2024. április 26., péntek
SPORTHÍREK

Jövő májusban a budapesti Eb

VÍZI SPORTOK

2021. május 10. és 23. között rendezik meg a budapesti vizes Európa-bajnokságot az Európai Úszószövetség (LEN) keddi bejelentése szerint. Paolo Barelli elnök kiemelte, az új időpont tökéletesen szolgálja a sportolók felkészülését az ugyancsak egy évvel elhalasztott tokiói olimpia előtt, és bízik benne, hogy 2021-ben újra fantasztikus lesz a hangulat a telt házas Duna Arénában.

Az is eldőlt, hogy a vízilabdázók járvány miatt félbeszakított nemzetközi kupaidényét – azaz a férfi Bajnokok Ligáját, az Eurokupát és a női Euroligát – törölték. A férfiak legrangosabb sorozatában három magyar csapat volt érdekelt: címvédőként az FTC mellett a Szolnok és az OSC, ez utóbbi ráadásul fantasztikus szezont tudhatott maga mögött, ugyanis mind a zöld-fehéreket, mind az olasz sztárcsapatot, a Pro Reccót is legyőzte. Utóbbi diadalával az olaszok hatéves hazai veretlenségét törte meg. Az Eurokupában az Eger a Brescia elleni elődöntős párharc első felvonását idegenben még le tudta játszani, a női Euroligában pedig a negyeddöntős szakaszban ért véget a sorozat, itt a Dunaújváros a Dinamo Uralocska ellen játszott döntetlent.

Vincze követi Benedeket

Vincze Balázs követi Benedek Tibort az UVSE vízilabdacsapatának vezetőedzői posztján. A háromszoros olimpiai bajnok Benedek hétfőn jelentette be, hogy visszavonul minden sportággal kapcsolatos tevékenységtől. Az UVSE a Facebook-oldalán közölte kedden, hogy Vincze a férficsapat új vezetőedzőjeként és szakmai igazgatójaként csatlakozik a klubhoz. Vincze 1978-ban kezdett vízilabdázni az Újpesti Dózsában, sokszoros magyar bajnok, kétszeres Európa-bajnok, világkupagyőztes, három olimpián is részt vett. 1991-ben az év játékosának választották meg, és meghatározó tagja volt annak az Újpestnek, amely 1993-ban LEN-kupát, majd egy évvel később BL-t és európai szuperkupát nyert, de a Tisza-parti csapat fénykorában játszott a Becsének is. Játékoskarrierjét követően a BVSC, a Szeged és az OSC vezetőedzője volt, 2017 nyarától Szombathelyen lett szakmai igazgató, 2018-tól az utánpótlás-bizottság tagja és az U12–U15 közötti korosztály szövetségi kapitánya.

LABDARÚGÁS

Rajković a legjobb francia kapus

Franciaországban a kormányintézkedések miatt – miszerint szeptemberig egészen biztosan nem engedélyezett a tömeges rendezvények szervezése – idő előtt lezárták a bajnokságokat. A Ligue 1 győztese ennek értelmében a PSG lett, az élvonalban azonban még maradt pár megválaszolatlan kérdés. A France Football hagyományosan a szezon végén értékeli a játékosokat sajátos pontrendszere alapján. Ennek értelmében óriási megtiszteltetés érte a szerb Predrag Rajkovićot, akit a legjobb kapusnak választottak meg. A Reims hálóőre 5,96 pontot érdemelt ki, megelőzve a Marseille kapusát, Mandandát (5,92). Rajković a 27 bajnoki meccsen mindössze 21 gólt kapott. A Ligue 1 kezdő tizenegye támadókkal teletűzdelt, s leginkább egy 4–2–4-es felállásban elképzelhető.

A Ligue 1 álomcsapata a France Football szerint: Rajković – Traoré, Silva, Abdelhamid, Maouassa – Verratti, Camavinga – Di María, Mbappé, Ben Yedder, Neymar.

A nők egyenlőbbek?

A kaliforniai bíróság elutasította a világbajnok amerikai női válogatott azon keresetét, amely szerint a férficsapat tagjaival azonos fizetést kellene kapniuk. A bíró indoklásában azt írta, a női együttes tagjai mérkőzésenkénti bontásban, illetve összességében is több pénzt kaptak a sérelmezett időszakban, mint a férfiválogatott játékosai. A bíró ugyanakkor azt is megállapította, hogy a labdarúgók orvosi, utazási és edzéskörülményei nem azonosak a két nem esetében, így ebben az ügyben június 16-ára meghallgatást rendelt el. Molly Levinson, a női játékosok sajtósa azonnal jelezte, fellebbeznek a bírósági döntés ellen, mert továbbra is biztosak az igazukban, és kitartóan fognak dolgozni azért, hogy a nemük miatt ne érjenek kevesebbet a női labdarúgók. Az 1991-ben, 1999-ben, illetve a legutóbbi két alkalommal (2015, 2019) világbajnok labdarúgók az egyenlő fizetésről szóló törvényre hivatkozva mintegy 66 millió dollárt szeretnének kapni a szövetségtől.

SAKK

A magyarok az olimpia mellett

A lakosság 83,7 százaléka támogatja, hogy Magyarország sakkolimpiát rendezzen 2024-ben – állapította meg a Magyar Sakkszövetség felkérésére a Századvég Alapítvány által elvégzett kutatás. Ebből kiderült, hogy a magyar háztartások több mint felében van sakktábla, és a férfiak közel háromnegyede, a nőknek pedig több mint egyharmada tud sakkozni. Bár a kérdezettek kevesebb mint 10 százaléka hallott arról, hogy Magyarország olimpiának szeretne otthont adni, 83,7 százalékuk ért egyet a rendezéssel, 62,3 százalékuk pedig teljes mértékben támogatja. A válaszadók szerint a sakkolimpia elsősorban a turizmusra (38,1 százalék), a sakkéletre (36,8) és az országimázsra (31,8) lenne pozitív hatással, 15,3 százalékuk szerint a gazdaságra is kedvezően hatna, viszont nem kellene hozzá infrastruktúrát fejleszteni. A kutatásból kiderült az is, hogy a magyar lakosság körében Polgár Judit a legismertebb hazai sakkozó, akiről a válaszadók 89,7 százaléka hallott. Őt két nővére, Polgár Zsuzsa (74,2), majd Polgár Zsófia (69,2) követi. A legjobb magyar férfi sakkozók ismertségét Portisch Lajos vezeti (21,6) megelőzve Lékó Pétert (19,7).