2024. április 18., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Készülődés a második hullámra

Az adatok azt jelzik, lecsengőben lehet a mostani járványhelyzet – Folyamatosan enyhítenek a szigorításokon

A koronavírus-járvány megfékezése miatt bevezetett rendkívüli állapot eddigi leghosszabb kijárási tilalmát követően – amely péntek 17 órától kedd hajnali 5 óráig tartott – jó hírek is fogadták a hétköznapokba visszatérő polgárokat. Enyhítették mától a szigort néhány rendelkezés esetében, így például egy órával rövidebb lett a kijárási tilalom, amely mostantól 18 órakor kezdődik. Emellett országszerte újra megnyíltak a piacok is. Igaz, meglehetősen rigorózus feltételek betartása mellett, de ismét lehet friss zöldséget és gyümölcsöt vásárolni az árusoknál, nem a boltok jelentik az egyedüli megoldást. Az egészségügyi rendelkezéseknek megfelelően korlátozzák a piacon egyszerre tartózkodók számát, külön be- és kijáratot is kijelöltek. Az árusoknak és a vevőknek egyaránt kötelező a védőmaszk és kesztyű használata, továbbá mindenki köteles betartani a két méteres távolságot a többi embertől.

Újra lehet vásárolni az újvidéki Halpiacon (Fotó: Ótos András)

Újra lehet vásárolni az újvidéki Halpiacon (Fotó: Ótos András)

A cipész-, varró- és autószerelő műhelyeket, továbbá a műszaki felszerelést és építőanyagot értékesítő üzleteket is meg lehet nyitni, s ha nem rosszabbodik a helyzet, a jövő héten a fodrászatok, május elején pedig a kávézók, éttermek, szállodák, gyógyfürdők, nagyobb gyárak, de a repülőterek is dolgozni kezdenek majd. A Szerbiai Gazdasági Kamara az üzletek nyitva tartásának 17 óráig való meghosszabbítását javasolta az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztériumnak – mondta el Žarko Malinović, a kamara titkára. A munkaidő meghosszabbításával a kígyózó sorok kialakulásán és a kereskedőkre nehezedő nyomáson szeretnének enyhíteni – tette hozzá a titkár.

Holnaptól már nyitva tarthatnak a múzeumok, levéltárak, könyvtárak és képtárak is a művelődési és tájékoztatási minisztérium ajánlása alapján, az egészségvédelmi előírások szigorú betartása mellett.

A 65 évnél, illetve a falvakban a 70 évnél idősebbek, akik az utóbbi csaknem öt hétben egyáltalán nem hagyhatták el otthonukat, hetente háromszor – kedden, pénteken és vasárnap – 18 és hajnali 1 óra között 30 percre séta céljából elhagyhatják otthonukat, de kötelesek lakásuk, házuk közelében maradni. Ha a helyzet nem rosszabbodik, a jövő héttől naponta tehetnek egy harmincperces sétát.

A szakemberek szerint fokozatosan enyhül a járvány. Vajdaságban is folyamatosan csökken a fertőzöttek száma: jelenleg a tartományi klinikai központban 100 beteget ápolnak, a pancsovai közkórházban pedig 144 fertőzött tartózkodik. Lélegeztetőgépen összesen 9 beteg van, hetet Újvidéken, kettőt pedig Pancsován ápolnak. Ideiglenes kórházakban 205 személy tartózkodik: az újvidéki vásárcsarnokban 165-en, az apatini gyógyfürdőben pedig 40-en vannak.

Aki a kijárási tilalom idején közlekedni merészel, számolhat azzal, hogy a közeg beleköt. Aki nem tudja igazolni, hogy miért van kint, 50–150 ezer dináros büntetést kockáztat. A felvétel Belgrádban készült (Fotó: Beta)

Aki a kijárási tilalom idején közlekedni merészel, számolhat azzal, hogy a közeg beleköt. Aki nem tudja igazolni, hogy miért van kint, 50–150 ezer dináros büntetést kockáztat. A felvétel Belgrádban készült (Fotó: Beta)

Mind több az enyhe tünetű betegek száma, ami a járvány lecsengését jelentheti. Hasonló jó hírek nemcsak a tartomány területéről érkeztek. Nebojša Dimitrijević, a leskovaci kórház igazgatója is arról számolt be, hogy az intézményben ápolt 123 páciens közül sokat hazaengednek a napokban. A mögöttünk álló hétvégén is többen felgyógyultak és haza mehettek.

KORAI MÉG AZ ÖRÖM?

Számos nyugat-balkáni ország döntött az eddigi szigor enyhítése mellett, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azonban arra figyelmeztetett, hogy az ezzel kapcsolatos intézkedéseket alaposabban át kellene gondolni, korainak bizonyulhat a szigorítás fokozatos feloldása. Hasonló véleménynek egyébként Predrag Kon epidemiológus, a kormány válságstábjának tagja is hangot adott, mondván, az intézkedések enyhítésével újra tömegesség válhat vírus terjedése. Szerinte a járvány lecsengésére annak 10. és 12. hete között számíthatunk. Mind valószínűtlenebbnek tűnik azonban, hogy a megbetegedés teljesen eltűnik, ezért nyáron is figyelemmel kísérik majd jelenlétét.

SZÉLESEBB KÖRŰ TESZTELÉS

Aleksandar Vučić államfő közölte, mától négymillió védőmaszkot, kesztyűt kapnak a gyógyszertárak országszerte. A cél, hogy védőfelszerelésből minél többet itthon is elő tudjunk állítani. Megjegyezte, a klorokin alapú gyógyszert, de az alkoholt, nátrium-hipokloritot is itthon készítik, a cél a védőkesztyűk gyártásának beindítása, illetve a globulin vérplazmafehérje előállításának megvalósítása. Vučić még tömegesebb teszteléseket helyezett kilátásba. A nyájimmunitás felmérése érdekében a közeljövőben az ellentestek tesztjeit is bevezetik – jelentette be. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az ország felkészüljön egy esetleges második „támadásra”, mely a legnagyobb valószínűség szerint ősszel következhet be – állapította meg.

AZ IDŐSEK A LEGFEGYELMEZETTEBBEK

Nebojša Stefanović belügyminiszter arról számolt be ma, hogy péntek estétől kedd reggelig mintegy ezren szegték meg a 84 órás kijárási tilalmat. A legtöbb visszaélést Belgrádban, Pancsován és Újvidéken jegyezték, Prijepolje, Prokuplje és Zaječar lakosai ellenben példamutató magatartást tanúsítottak. Mint ismeretes, a kijárási tilalom megszegése 50 és 150 ezer dinár közötti büntetést von maga után. Stefanović közölte, hogy a legidősebb polgárok továbbra is maximálisan betartják az előírásokat, szinte egyetlen visszaélést sem tapasztaltak a részükről.

CSAKNEM EZREN GYÓGYULTAK MEG

A ma 15 órakor közzétett adatok értelmében az országban eddig 6890 személy fertőződött meg a SARS-CoV–2 vírussal. A 24 órával korábban közzétett adatok ismertetése óta 3543 koronavírustesztet végeztek el, ebből 260 volt pozitív. Jelenleg 3660 személyt gyógykezelnek kórházban, 101 személynek van szüksége lélegeztetőgép segítségére. Egy nap alatt 5 újabb személy hunyt el a fertőzés szövődményeinek következtében, két férfi és három nő, ezzel 130-ra növekedett az elhunytak száma. 977-en felgyógyultak. A halálozási arány 1,89 százalék. Eddig összesen 45 355 koronavírustesztet végeztek el. Az egészségügyi dolgozók közül 656 személy tesztje volt pozitív, 430 személyt kórházban kellett kezelni.

REFERENCIATÜKÖR

Mivel a napi járványstatisztika viszonyítási értékek nélkül egyeseknél fokozott aggodalmat kelt(het), alább néhány mutatóval igyekszünk segíteni az idevágó tájékozódásban.

Szerbiában évente mintegy 63 ezer csecsemő születik és 101 ezer ember hal meg. A Köztársasági Statisztikai Intézet (RZS) 2018-as adatai szerint a tekintett esztendőben 63 975 újszülöttre 101 655 elhunyt személy jutott. Az újszülöttekre vonatkozóan ez átlagban havi 5331, napi 175 csecsemőt jelent.

Az elhalálozásokra vonatkozó adatok hónapokra lebontva átlagosan havi 8471, napokra lebontva pedig 278 halálesetet jelentenek. A mortalitások túlnyomó oka szív- és keringési okokra vezethető vissza. Ez a tényező az összes elhalálozás 51,8 százalékában (52 663 eset) volt a halál közvetlen vagy közvetett kiváltó oka. Az elhunytak átlagéletkora 75,2 év volt.