2024. április 27., szombat

A képernyőre költözött az iskola

A bácskossuthfalvi tanárok és diákok is alkalmazkodtak az új körülményhez
Dr. Crnkovity Gábor, a bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskola igazgatója (Fotó: Ótos András)

Dr. Crnkovity Gábor, a bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskola igazgatója (Fotó: Ótos András)

Március közepén csengettek be utoljára az idei tanévben vidékünk iskoláiban a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli állapot következtében. A bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskola tanári kara flexibilisen kezeli az új helyzetet, és igyekeznek a diákok bevonásával minél sikeresebben venni az akadályokat – tudtuk meg dr. Crnkovity Gábor iskolaigazgatótól.

– Iskolánk rendkívül gyorsan átállt a digitális eszközök és az internet bevonásával megszervezett oktatásra. Pedagógusaink egyénileg, a diákok körülményeit is figyelembe véve szervezték meg a tanítás menetét. Van egy egységes felületünk is, ahol minden érintettet értesítünk az újdonságokról. Emellett azok a tanárok, akik bele tudják illeszteni a tanmenetbe, felhívják a gyerekek figyelmét arra, hogy kövessék a televíziók nyilvános tanóráit. Itt elsősorban a Pannon Televízió programjára gondolok – nyilatkozta dr. Crnkovity Gábor, aki elmondta azt is, hogy nem csak az oktatás zajlik online felületen.

– Tantestületi gyűlést tudtunk rendkívül sikeresen lebonyolítani online formában. A megbeszéléseink egyik legfontosabb témája volt például a diákok értékelése és annak feltételrendszere. A tanárok igyekeznek a feladatokat fényképek alapján értékelni, illetve a beszámolókat és a prezentációs munkákat is osztályozzák. Emellett számít még az online felületen való jelenlét és szorgalom értékelése is – fejtegette ki az iskola igazgatója.

– Nyilván azért akadnak kihívások is ezzel kapcsolatban. Például azokban a többgyermekes családokban, ahol egy digitális eszköz áll rendelkezésre. Ugyanakkor a legkisebbek még nem jártasak a számítógépek kezelésében, ezért a szülők segítségére szorulnak, ami további feladatok elé állítja a család felnőtt tagjait, hiszen többet kell az iskolai feladatokkal foglalkozni. Ezeket a körülményeket is figyelembe véve köszönettel tartozik iskolánk minden aktív szülőnek, valamint a tanároknak, akik mindent megtettek az eredményes munka érdekében – hangsúlyozta a bácskossuthfalvi iskola vezetője.

– Iskolánkban 36 nyolcadikos diáktól búcsúzunk az idén. A próbaérettségi folyamata igazi kihívást jelentett nemcsak a tanügy számára, de például az ország internethálózata is megmérettetett. Nekünk az volt a tapasztalatunk, hogy sajnos akadozott a tesztek kitöltése, mivel leterhelődött a rendszer. Hogy mennyire relevánsak azok az eredmények, arról nem tudunk biztosat mondani, hiszen becsületbeli ügy volt az egész, majd a valódi tesztek kitöltése mutatja meg a valós tudását a tanulóknak – tette hozzá dr. Crnkovity Gábor, akit a diákok továbbtanulási szándékáról is kérdeztünk.

A bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskola épülete (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskola épülete (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Mivel közbejött több héttel ezelőtt az iskolai kényszerszünet, ezért pontos információink nincsenek azzal kapcsolatban, hogy hányan készülnek magyarországi középiskolában továbbtanulni. Minden évben vannak néhányan, akik elsősorban a bácsalmási és a bajai gimnáziumot választják, kevesebben Szegedre készülnek. A diákjaink többsége viszont a topolyai középiskolát választja, néhányan pedig Szabadkán tervezik a továbbtanulást – hallhattuk. Dr. Crnkovity Gábor kiemelte, hogy ebben a rendkívüli időszakban a minisztériummal való kommunikáció hagy kívánnivalót maga után.

– Vicsek Annamária oktatási államtitkár, a Magyar Nemzeti Tanács, illetve a tartományi oktatási titkárság közreműködése hatalmas segítséget jelentett az elmúlt hetekben. Ugyanakkor az állami rendeletekről való hivatalos tájékoztatással nem vagyunk megelégedve. Sajnos sok esetben nem kapunk hivatalos értesítést, a sajtóból vagyunk kénytelenek értesülni a minisztérium döntéseiről félinformációk formájában. Így például azzal kapcsolatban sem tudunk biztosat, hogy valójában hogyan kell lezárni az idei tanévet, és egyáltalán mikor. Arról is csak sajtóértesüléseink vannak, hogy az érettségit milyen feltételekkel kell lebonyolítani az iskola falai között – nyilatkozta a bácskossuthfalvi iskola igazgatója, akitől az iránt is érdeklődtünk, hogy az óvodák május 11-ei startja mennyiben érintheti a tanintézményt.

– A mi iskolánkhoz közigazgatásilag nem tartozik óvoda, csupán úgymond logisztikailag, hiszen ez érinti a konyhánk működtetését. A sajtóból értesültünk ezzel kapcsolatban is több dologról, és még nincs letisztázva, hogy mely csoportok foglalkozása indul be májusban. A minisztériumtól viszont azzal kapcsolatban kaptunk felkérést, hogy mérjük fel, a napközi foglalkozásokba bevont gyerekek közül hánynak a részéről lenne igény az iskolai benntartózkodásra. Itt néhány olyan családtól érkezett erről pozitív visszajelzés, ahol a szülők a munka mellett semmilyen más módon nem tudják megoldani kisgyermekük felügyeletét. Mindenesetre mi igyekszünk majd alkalmazkodni ehhez a helyzethez is – zárta dr. Crnkovity Gábor.