2024. április 26., péntek

Háromszázmillió eurós veszteség az idegenforgalomban

A koronavírus-járvány mély nyomot hagy az utóbbi évek nehezen megtett idegenforgalmi előrelépésein Szerbiában. Az előzetes számítások alapján 300 millió eurós veszteséggel kell számolnia a hazai turizmusnak. Rasim Ljajić idegenforgalmi miniszter szerint ezek már minden valószínűség szerint helytálló adatok, a pontos eredmények azonban csak az év végén lesznek ismertek.

– A szerbiai szállodatulajdonosok 230 millió euróra becsülik az idei veszteséget a visszavont foglalások miatt, az idegenforgalmi irodák pedig 50 és 70 millió közötti anyagi kárt állapítottak meg – mondta el hétfő esti tévészereplésében Ljajić.

Az elmúlt napok során a kormány megoldást ígért azoknak a személyeknek is, akik az idén igénybe vették az államilag támogatott üdülési utalványokat, de az óvintézkedések miatt nem tudták kihasználni.

– Ezek a személyek igényelhetik az időpont módosítását, a helyszíncserét is, persze az előre lefoglalt értékben. Ha mégsem élnének ezzel a lehetőséggel, az ügynökségek kötelesek visszafizetni a befizetett összeget – mondta Ljajić.

A 123.000 befizetett üdülésből 98.000 esetben már született megoldás, egyesek visszakapták a pénzüket, mások viszont éltek a csere lehetőségével.

Az idegenforgalmi miniszter azt is elmondta, Szerbia a következő időszakban a hazai turistákra szeretne összpontosítani, május 15-étől pedig a kínai piacot célozza meg az ország idegenforgalmi kampánya, az Alibaba online áruház egyik platformján keresztül.

– A kínai turisták száma az országban évről évre nő, ezen az internetes oldalon keresztül felhívjuk a figyelmet Szerbia idegenforgalmi lehetőségeire, hogy minél többen sorolják be az országjáró úti céljaik közé – jelentette ki Ljajić.

A tömegrendezvények megtartásáról egyelőre semmi bizonyosat nem tudni. A szervezőkkel a minisztérium folyamatos kapcsolatban van, ők továbbra is készülnek az események megtartására.

– A fesztivál szervezői napi szinten követik a járványügyi helyzetet, és kapocslatban vannak az előadók menedzsereivel. Egyelőre nem tudni, mi történik, megeshet, hogy bizonyos rendezvények lemondásra kerülnek, mert a tervezett fellépők mondják le a járványhelyzet miatt, s az is előfordulhat, hogy csak az időpontok kerülnek halasztásra – mondta a miniszter.