2024. április 27., szombat

Félgőzzel indult a vendéglátás

A kávézók, éttermek már nyitva tartanak, de kevés a látogató

Hétfőn a vendéglátóipari létesítmények hat hét kényszerszünet után ismét kitárták kapuikat a vendégek előtt. A felszolgálók egyelőre maszkban és kesztyűben végzik a kiszolgálást, ami érdekes látványt nyújt a betévedők számára.

Sok étterem-tulajdonos, de felszolgáló is zavarban van a helyzet miatt, akárcsak a vendégek. Több vendéglátó nem élt a nyitvatartás lehetőségével, inkább megvárja a rendkívüli állapot megszüntetését, a városi járatok újraindulását.

Felszolgáló maszkban  (Fotó: Beta)

Felszolgáló maszkban (Fotó: Beta)

A kávézókban, éttermekben egyelőre elmaradt a várt örömünnep. Feszült még a légkör, a hangulat egyhamar nem lesz a régi a dolgozók szerint. A közismert szórakoztató létesítmények országszerte még szinte kongtak az ürességtől. A visszatérés a régi kerékvágásba senki szerint sem lesz könnyű. A dolgozók úgy vélik, a vendéglátóipari létesítmények a jelenlegi korlátozott befogadóképességet sem tudják majd kitölteni. Személyenként 3,5 szabad négyzetmétert kell biztosítani a szórakozóhelyeken.

Érthető a távolság betartásának a fontossága az idegenek között, de tudomásom szerint ezt a távot még családon belül, illetve az együtt érkezőknek is biztosítani kellene, ami eléggé észszerűtlen. A maszkok viselete a vendégek számára nem kötelező, csak abban az esetben, ha valamilyen oknál fogva, például mosdóba mennek, át kell sétálniuk a helyiségen – mondják a fogyasztókat érintő szabályokról a vendéglátóipari képviselői.

Amennyiben a látogatónak nincs maszkja, kesztyűje, az étterem, illetve kávézó köteles biztosítani számára, akárcsak kézfertőtlenítőszert az asztalokon.

Újvidéken több pincér is arra panaszkodott, mintha nem is dolgoznának, annyira kevés a munkájuk. Több vendéglátós döntött a zárvatartás meghosszabbítása mellett, vannak, akik ezt az időszakot a felújítási munkálatokra használják ki.