2024. május 8., szerda

Semmiben sem szenvednek hiányt

Temerini időseket kérdeztünk, hogyan élik meg a kijárási tilalmat

A rendkívüli állapot ideje alatt az otthonukba kényszerült idős emberek élete sok szempontból nehézségbe ütközik. Ritkán vagy egyáltalán nem láthatják szeretteiket, az alapvető élelmiszerekhez is nehezebben tudnak hozzájutni, az önkénteseknek köszönhetően azonban a bevásárlás problémája többnyire megoldódott a számukra. Az időközben hozott enyhítések engedélyezik a kijárást és a bevásárlást is az arra kijelölt boltokban, az eddigi leghosszabb kijárási tilalmi időszak előtt, pénteken megkérdeztük a temerini időseket is, hogy milyen alapvető élelmiszerekben szenvednek hiányt, mit keresnek leginkább a boltokban és hogyan töltik mindennapjaikat, hogy élik meg ezt a nehéz időszakot.

Temerin központja (Góbor Béla felvétele)

Temerin központja (Góbor Béla felvétele)

Smilja Lukač: – Az üzletekben minden kapható, amire szükségem van, ezért úgy gondolom, hogy a tartalék felhalmozása teljesen felesleges. Most is csak az ünnepre szükséges dolgokat vásároltam meg. Egyedül kifogásolható az, hogy a gyümölcs árát jócskán felemelték, amire éppen a leginkább szükségünk lenne ebben az időszakban. Ami pedig az izolációt illeti, engem nem zavar, sőt még valamilyen értelemben jól is esik, szeretek otthon lenni.

Dragica Pešćan: – Az egészségem megőrzése érdekében a legfontosabbnak a gyümölcsfogyasztást tartom, mivel idősebb vagyok már és ezért kevesebb húst eszek. Ezúttal mandarint, narancsot, banánt és almát vásároltam. Az elzártság viszont lehetőséget adott arra, hogy olyan dolgokat is elvégezzek, amikre korábban nem lett volna időm. Művelem a kertemet, rendezem az udvaromat, egyszóval elfoglalom magam, nem érint érzékenyen ez a szigorítás.

Stanko Petkovski: – Az idei húsvét teljesen más, mint a korábbiak. Nem lehetnek velem a gyerekeim, az unokáim. Nálam ezért sonka sem fog kerülni az asztalra, hiszen nem lesz, aki elfogyassza. Idős emberként számomra legfontosabbak a zöldségfélék, csak ilyesmit vásároltam.