2024. április 26., péntek

Ameddig a készlet tart

Gyér forgalom a Tejpiacon – Nehéz helyzetben vannak a magyarországi termékeket értékesítő eladók

Az elmúlt hetekben a koronavírus-járvány miatt meghozott intézkedéseket folyamatosan enyhítik. Ismét működnek a fodrászszalonok, az edzőtermek, újból látogathatóak a parkok, hétfőtől pedig a kávézók is fogadják a vendégeket. Az enyhítések egyik látható jele, hogy a városközpontban újból sok a járókelő. Az intézkedéseknek köszönhetően két hete a piacok is megnyitottak. Felmerül azonban a kérdés, hogy a hosszú kényszerszünet után visszatértek-e a vevők. Ennek a kérdésnek jártunk utána a Tejpiacon.

Gyümölcsök és zöldségfélék széles választéka (Fotó: Gergely Árpád)

Gyümölcsök és zöldségfélék széles választéka (Fotó: Gergely Árpád)

A Tejpiac április 21-én nyitotta meg újból kapuit a vásárlók előtt. Az árusok asztalai ismét megteltek áruval. Különösen gyümölcsből és zöldségféléből nagy a választék. A gyümölcsök közül megjelent a földieper, továbbra is bőségesen van kínálat az olyan déligyümölcsökből, mint a narancs, a citrom vagy éppen a banán, de almából sincs hány. A zöldségfélék közül a retek, az újhagyma, a paradicsom és az újkrumpli is megjelent. Emellett a kertészkedni vágyók is bőséggel válogathatnak növénypalántákból a piacon. A vásárlók mégis elmaradnak, legalábbis az eladók, akikkel kedden beszélgettünk, erre panaszkodtak.

Eper is kapható a Tejpiacon (Fotó: Gergely Árpád)

Eper is kapható a Tejpiacon (Fotó: Gergely Árpád)

– Azon a héten, amikor újból megnyílt a Tejpiac, nagyon jó volt a forgalom. Meglátszott, hogy a vásárlóknak ki voltak ürülve a készleteik. Nem számított nekik az ár. Vásároltak szinte mindent, ami az asztalokon volt. Mi eladók örültünk, hogy kijöhettünk a piacra. Most azonban már ugyanolyan a forgalom, mint a bezárást megelőzően. Szombaton, vasárnap és ma is alig vásároltak. A törzsvásárlók természetesen visszatérnek. Hozzá kell azonban tenni, hogy törzsvásárlóink többsége nyugdíjas, akik a korlátozások miatt továbbra sem tudnak kijönni a piacra – mondta egy almaárus.

Az eladótól megkérdeztük, hogy amíg zárva tartott, hogyan értékesítette portékáját. Elmondta, hogy a világháló segítségével tartotta a kapcsolatot a vásárlóival. Egy zöldségtermelő elmesélte, hogy ő szintén szállította áruját a törzsvásárlókhoz, de ez nagyon kevés bevételt jelentett számára. Ezért arra kényszerült, hogy üzleteknek adja el a zöldségfélét, amelyek igen alacsony árat kínáltak az áruért.

A legnehezebb helyzetben azonban a magyarországi termékeket értékesítő eladók vannak, akiknek vészesen fogynak a készleteik, ugyanis a határzár miatt nem tudnak friss árut beszerezni.

Vészesen fogy a készlet a határzár miatt (Fotó: Gergely Árpád)

Vészesen fogy a készlet a határzár miatt (Fotó: Gergely Árpád)

– Mindösszesen annyi árunk van, amennyi az asztalon van, ugyanis másfél hónapja nem léptük át a határt. A legnagyobb kereslet az élelem, valamint a kutya- és macskaeledelek iránt van, amiből már elfogyott a készletünk. A hajsampon ugyebár elég öt-hat hónapig is, de egy rúd szalámi csak három napig. Ettől függetlenül az asztalt ki kell fizetnünk. Éppen ki is számoltuk, akkora forgalmuk sincs, hogy fedezzük az asztal árát. A helyzet nem is fog változni, amíg a határokat újra meg nem nyitják – panaszolta egy árus.

A magyarországi termékeket értékesítő eladók asztalainál legfőképp tisztálkodási szereket – mint például sampont, hajlakkot, hajfestéket, dezodort, fogkrémet – és kisebb mennyiségben édességeket látni.