2024. március 28., csütörtök

Sokan nézik a televíziós órákat

De Negri Ibolya: Összesen tizenegy hétig tart a távoktatás

Lassan két hónapja tart a televíziós távoktatás Szerbiában. A rendkívüli állapot bevezetése óta a vajdasági magyar diákok a Pannon Televízió és a Vajdasági RTV 2-es csatornáján kísérhetik figyelemmel az órákat. A televíziós távoktatásba több mint 170 általános és középiskolai tanár, tanító kapcsolódott be, akik lámpalázukat félretéve vállalták, hogy a kamera elé állnak. A Magyar Nemzeti Tanács kezdettől fogva részt vett a televíziós távoktatás megszervezésében. A részletekről De Negri Ibolya, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja számolt be lapunknak.

– A Magyar Nemzeti Tanács a rendkívüli helyzet bevezetését követően néhány napon belül beindította a távoktatást annak érdekében, hogy diákjaink ebben a tanévben is elsajátítsák a tananyagot, és hogy sikeresen befejezzék a tanévet. Felvettük a kapcsolatot az intézményvezetőkkel, majd a pedagógusokkal, és egy teljesen új oktatási forma megvalósításába kezdtünk. Hála a szolgálatkész pedagógusoknak, szinte azonnal elkezdődtek a felvételek a Pannon TV stúdiójában, illetve a közvetítés, összeállított órarend szerint az általános, majd a középiskolás diákok számára. Szereplési tapasztalat nélkül álltak a tanárok a kamerák elé, de innovativitásuk, kreativitásuk és odaadásuk által kitűnően teljesítettek, nagyon jó előadásokat tartottak, tartanak. A hétköznapok hőseivé válnak azok a pedagógusok, akik részt vesznek a távoktatásban hivatásuk és elkötelezettségük révén. Vajdaság egész területéről kértük fel az oktatási intézményeket a távoktatásban való részvételre. Az általános iskolások számára tartott előadásokban 32 általános iskola tanárai vesznek részt, összesen 130 pedagógus. Március 18-ától kezdődtek a közvetítések, és terveink szerint május 29-ig tartanak, tehát 11 héten keresztül összesen 816 órát sugároz a televízió – nyilatkozta De Negri Ibolya. Mint hozzáfűzte, a heti órarend magyar nyelv és irodalom, matematika, földrajz, történelem, biológia, fizika és kémia tantárgyakból tevődik össze. A középiskolások számára március 23-án kezdődtek a közvetítések, és szintén május 29-ig tartanak. Ebben 46 tanár vesz részt 25 oktatási intézményből, összesen 376 órát tartanak, magyar nyelv és irodalom, valamint matematika tantárgyakból.

– Két munkaszombatot is beiktattunk a televíziós távoktatásba, április 25-ét és május 9-ét. Ezeken a napokon az általános iskolások számára kézműves foglalkozás, szerb mint nem anyanyelv, képzőművészet, zeneművészet órák kerültek az órarendbe, míg a középiskolások számára angol és német nyelv, történelem és szerb mint nem anyanyelv. A húsvéti ünnepek idején is alkalomhoz illő előadások kerültek sugárzásra: katolikus, református, evangélikus hitoktató órák és népi szokásokat felelevenítő előadás. Elmondhatjuk, hogy a Magyar Nemzeti Tanács által szervezett távoktatás a Szerbiai Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztérium tervezete alapján valósul meg a magyar anyanyelven tanuló diákok számára, ugyanúgy, mint a többség nyelvén tanuló diákok számára. Az általános iskolások és középiskolások részére 1192 óra lesz sugározva a tanév végéig. A felvételek zömmel a Pannon TV stúdiójában készültek, ahol két stúdió virtuális tanteremmé alakult át, okostáblákkal felszerelve a színvonalas prezentációk megtartása érdekében. Emellett még szükség volt más oktatási intézményekben is felvételeket készíteni időszűke miatt, és a távolság figyelembevételével. Így hát Szabadkán kívül Zentán, Adán, Óbecsén, Magyarcsernyén, Torontálvásárhelyen, Bácskossuthalván, Horgoson is készültek felvételek. Mindez alapos szervezési munkát, sok-sok telefonálgatást vett igénybe, de mindenkiben megvolt a jószándék, és egymást erősítve valósul meg a program – tudtuk meg De Negri Ibolyától.

A televíziós órák nézettségével kapcsolatban elmondta, hogy figyelemmel kísérik a Magyar Nemzeti Tanács által szervezett távoktatás nézettségét, hiszen ezek fontos információk, amelyekből a jövőben is tanulságot tudnak levonni. A számadatok útmutatóként szolgálhatnak a digitális oktatásra vonatkozóan.

– Az eddigi adatok azt bizonyítják, hogy a diákok nagy része követi a Pannon TV adásait. Sok olyan óra van, amelyet több ezer diák végignézett, de olyan adatok is vannak, hogy 2455-en követtek egy előadást. A Magyar Nemzet Tanács honlapján a távoktatás platformot eddig 27 000-szer nyitották meg, ami szintén a nagy érdeklődésre mutat. Mindezt figyelembe véve megállapíthatjuk, hogy jó célt szolgál és létjogosultsága van ennek a programnak. A távoktatás új tudásközvetítési módszer, melyet tanárnak, diáknak, szülőnek meg kell tanulnia elsajátítani. Nem könnyű feladat egyik félnek sem. Páratlan együttműködést, következetességet és fegyelmet igényel. Úgy gondolom, hogy a vajdasági magyar tanügy a rendkívüli helyzetben rendkívül jól feltalálta magát, a pedagógustársadalom összefogott, segíti egymást szakmailag, emberileg. Az elmúlt hetek tapasztalatai azt bizonyítják, hogy a változásra, a digitális oktatásra mindenki nyitott, az azonban egészen biztos, hogy mindenki értékelni fogja azt, amikor újra átlépheti az iskola kapuját, amikor együtt lehet tanár-diák, és közös, személyes kapcsolatban élhetik meg az oktató-nevelő munka mindennapjait – emelte ki De Negri Ibolya.