2024. április 26., péntek
TEMERINI JÁRVÁNYKÉP

Fegyelmezetten és szabálytartóan

Már látszik az alagút végén a fény, azaz a koronavírus okozta rendkívüli állapot feloldása. Hogyan viselkedtek a szigorú korlátozások ideje alatt a temeriniek, betartották-e a szabályokat, kérdeztük Pásztor Róberttól, a községi képviselő-testület elnökétől, a községi válságtörzs tagjától.

– Elégedett vagyok azzal, hogy a polgárok zöme betartja az előírásokat. Különösen mondható ez az idősekre, mivel esetükben nagyon kevés járványügyi szabályszegés történt. A fiatalabbak már nem ennyire tartották be a kijárási tilalmat, de magatartásuk mégis elfogadható szinten alakult. Talán csak egészen kis százalékban mérhető a magatartásszegésük.A rendkívüli állapot kihirdetésének a legelejében volt ugyan több szabálysértés, többen nem álltak a járványhelyzet magaslatán, és alapos ok nélkül megszegték a kijárási korlátozást. Ám az elmúlt csaknem ötven nap alatt csupán mintegy 30 esetben kellett intézkedni. Ilyen értelemben tehát nagyon fegyelmezettek polgáraink. Igaz, az első tíz fertőzésben elhunyt között volt egy temerini asszony is, de azt követően korlátok között tudtuk tartani a helyzetet. Eddig hivatalosan kilenc fertőzöttet tartunk számon, ami szintén csak kis százaléka a község összlakosságának. Mindez bizonyítja azt, hogy a polgárok mennyire fegyelmezettek, betartják a kesztyű és szájmaszk kötelező viselését és az egymástól való 1,5-2 méteres távolságtartást -- magyarázta az elnök.– Talán a nyugdíjasok azok, akiket a legjobban érint a szigorú kijárási tilalom, bár most már ezen is enyhítettek, és hetente legalább egyszer a hajnali órákban elmehetnek bevásárolni a kijelölt üzletekbe. Az aktivisták a telefonos hívásközpontban várják mindennap a segítségre szorulók jelentkezését, hogy bevásárolhassanak nekik, kiválthassák gyógyszereiket és felvegyék nyugdíjukat. A csomagosztás első része befejeződött. Egy kicsit lassabban haladt, mint terveztük. A kisnyugdíjasok nevét tartalmazó lista, az ő ellátmányuk kevesebb mint 30.000 dinár, a Köztársasági Nyugdíjalaptól kaptuk, sajnos tele volt hibával. Igazságtalannak tartom, hogy azok is kaptak csomagot, akiknek habár kicsi a hazai nyugdíjuk, de elég nagy külföldi résznyugdíjat kapnak. Hamarosan lesz még egy csomagosztás -- mondta beszélgetőtársunk, majd így folytatta: – Meg kell jegyeznem, hogy a nehéz helyzetben is működtek a nagyobb vállalataink, azok, amelyekben több száz foglalkoztatott dolgozik. Ezek egy pillanatra sem álltak le, talán egy kicsit redukálták a termelést, esetleg rövidítették a munkaidőt. Így tették a közszférához tartozó közvállalatok is. Ennek köszönhetően rendezett és tiszta a város központi része, folyamatos a szemétkihordás. Lehet, hogy ehhez hozzájárult az, hogy a közvállalatok bizonyos részei nem működtek és átcsoportosították a munkaerőt. Egyedül a kisvállalkozókat viselte meg jobban az elmúlt másfél hónap, azokat, akiknek közvetlen érintkezésük volt a lakossággal. Remélhetően az állam részéről történő támogatás javít helyzetükön, sikerül talpra állniuk és újraindítaniuk vállalkozásukat.

– Az egészben kifogásolom azt, hogy az ellenzékhez tartozók nem tudták túltenni magukat politikai magatartásukon, és a mindenkit érintő veszélyhelyzetben sem segítették az önkormányzatot, a Vöröskeresztet, és az időseknek csomagot hordó önkénteseket. Sajnos, hogy még az önkormányzati koalíción belül is vannak olyanok, akik kilógnak a sorból, igaz számuk elenyésző. Az önkormányzatnak be kell tartania a kormány és az országos válságtörzs utasításait és rendelkezéseit. Azonban amint megszűnik a rendkívüli állapot, visszatér minden a régi kerékvágásba, bár szerintem többé semmi sem lesz olyan, mint régen volt. Kezdődik a választási kampány, hogy megalakuljanak az új hatalmi testületek – mondta a képviselő-testület elnöke.