topolya Község Szociális Központja továbbra is fogadja a válságos helyzetben levők telefonhívásait

A koronavírus okozta rendkívüli helyzet, a meghozott intézkedések, a megfertőződéstől való aggodalom fokozott pszichikai terhelést jelentett az embereknek. Különösen az idősebbek, a krónikus vagy egyéb súlyos betegséggel küzdő polgárok számára volt nehéz ez a periódus, hiszen mindezek mellett a bezártsággal is meg kellett küzdeniük. Ezeknek a sokszor családjuk nélkül vagy tőlük távol élő személyeknek a legapróbb segítő szándék is vigaszt jelentett a korlátozások idején. Topolya Község Szociális Központja a 069/599-0869-es elérhetőségen a korlátozások feloldása után továbbra is fenntartja a telefonos segélyhívót azon polgárok számára, akik nem tudnak egyedül megbirkózni a felhalmozódott gondjaikkal. A szociális központ igazgatónője, Jasmina Zimonjić elmondta, hogy a telefonszámon a szociális központ szakemberei jelentkeznek.

– A lelki segély telefonszáma április 1-je óta üzemel, ezen az elérhetőségen a központunk erőszakos cselekményekkel is foglalkozó szakmai csapatának a tagjai válaszoltak a hívásokra. Eddig huszonkét megkeresésünk volt, a legtöbb segélykérést a húsvéti ünnepek idején kaptuk. A hozzánk fordulók 60 százaléka Topolyáról telefonált, de például Ada községből is érkezett hívás – tudtuk meg a központ igazgatónőjétől, aki azt is elárulta, hogy a legtöbben a bezártságra panaszkodtak.

– A legtöbb megkeresés tárgya az volt, hogy a polgárok nem hagyhatják el a lakásukat, és ezt nehezen viselik. Leginkább a bezártságra, a családtól való elszigeteltségre panaszkodtak. Többen semmilyen formában nem tudták tartani szeretteikkel a személyes kapcsolatot. A betelefonálók esetében a vírustól való félelem is jelen volt, emellett többen a nehéz anyagi helyzetükre, a pénztelenségre panaszkodtak.

Négy esetben arra is volt példa, hogy bizonyos okból nem a rászoruló fordult hozzánk, hanem ismerőse, rokona – nyilatkozta Jasmina Zimonjić, akitől az iránt is érdeklődtünk, hogy mi mindent tudtak a szakemberek tanácsolni a segítségre szoruló polgároknak.

– Mindenekelőtt meghallgattuk minden olyan személynek a panaszát, aki úgy érezte, jeleznie kell felénk a nehézségeit. Tapasztalatból tudjuk, hogy önmagában már az is hatalmas segítség egy kétségbeesett embernek, ha van, akinek kipanaszolhatja magát. Elmagyaráztuk nekik, hogy a koronavírus milyen módon terjedhet, hogyan tudnak védekezni ellene. Gyakran relaxációs, lazító módszereket ismertettünk a betelefonálóknak, hogy lazábban éljék meg a gondolataikat. Megesett, hogy összekötöttük őket a Topolyán is megszervezett önkéntes hálózattal, amelynek tagjai gyógyszereket, a mindennapokhoz szükséges élelmiszereket vásároltak be számukra – hallhattuk az igazgatónőtől, aki elmondta azt is, hogy néhány valóban súlyos esetben a körülményeket mérlegelve egyszeri pénzbeli juttatást is megítéltek.

– A szociális központ nyilvántartott adatai szerint Topolyán múlt év utolsó napjával 3121 egyén veszi igénybe az intézményünk szolgáltatásait. A központ klienseinek fele, 1590 személy jogosult pénzbeni szociális juttatásra mint a törvény szerint előirányozott szempontokat figyelembe véve anyagilag nehéz helyzetben levő személy. Az adataink alapján a rendkívüli helyzet előtt Topolya községben 397 nagykorú felhasználó volt nyilvántartva, aki betegsége vagy idős kora okán már nem képes aktív munkavégzésre, és más bevételi forrása nem lévén, jogosult volt a pénzbeli segítségre. A hozzánk anyagi támogatásért fordulók száma a koronavírus terjedését megelőzendő intézkedések után megnövekedett – nyilatkozta Jasmina Zimonjić igazgatónő, aki kitért arra is, hogy a kijárási korlátozások idején észrevehetően csökkent a nyilvántartásba vett családi erőszakos cselekmények száma, illetve a kortárserőszakról történt bejelentésből is kevesebb érkezett a topolyai szociális központ illetékeseihez.