2024. április 27., szombat

Szlovéniában feltalálták a világ leggyorsabb pénzfertőtlenítő készülékét

Három fiatal szlovén feltaláló kifejlesztett egy készüléket, amely ultraibolya sugarak alkalmazásával képes fertőtleníteni a készpénzt. A „pénztisztító” elnevezésű készülék az egyetlen a világon, amely percenként képes akár 100 bankjegyet is fertőtleníteni. Jeana Brezec, az egyik feltaláló elmondta, a berendezés a karantén ideje alatt készült el, ami nem kis kihívással járt.

– Sok csapatmunka, tesztelés és improvizáció után a készülék, amely ugyanazokat az UV-technológiákat alkalmazza, ami a kórházak, laboratóriumok és klinikák fertőtlenítésére is szolgál, saját költségből kevesebb mint egy hónap alatt készült el – mondta Brezec.

Hozzátette, több bank is érdeklődött már a készülék iránt, a napokban az egyik már meg is kezdi a tesztelését.

– Jelenleg napi egy készüléket vagyunk képesek előállítani, egy nagyobb megrendelés azonban lehetővé tenné számunkra, hogy optimizáljuk a folyamatot, mivel havonta akár 100 berendezést is képesek lennénk legyártani – közölte Brezec. A világpiacon csak három hasonló készülék található, de a szlovéniai az egyetlen olyan, amely egy bankjegy mindkét oldalát egy meghatározott ideig kiteszi az UV-sugaraknak, vagyis minden bankjegyet egy másodpercnél kevesebb idő alatt fertőtlenít.