2024. április 27., szombat

Új szennyvízhálózatot kap a Harambašić utca

A szabadkai Harambašić utca a település egyik olyan utcája, amely hangulatában megőrzött valamit a régmúlt Szabadkájából. Az utcában több szecessziós stílusban épült ház is található, és az út egy részét makadám kövek borítják.

A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság az elmúlt héten döntött arról, hogy a szabadkai helyi önkormányzat három projektumát is anyagi eszközökkel támogatja. Ezek közül az egyik a már említett Harambašić utca szennyvízhálózatának teljes renoválását jelenti. Lapunknak Újhelyi Ákos, a szabadkai Városi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja nyilatkozott a projektumról.

A hangulatos utca a jövőben is megőrzi eredeti állapotát (Fotó: Gergely Árpád)

A hangulatos utca a jövőben is megőrzi eredeti állapotát (Fotó: Gergely Árpád)

– A Harambašić utca szennyvízhálózatának felújítása a Biromarket és a Kosztolányi Dezső Színház közötti részét foglalja magában. Ezen a szakaszon 258 méter hosszú új szennyvízcsatorna-rendszert építünk ki. A beruházást az tette szükségessé, hogy a korábbi hálózat elöregedett, szivárog. Ebben az utcában egy olyan hálózat van, amely több szakaszban épült ki, mivel sosem volt pénz arra, hogy teljes egészében felújítsák. Van falazott, téglából készült része, de betonból, valamint azbesztből készült szakaszai is vannak. A felújítás alkalmával műanyag csöveket fektetünk le. A projektum kidolgozásakor a környezetvédelmi szempontok is szerepet kaptak – fogalmazott Újhelyi Ákos.

A beruházás teljes összege adó nélkül megközelítőleg nyolcmillió dinár. A városi költségvetésből az összeg ötven százalékát biztosítják, és ugyanennyit ad hozzá a tartomány is.

Újhelyi Ákos emellett azt is elmondta, hogy a szerződés értelmében a jövőbeli kivitelezőnek az utcát az eredeti állapotába kell visszaállítania, tehát azokon a szakaszokon, ahol az utcaköveket fel kell szedni, ugyanazokat kell visszahelyezni is, hogy megőrizzék az utca hangulatát.

A munkálatok a tervek szerint ősszel veszik kezdetüket, és a feladatok bonyolultsága miatt minden valószínűség szerint jövőre fejeződnek be.