2024. április 27., szombat

Megtizedelődhet a búza hozama

Nagy kieséssel kell számolni az őszi kalászosok esetében

A szenttamási határban márciusban 43,5 liter, április folyamán csupán 19, május első napjaiban pedig 9,2 liter csapadék esett négyzetméterenként – mondta hétfőn lapuknak Pajdl Zsuzsanna, a Pionir birtok agronómusa, akit a határ állapotáról kérdeztünk.

Az őszi gabona nagyon megsínylette a csapadék hiányát (Paraczky László felvétele)

Az őszi gabona nagyon megsínylette a csapadék hiányát (Paraczky László felvétele)

− Legalább még 30 liternyi eső kellene négyzetméterenként, hogy telítődjön a föld, és meglegyenek az optimális feltételek. A múlt évhez viszonyítva ez a mennyiség jóval kevesebb. Tavaly áprilisban 69 liter csapadék esett, az idei 19-hez képest ez nagyon kevés. Most, amikor jóformán 99 százalékban el vannak vetve a növények, mondhatjuk, hogy kikeltek, mivel csírázáskor meg keléskor volt csapadék, habár annak, aki már április végén vetett, bővítenie kellett a vetés mélységét, mivel 6-8 cm mélységben száraz volt a föld. Így ez az eső, ami az utóbbi néhány napban esett, aranyat ért a keléshez, mind a kukoricának, napraforgónak, szójának, szóval minden haszonnövénynek – mondta az agronómus, és megjegyezte, természetesen ez még nem azt jelenti, hogy jó évünk lesz, mivel folyamatosan kellene az eső, ugyanis még 20-30 liter csapadék hiányzik ehhez az optimumhoz.

– Az őszi gabonára ezt nem mondhatjuk el, mivel nagyon megsínylette a csapadék hiányát. Tulajdonképpen már most tudni, hogy meg lesz tizedelve a búza és az árpa hozama. Sokszor hallom most, hogy inkább átszántják a földet, annyira ritka a búza, és inkább korábbi fajtájú kukoricával vagy szójával vetik be. Már elkezdte a kalászol is a búza, ami tulajdonképpen három héttel előbb van, mint ahogy a vegetáció szerint kellene. Az árpa még úgy-ahogy tartja magát, optimális időben lett minden elvetve. Október 20-áig a földben volt a mag, műtrágyázva, fejtrágyázva, de a csapadékot mi nem tudtuk biztosítani, emiatt nagyon nagy lesz a kiesés – figyelmeztet Pajdl Zsuzsanna.

A szenttamási agronómus hozzátette, ami a többi munkát illeti a határban, hamarosan megkezdődik a gyomirtás, főleg a kukoricaföldeken, és lassan el kell végezni, ha nem akarjuk, hogy begazosodjanak a földek.