2024. április 18., csütörtök

Záróvizsga a rendkívüli állapot után

Vicsek Annamária: Az új tankönyvkatalógus május derekára várható

Az elmúlt néhány hét számos fontos tapasztalattal látta el az oktatásban dolgozókat. Rámutatott az előnyökre és a hátrányokra is. Ugyanakkor bár közeledik a tanév vége, mégis számos feladat vár még a diákokra, a tanárokra és a szülőkre. A nyolcadikosok előtt még ott van a záróvizsga, csakúgy, mint a középiskolák végzőseire vár még az érettségi. Az iskolák ugyanakkor ebben az időszakban választják ki a tankönyveket.

Vicsek Annamária (Fotó: Ótos András)

Vicsek Annamária (Fotó: Ótos András)

Az előttünk álló időszak kihívásairól Vicsek Annamáriával, az oktatási minisztérium államtitkárával beszélgettünk.

– A nyolcadik osztályos záróvizsga, illetve a középiskola végén az érettségi esetében is ugyanaz a minisztérium álláspontja, vagyis majd csak a rendkívül állapot beszüntetése után valósítják meg azokat – emelte ki Vicsek Annamária, majd hozzátette, a nyolcadik osztályos próba-záróvizsga, amire a múlt héten került sor magyar nyelvből, matematikából és a kombinált tesztből, értékes tapasztalatokat hozott:

– Mindenekelőtt a diákok ezen teszt alapján láthatták, hogy milyen mértékben sajátították el azt a tananyagot, ami az általános iskola elvégzéséhez szükséges. Melyik az a tananyagrész, ami hiányos és amit az elkövetkező hetekben még be kell pótolni. A záróvizsga eredményeit természetesen nem tekinthetjük teljesen objektívnek vagy reálisnak, hiszen a gyerekek otthon, akár segítséggel dolgozhattak. Az eredmények mégis azt mutatják, hogy a tanulók feltehetően becsületesen dolgoztak, hiszen anyanyelvből 13,68 pontot értek el a 20-ból országos átlagban, matematikából, ahogy egyébként is lenni szokott, valamivel kevesebbet, azaz 13,56 pontot, a kombinált tesztből pedig a legmagasabb volt az országos átlag, 14,63 pont, ami arra utal, hogy becsületesen, önállóan dolgoztak a gyerekek, hiszen nem tökéletes, hibátlan tesztmegoldások születtek – mondta az államtitkár. Kiemelte ugyanakkor, hogy a visszajelzések szerint a 68 504 nyolcadikos tanulóból mintegy 63 000 tanuló oldotta meg a feladatokat, ami országos szinten a tanulók 91 százalékát jelenti.

ÉRTÉKES TAPASZTALAT

Az államtitkár elmondta ugyanakkor, hogy értékes adatokkal szolgált a próba-záróvizsga az adott platform technikai felkészültségéről is.

– Az a digitális platform, az a rendszer, amin keresztül a minisztériumnak ezt a záróvizsgát kellett lebonyolítania, nem volt elég erős ahhoz, hogy a szerbiai, teljes oktatási skálát megfelelően átfogja és kiszolgálja. Már az első napon számos alkalommal megtörtént, hogy a rendszer leállt, vagy visszalépett, vagy újra kellett indítani. Meglehetősen sok bosszúságot okozott, annak ellenére, hogy a Comtrade cég, amely donációként a minisztérium rendelkezésére bocsájtotta ezt a platformot, a szakembereivel már az első nap megpróbálta megerősíteni és kijavítani a rendszert. A második napra úgy sikerült ezt a problémát áthidalni, hogy a miniszter utasítása szerint a vajdasági diákok a délelőtt folyamán, az ország más részén élő diákok pedig a délután folyamán léptek be a rendszerbe. A hatvanezernyi nyolcadikos ilyen elosztásban már könnyebben hozzáférhetett a tesztekhez – mutatott rá Vicsek Annamária a felmerült nehézségekre.

PAPIR ALAPÚ TESZTELÉS

– Miután az oktatási minisztérium már korábban foglalkozott azzal a gondolattal, hogy nem papír-ceruza alapon, hanem elektronikusan szeretné lebonyolítani a záróvizsgát, ki szeretném emelni, hogy ez nem az volt, amit a minisztérium tervezett. Az elektronikus záróvizsga, amit a minisztérium tervezett, szintén ellenőrzött körülmények között, az iskolában, ugyan olyan módon történne majd, mint a papír-ceruza alapú záróvizsgán, azzal a különbséggel, hogy nem papír-ceruzával, hanem laptopokon oldanák meg a teszteket, és így egyrészt nem kellene kinyomtatni a feladatlapokat, vagyis nem állna fenn az a veszély, hogy a nyomtatás közben, a feladatok iskolába való juttatása közben kiszivárognak a feladatok. A gyerekek az iskolában az adott napon a rendszerbe kötött laptopra kapnák meg a feladatot és ott oldanák meg. A másik előnye pedig a megoldás ellenőrzése, hiszen a számítógép sokkal gyorsabb, mint az emberi erő. Ez azonban a jövő kihívása, az idén még biztos nem ilyen módon fog történni a záróvizsga, hanem papír alapon. Az egyedüli újítás, hogy az Oktatási Minőségellenőrzési Intézet egy külön erre a célra kialakított nyomdájában fogják nyomtatni a teszteket, és ezzel teljesen elhárul a tesztek kiszivárgásának lehetősége – mondta.

Június folyamán a nyolcadikosok még egy próbatesztelésére sor kerül, amikor a papír-ceruza alapú tesztelésnek a módozatát tesztelik majd, és csak ezt követi majd a rendes záróvizsga.

KÖZÉPISKOLAI ÉRETTSÉGI

– A középiskolai érettségi is a régi rendszer szerint működik majd, vagyis egy záródolgozatot kell a tanulóknak elkészíteni, amin már most dolgozhatnak. Ami viszont hiányzik, az ő esetükben a szakmai gyakorlat letöltése. Ebben az esetben még csak most fogja a minisztérium megfogalmazni az álláspontját. A szakmai gyakorlat letöltése ugyanis a rendkívüli állapot idején nem volt lehetséges. Elképzelhető, hogy ez június első heteiben megvalósulhat, és ezt követően történik meg az érettségi dolgozat megvédése is. Gyakorlatilag az érettségire vonatkozóan is a felkészülés most zajlik, ám maga a vizsga lebonyolítása majd csak a rendkívüli állapot megszűnte után fog megtörténni – hangsúlyozta Vicsek Annamária.

TANKÖNYVVÁLASZTÁS

Az év végét ugyanakkor az általános iskolákban meghatározza a tankönyvek megválasztása is.

– A napokban történik a legújabb katalógus szerint a tankönyvek feltöltése a rendszerbe, így néhány napon belül az iskolák ezekből a tankönyvekből választhatnak majd. Ez a folyamat minden évben körülbelül ebben az időben történik meg. Más viszont, hogy sokkal több magyar nyelvű tankönyv van már a mostani katalógusban is. A kisebbségi tankönyvek végleges katalógusa május közepe táján jelenik meg, és ebben lesznek benne azok a harmadik és hetedik osztályos tankönyvek is, amelyeket április végéig jóváhagynak – emelte ki Vicsek Annamária, aki elmondta azt is, hogy az iskolák várhatóan május végén jelezhetik az ingyenes tankönyvekre a szükségleteiket, hiszen az első osztályba indulók beiratkozása is addigra lezajlik. Kiemelte, a minisztérium két körben teszi lehetővé az ingyenes tankönyv igénylését, így az első körben három kivételével minden osztály számára jelezhetik a tankönyvszükségleteket, azzal, hogy az első, a harmadik és hetedik osztályra május végén, illetve június elején választhatják meg az ingyenes tankönyveket.

– Amennyiben az első és az ötödik osztályban a régi tankönyveket kényszerültek használni az iskolák, annak ellenére, hogy a tankönyvtörvény szerint négy évig kötelesek használni a kiválasztott könyveket, ha megjelent új tankönyv, és az iskola váltani szeretne, akkor azt megtehetik – emelte ki Vicsek Annamária, majd hozzátette, erről a változtatásról az iskolának hivatalos értesítésben kell tájékoztatnia a minisztériumot, amiben kitér arra, hogy a szakaktívák javaslata alapján a tanügyi tanács döntést hozott a tankönyvek megváltoztatásáról. Mint hozzáfűzte: – Ez a mi esetünkben azért fontos, mert két évvel ezelőtt, amikor az első és az ötödik osztályos tankönyvek nem készültek el időre, illetve a tavalyi tanévben is késve indultak, akkor több iskola a régi tankönyvet választotta. Most viszont lehetőség van arra, hogy újakat válasszanak – emelte ki.

A második és a hatodik osztályos tankönyvek esetében amennyiben tavaly régi tankönyvet választottak, mivel az volt az eső tanév, amikor azokat az új tanterv szerinti tankönyveket használták, a tankönyvtörvény értelmében most lehet újat választani.

– Szeptembertől a lehető legtöbb tantárgyból szinte minden tankönyv magyarul is meglesz – emelte ki az államtitkár.

Elmondta, tankönyvkiadó válogatja, hogy melyik kiadó készíti el a tankönyv digitális változatát is.

– Rendkívül bonyolult a tankönyvek digitalizálása, hiszen attól, hogy PDF-formátumban megkapja az iskola a tankönyvet, az még nem interaktív digitális tankönyv. Nyilván a kiadókat az motiválja arra, hogy digitális formában is elkészítsék a tankönyveket, hogy a minisztérium minden évben megjelentet egy olyan közbeszerzést, amely során a tankönyveket digitális formában vásárolja fel. Bízom abban, hogy az idei közbeszerzés sok magyar nyelvű digitális tankönyvre is vonatkozik majd – fűzte hozzá az államtitkár.