2024. április 27., szombat

Vučić: A legmélyebb hálával tartozunk Kínának

Aleksandar Vučić államfő ma legmélyebb háláját fejezte ki a Szerbiában tartózkodó kínai orvosi különítménynek, akik hat hete segítik országunkat a koronavírus-járvány elleni harcban.

A különítményt és Kína szerbiai nagykövetét fogadva az államfő elégedetten szögezte le, hogy a távol-keleti szakemberek Szerbiában tovább maradtak, mint más országokban, és munkájukkal, tudásukkal, tapasztalatukkal, tanácsaikkal és kivételes szorgalmukkal nagyban hozzájárultak a koronavírus elleni harcban. Többek között ennek köszönhetően ma eldicsekedhetünk: a legalacsonyabb fertőzöttséget jegyezzük 4000 teszt elvégzése alapján, s eszerint a lakosság kb. 3 százaléka fertőzött COVID-19 vírussal. Számításai szerint a válságtörzs a délutáni sajtótájékoztatóján erről részletesen beszámol. Hozzáfűzte, hogy az ország eredménye jobb lenne, ha a niši Gerontológiai Központba nem férkőzik be a vírus, ahol az ápoltak közül máris 43-an életüket vesztették.

– Az eredmény jórészt a szigorú óvintézkedéseknek köszönhető, amelyekért egyesek haragszanak. Elővigyázatosnak kell maradnunk továbbra is, ezért fontos az is, hogy a mai napot még elszigetelten, sajátos karanténban töltjük – mondta.

Városokra lebontva is biztatóak az eredmények: Nišben javulást jegyeznek, Belgrádban is kevesebb a fertőzött, mint tegnap. Újvidéken tíz napja fantasztikusak az erdmények, és Kragujevacon is lassan rendeződik a helyzet, szögezte le Vučić.

Egyúttal bejelentette, hogy a hatból három kínai szakember hazautazik, de újabb három váltja őket. Ezenkívül két vonatnyi áru és felszerelés indul május 9-én Kínából Szerbiába, melyek húsz nap után érkeznek 40-40 vagon egészségügyi felszereléssel és más áruval.