2024. április 20., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Csütörtöktől megszűnhet a rendkívüli állapot

A kijárási tilalom a rendkívüli állapottal együtt kerül hatályon kívül

Aleksandar Vučić köztársasági elnök bejelentésének értelmében a Szerbiai Képviselőház várhatóan szerdán helyezheti hatályon kívül a március 15-én elrendelt rendkívüli állapotot. Ha a parlament elfogadja az államfő és a kormányfő aláírásával ellátott javaslatot, a rendkívüli állapot másnap, azaz csütörtökön szűnik meg és onnantól a kijárási tilalom sem lesz többé hatályban – mondta az államfő a Pink Televízió műsorában vendégeskedve, megismételvén, hogy az elmúlt majdnem két hónapban az államvezetés kizárólag a szakma álláspontjára támaszkodva foganatosította olykor igencsak szigorú intézkedéseit. Szerbia szinte minden tényező alapján eleve arra volt ítélve, hogy az olaszországihoz hasonló járványügyi helyzet alakuljon ki, ezt mégis sikerült megakadályozni – érvelt Vučić

Az ország számos városában újraindult a városi és városközi buszközlekedés. A felvétel ma az újvidéki főpályaudvaron készült (Fotó: Ótos András)

Az ország számos városában újraindult a városi és városközi buszközlekedés. A felvétel ma az újvidéki főpályaudvaron készült (Fotó: Ótos András)

Hamarosan véget érhet a járvány, legalábbis ebben a szezonban – fejtette ki ugyanabban a műsorban Predrag Kon járványügyi szakértő, arra is rámutatva, hogy a rendkívüli állapot hatályon kívül helyezését követően továbbra is hatályban marad a járványügyi helyzet kinyilvánításának intézménye, azzal összefüggésben pedig egyebek mellett a gyülekezési tilalom és az iskolák működésére vonatkozó tilalom. Attól, hogy nem lesz hatályban a rendkívüli állapot, továbbra is rendkívüli intézkedések maradnak, vagy maradhatnak hatályban nyomatékosította a szakértő.

Az egészségügyi válságstáb szakértői azt javasolják, hogy a 65 évnél idősebbek a rendkívüli állapot hatályon kívül helyezését követően se hagyják el otthonukat, habár az említett pillanattól kezdve ez már nem tilalom, hanem javaslat formájában jelenik meg – mondta Darija Kisić Tepavčević epidemiologus a Prva Televíziónak nyilatkozva.

Azt, hogy mikortól nem lesznek újabb Covid–19-megbetegedések, szinte lehetetlen előre megmondani, ez sok mindentől függ, mind az időjárási viszonyoktól, mind a polgárok magatartásától – fejtette ki Darija Kisić Tepavčević, aki azok közé a szakértők közé tartozik, akik hiszik, hogy a melegebb időjárással csökken a SARS-CoV–2 aktivitása.

A vírus továbbra is körforgásban van, ám többé nem ismeretlen számunkra. Világszerte nagyjából 250 ezren haltak meg eddig a fertőzés szövődményeinek következtében, ez továbbra is kevesebb, mint amennyien az influenza szövődményeinek következtében egy év alatt meghalnak. A SARS-COV–2 az influenza vírushoz viszonyítva elsősorban abban különbözik, hogy rendkívül gyorsan terjed, bizonyos társadalmi csoportok érzékenyek vele szemben, és nem áll rendelkezésre védőoltás. Mivel nincsen vakcina, egyedül az általános védekezési intézkedéseket lehet alkalmazni. Ugyanúgy, mint más országokban, a Szerbiában elhunytak legnagyobb hányada is valamilyen krónikus megbetegedésben szenvedett – taglalta Kisić Tepavčević.

A rendkívüli állapot és a legszigorúbb intézkedések hatályon kívül helyezését követően az egyének közötti távolságtartás marad az egyik alapvető és nélkülözhetetlen óvintézkedés – tette hozzá a szakértő, megerősítve, hogy a napokban egyelőre ezer polgár részvételével kezdődik meg annak a felmérése, hogy mennyire is van, illetve volt jelen a SARS-CoV–2 vírus a szerbiai társadalomban. A szakértő szerint biztosan vannak olyanok, akik megfertőződtek, ám teljesen tünetmentesek voltak. Akiket felkérnek, hogy vegyenek részt a felmérésben, természetesen nemet mondhatnak, ha viszont írásos beleegyezésüket adják, akkor először három kérdőívet kell kitölteniük, ezt követően vért vesznek tőlük, majd végül tájékoztatják a polgárt, hogy esetleg immunitást szerzett-e – magyarázta a szakértő a folyamatot.

KÖZLEKEDNEK A BUSZOK

A múlt heti döntés értelmében ismét közlekednek a távolsági autóbuszok és a vonatok az országban. Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter elmondása szerint mától 3500 autóbusz és 73 vonat közlekedik az országban. A tervek szerint a kapacitásokat két héten belül növelik. Mihajlović megerősítette, hogy az autóbuszok és a vonatok szolgáltatását csakis védőmaszkban és kesztyűben lehet igénybe venni. A repülőjáratok újraindításának időpontjaként korábban május 18-át jelölték meg. A miniszter szerint Szerbia kész akár már most meglépni ezt a lépést, ám Európában egyelőre egyetlen rendes repülőjárat sem közlekedik. Jelenleg az az elképzelés, hogy az a személy utazhat repülőgéppel Szerbiába, aki utazásának megkezdése előtt legkorábban 72 órával elvégezte a koronavirus-tesztet, annak eredménye pedig negatív volt – magyarázta Mihajlović.

A városi tömegközlekedést mától Újvidéken és Kragujevácon lehet ismét használni, péntektől pedig Belgrádban és Nišben válik elérhetővé. A korábbiakban közöltek értelmében a városi utasszállítás 4 fázisban válik elérhetővé, első lépésben kizárólag az alkalmazottak használhatják. A járművekben kötelező a védőmaszk és a kesztyű viselése, ennek az intézkedésnek a betartását ellenőrök felügyelik.

A kávézók ismét benépesültek. A működésükre vonatkozó regula szerint a kerthelyiségeiben ugyanúgy be kell tartani az asztalok és a vendégek közötti javasolt távolságot, mint azok belterében. A felvétel ma Újvidék központjában készült (Fotó: Ótos András)

A kávézók ismét benépesültek. A működésükre vonatkozó regula szerint a kerthelyiségeiben ugyanúgy be kell tartani az asztalok és a vendégek közötti javasolt távolságot, mint azok belterében. A felvétel ma Újvidék központjában készült (Fotó: Ótos András)

TÁVOLSÁGTARTÁS A KÁVÉZÓKBAN

Az éttermek és a kávézók szintén mától működhetnek, szigorú óvintézkedések betartása mellett. A létesítmények kerthelyiségeiben ugyanúgy be kell tartani az asztalok és a vendégek közötti javasolt távolságot, mint azok belterében. Az alkalmazottaknak kötelezően védőmaszkot kell viselniük, míg védőkesztyűt szükség esetén. Az Újvidéki Vendéglátósok Egyesületének (UGONS) honlapján közzétett dokumentum értelmében az egészségügyi válságstáb azoknak az alkalmazottaknak, akik közvetlenül kapcsolatba kerülnek a vendégekkel, szem-, illetve arcvédő viselését javasolta. A vendéglátóipari létesítmények beltéri részében a vendégek is kötelesek védőmaszkot viselni, kivéve asztaluknál, ahol ételt, és/vagy italt fogyasztanak, azzal, hogy amikor bármilyen célból elhagyják asztalukat, kötelesek feltenni a maszkot. Az ugyanazon, továbbá a szomszédos asztalnál, illetve asztaloknál tartózkodó vendégek között legalább két méteres távolságot kell biztosítani, ha ez nem lehetséges, akkor valamilyen válaszfalat kell felállítani, illetve felszerelni, vagy magára az asztalra, vagy az asztal köré. A javaslatok értelmében az asztalokon nem lehet só- és borstartó.

9557 FERTŐZÖTT –197 ÁLDOZAT

Az országban eddig 9557 személy fertőződött meg a SARS-CoV–2 vírussal. A 24 órával korábban közzétett adatok közzététele óta 4550 koronavírus-tesztet végeztek el, ebből 93 volt pozitív. Jelenleg 2023 személyt gyógykezelnek kórházban, 54-nek van szüksége lélegeztetőgép segítségére. Egy nap alatt 4 újabb személy hunyt el a fertőzés szövődményeinek következtében, ezzel 197-re növekedett az elhunytak száma. Eddig 106 461 koronavírus-tesztet végeztek el. Gyógyultnak 1574 személyt nyilvánítottak.