2024. április 27., szombat

Gazdaságmentés több részletben

Ma kezdik a minimálbérek átutalását a vállalatoknak

Országszerte 232 000 munkaadó igényelte több mint 1 055 000 dolgozó számára a három minimálbér összegét kitevő állami segítséget. Január 1-je óta a minimálbér 30 022 dinár, eszerint egy-egy dolgozó után összesen mintegy 90 000 dinárt (kb. 750 eurót) fizetnek be a cégeknek mától kezdve 3 részletben, vagyis májusban, júniusban és júliusban.

Siniša Mali pénzügyminiszter tegnapi sajtótájékoztatóján ismertette, hogy az első részlet kifizetésére 32 milliárd dinárt különítettek el, összesen pedig mintegy 90 milliárdot fizetnek ki erre a célra az államkasszából.

Mikro-, kis- és közepes vállalatoknak van joguk a munkásonkénti három minimálbérre, a nagyvállalatoknak pedig a háromszor 50 százalékos minimálbérre. Utóbbiak azon foglalkoztatottak részére kapják meg a pénzt, akiknek a munkája a rendkívüli állapot bevezetése után végzés alapján szakadt meg. Minden érintett cégnek célszámlát kell(ett) nyitnia, melyre az állam átutalja a támogatást.

Mint a kormány illetékesei korábban jelezték, elvesztik az adókedvezményekre és a közvetlen támogatásokra való jogot mindazok a vállalatok, amelyek a rendkívüli állapot bevezetése óta több mint 10 százalékkal csökkentették a foglalkoztatottak számát, illetve amelyek a támogatások utolsó részletének kifizetését követő 3 hónapban ilyen arányban csökkentik a dolgozók létszámát.

A koronavírus-járvány gazdasági következményeiről tartott tegnapi sajtótájékoztatóján Siniša Mali pénzügyminiszter megismételte, hogy a lakosság és a vállalatok megsegítésére irányuló intézkedéscsomag értéke 5,1 milliárd euró. Arra biztatta a vállalatokat, hogy igényeljenek olcsó hiteleket, mert megéri: 176 vállalatnak már jóváhagytak ilyen kölcsönt 3 évre, a kamat 1 százalékos, a türelmi idő pedig 9–12 hónap. A miniszter elmondta: keddig 7317 munka nélkül maradt személy jelentkezett a foglalkoztatási hivatalban, hogy pénzbeli segélyt kaphasson. A kormányzat értékelése szerint ez más országok adataihoz képest viszonylag kis szám.

Mali emlékeztetett arra, hogy az egészségügyi dolgozók a héten megkapták a 10 százalékkal megemelt április bérüket, valamint hogy a héten kifizették a katonai, iparos- és parasztnyugdíjakat, a hét végén pedig érkezik az áprilisi munkásnyugdíj is, mégpedig egy összegben, mint legutóbb. A nagykorúaknak felkínált 100 eurós támogatást május 15-étől június 5-éig lehet igényelni. Mali igyekezett megnyugtatni a lakosságot: az online vagy telefonos igénylés teljesen biztonságos, senki sem fog visszaélni az adatokkal, a jelentkezések nyomán egy ideiglenes jegyzék jön létre, amelyet a kifizetés lebonyolítása után törölnek. A nyugdíjasok és a szociális segélyben részesülők ezt a pénzt automatikusan megkapják a számlájukra május 15-én.

A pénzügyminiszter ismételten hangsúlyozta, hogy az első negyedévben Szerbia gazdaságának növekedése 5 százalékos volt. Hozzátette: ugyanakkor az euróövezetben mínusz 3,3 százalékos bővülést jegyeztek, és nem igaz az az állítás, hogy eltérnek a számítási módszerek.