2024. április 27., szombat

Toncsiból is lehet király!

Az óbecsei Koncz Antónió bekerült az István, a király iskolába megy… című Kárpát-medencei énekverseny döntőjébe

Az István, a király című rockopera ősbemutatója óta több generáció is színpadra állt már ebben a műben – az István, a király iskolába megy… című programnak köszönhetően most egy újabb nemzedék is keresi a saját kis Istvánját, Koppányát, Rékáját. Az ötezer magyarországi és határon túli magyar nyelvű általános iskola számára kiírt verseny első körében diákok adták elő YouTube-ra feltöltött produkciójukban a rockopera egy-egy jelenetét. Az óbecsei Koncz Antónió István szerepére készülve első választásként a Távol vagy tőlem című dalt énekelte el saját zongorakísérettel, és mind a szakmai zsűri, mind a közönség által értékelt előadásával osztott második helyezettként került be az énekverseny második fordulójába. 

– Kiskorom óta zenével foglalkozom, imádom! Még tanulás közben is zenélek... Szeretem, hogy tele van ritmussal, és ez felvidít, jó kedvre derít – mondja a 13 éves fiú.

Antónió, vagy ahogy a legtöbben szólítják: Toncsi zongorázik, hegedül, énekel, táncol, otthonosan mozog mind a népzene, mind a popzene világában, emellett verset és prózát is szívesen mond. A négy gyermeket nevelő orvos szülők támogatják legidősebb csemetéjük művészi ambícióit.

– Toncsi azóta énekel és táncol, amióta megszólalt. A zenén keresztül tanul mindent: először megzenésíti a prózai szöveget, és utána elmondja. Neki ez a vérében van. Elég, ha egyszer hall egy zenét, ő azt le tudja játszani. Egyszerűen a zene az Toncsi – mondja anyukája, dr.  Koncz Mónika. – Mi, a családja vagyunk a legnagyobb kritikusai, szegény gyerek vért izzad, mire mi egy produkciójára azt mondjuk neki: ezzel már kiállhatsz a nyilvánosság elé!

A Petőfi Sándor Általános Iskolában tanuló fiút zenetanárnője, Károlyi Andrea ösztönözte arra, hogy tegye próbára magát ezen a versenyen, és segítette a felkészülésben is.

– A pályázat elolvasása után úgy gondoltam, hogy egyedül ő tud megfelelni ennek a versenykiírásnak, mert annyira komplex kis művész, hogy képes megbirkózni egy ilyen összetett feladattal is. A tehetségére és a képességeire alapozva szerettem volna őt bátorítani ebben. Átbeszéltük a szerepet, és a temperamentumához és a hangszínéhez István szerepét tartottuk jó választásnak – mesél a dalválasztásról a tanárnő.

Toncsi az óbecsei Bubamara Bandben is zongorázik, ahol pop- és rockdalokat játszik. A klasszikus zenében is voltak sikerei, zongoraversenyekről több trófeát is hozott már haza. Mindkét műfajban Lovas Đijanta zongoratanártól sajátította el az alapokat.

– Antónióval az óvodában találkoztam először, egy gyermekelőadásban lépett fel, ahol erős hangjával már akkor is kitűnt a többi gyerek közül. Nagyon szép hangja volt, lehetett látni, hogy egyszer még zenével fog foglalkozni. Egy évvel később be is iratkozott a zeneiskolába, és olyan szerencsém volt, hogy hozzám került zongorát tanulni. Rendkívül gyorsan fejlődött, és rövid idő alatt elkezdett zongoraversenyekre járni. Egy év tanulás után már duetteket játszott – sok hazai és nemzetközi díjat nyertek versenyeken a partnerével, Fiona lányommal – tudtuk meg a zongoratanárnőtől, aki a Bubamara gyermekkórust és zenekart is vezeti.

Toncsinak a zenét illetően határozott elképzelései vannak.

– Szeretnék megtanulni ukulelén játszani: nagyon cuki, kicsi, kompakt hangszer, könnyű rajta megtanulni az akkordokat és szólózni is. Később szeretnék majd részt venni a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjén szólóénekkel – osztja meg velünk rövid- és hosszútávú terveit a fiú.

Toncsi az István, a király iskolába megy…énekverseny második fordulójában a Nincs más út, csak az Isten útja című dalt adja elő. A második körös szavazás április 17-én indult és május 14-én éjfélig tart, végső eredményt május 15-én hirdetnek.

A versenyprodukciókat a www.iskolasistvan.hu/szavazas oldalon lehet értékelni egy regisztráció után. Toncsi produkcióját a szűrésnél a szólisták kategóriájában az István-szerepek közül kell kiválasztani.

A legjobbnak bizonyuló iskolák és szólisták egy stadion méretű helyen fogják bemutatni a művet, és a kitűnő produkciókat látva a zsűri és a szervezők úgy döntöttek, hogy a színpadra kerülő rockopera valamennyi szerepét a versenyben indult jelöltek játsszák majd. Mivel az István, a király iskolába megy… program a centenáriumi trianoni megemlékezéssorozat része, a győztesek egyik díja lesz az is, hogy elutazhatnak Párizsba, és egy versailles-i kirándulás keretében megnézhetik a trianoni szerződés aláírásának a helyszínét.

A cél Disneyland

A kelebiai Huber Zalán Laborc szerepéért szállt versenybe

Tavaly ősszel indult útjára az István, a király iskolába megy zenés-színházi tehetségkutató verseny. A felhívásra anyaországi és határon túl élő magyar általános iskolák és diákok jelentkezését várták. Az iskolai csoportoknak egy-egy 20–25 perces jelenetet kellett beküldeniük, a szólisták pedig az István, a király rockopera szerepeire jelentkezhettek az általuk beküldött dalokkal. A győztes csapatok és szólisták jutalma egy párizsi utazás lesz. A nyertesek ellátogatnak Versailles-ba, a trianoni békeszerződés helyszínére, emellett Disneylandben is eltöltenek egy napot. A verseny döntőjébe két vajdasági diák is bejutott. A kelebiai Huber Zalán Laborc szerepéért verseng.

A kilencéves fiú már korábban is foglalkozott énekléssel. Zeneiskolába jár, zongorázik és emellett néptáncol is. Mint elmondta, a barátai nagyon örültek neki, hogy benevezett a versenyre. Izgul az eredményhirdetés miatt. Élvezte a felkészülést az énektanárnővel, hiszen nagyon szeret vele dolgozni. Szabadidejében is szokott énekelni. A helyi templomban rendszeresen énekel a kórusban.

Édesanyja, Huber Edina elmesélte, hogy az interneten akadt rá a verseny felhívására.

– A versenyt külhoni magyar és magyarországi általános iskolások számára hirdették meg. Nem volt ismeretlen számunkra az István, a király rockopera. Zalán már a verseny előtt is ismerte a dalokat. Úgy gondoltuk, hogy kár lenne kihagyni ezt az alkalmat. Először ki kellett választanunk, hogy melyik szerepre szeretnénk jelentkezni. Elküldték a zenei alapot. Okostelefonnal kellett videóra venni, ahogyan Zalán előadja a dalt. Ez volt az egyik felvétel, amelyet be kellett küldeni. A másik egy szabadon választott dal felvétele volt. Nem sok időnk volt a felkészülésre. Zalán énektanárhoz járt, januárban kezdte el a próbákat. Február közepééig kellett beküldeni a videofelvételeket. Az egész március az online szavazásról szólt. Az interneten lehetett szavazni a versenyzőkre. Ő Laborc szerepére jelentkezett. Amikor lezárult az első kör szavazási ideje, megkaptuk az értesítést, hogy Zalán bekerült a legjobb három közé. Utána újra kellett venni a dalt. Felvettük ugyanazt a dalt, mivel Laborc nem énekel másik művet a rockoperában. Az énektanárnővel újra átvették a szöveget. Néhány próba után újra felvettük a dalt az okostelefonnal. Ugyanúgy kellett beküldeni a felvételt, mint az előző fordulóban – osztotta meg velünk Zalán édesanyja.

A fiút Németh Nemes Aranka készítette fel a versenyre.

– Amikor Zalán szülei felkerestek, hogy segítsek felkészülni kisfiuknak a versenyre, őszintén még magam sem tudtam elképzelni, hogy egy harmadik osztályos gyereknek hogyan fogom megpróbálni a lelkébe csempészni azt az életérzést, amire ennek a dalnak az előadásához szükség lesz. Miután megismerkedtünk, rájöttem, hogy Zalán bizony jóval érettebb a koránál, és nagyon könnyen előcsalogattuk azokat a bizonyos érzéseket is, amelyek szükségesek volt a további közös munkánkhoz. Az órák a Junior Music Stúdióban zajlottak. Természetesen egy képzeletbeli színpadon álltunk már a felvétel előtti óráinkon, hiszen ez nemcsak egy dal, hanem egy szerep is. Zalán nem csak technikailag fejlődött sokat, de minden alkalommal jobban kinyílt, és átadta magát a zenének, amit nagyon jó volt látni rajta – tudtuk meg Németh Nemes Arankától.

A döntőbe bejutott produkciókra május 14-éig lehet szavazni a www.iskolasistvan.hu honalpon. A videók pontozásánál a szavazat megerősítésénél meg kell adni az e-mail-címünket vagy a Facebook-fiókunkat.

(Szalma Brigitta)