2024. április 19., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Enyhül a szigor

Hétköznaponként 18 órakor kezdődik a kijárási tilalom – Az idősek holnaptól sétálhatnak az utcán

A rendkívüli állapot kihirdetését követően elrendelt korlátozó intézkedések enyhítését jelentette be szombaton este Aleksandar Vučić köztársasági elnök. Szavai szerint holnaptól a 65 évnél, illetve a 70 évnél idősebbek, akik az utóbbi majdnem öt hétben egyáltalán nem hagyhatták el otthonukat, hetente háromszor – holnap, azaz kedden, majd pénteken és vasárnap – este 18 és hajnali 1 óra között 30 percre séta céljából elhagyhatják otthonukat, de kötelesek lakásuk, házuk közvetlen közelében maradni – korábban 600 méteres körzetet említettek. Ha a helyzet nem rosszabbodik, az idősek jövő héttől naponta tehetnek egy harmincperces sétát. A mindenki számára érvényes kijárási tilalom mától 18 órakor kezdődik és hajnali 5 óráig tart, a következő hétvégén érvényes kijárási tilalom időtartamáról egyelőre nem közöltek részleteket.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Szintén holnaptól a kisiparosok egy része megnyithatja üzletét. Az államfő példaként a cipészműhelyeket, a varróműhelyeket, az autószerelő műhelyeket, továbbá a műszaki felszerelést és építőanyagot értékesítő üzleteket emelte ki, hozzátéve, hogy április 27-től a 300 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek nyithatnak meg, beleértve a fodrászatokat és a szépségszalonokat, valamint az edzőtermeket, azzal, hogy ezekben különleges óvintézkedéseket kell majd foganatosítani a járvány terjedése megfékezésének céljával. A jelenleg nem működő nagyobb gyárakba a tervek szerint valamikor május 4. és 11. között térhetnek vissza a munkások, elsősorban azért, mert elkezd működni néhány csehországi és szlovákiai gyár, amelyeknek ezek a szerbiai üzemek a beszállítói. Ott, ahol biztosítani lehet a munkások közötti szükséges távolságot, már április 27-én megkezdődhet a termelés, emelte ki az államfő, arra kérvén az építőipari munkásokat, hogy mától teljes gőzzel kezdődjön meg a magas- és az alacsony-építészeti projektumoknak a kivitelezése.

Aleksandar Vučić szavai szerint a hotelek, a gyógyfürdők, az éttermek és a kávézók, valamint a repülőterek valamikor május 3. és 10. között kezdhetnek el ismét működni, és ugyanebben az időszakban válhat újfent elérhetővé a távközlekedés szolgáltatása. Az államfő arra kért minden polgárt, hogy a korlátozó intézkedések enyhítésének ellenére is tartsák magukat a javasolt óvintézkedésekhez, mert ha ismét rosszabbodik a járványügyi helyzet, akkor a korlátozások is újfent szigorúbbá válnak. Vučić végül azt is megerősítette, hogy a korábban ígért 100 eurós támogatást május 11-én, vagy 12-én fizetheti ki az állam az ország minden felnőttkorú polgárának.

A kormány mai döntése szerint holnaptól országszerte a piacok is megnyílnak.

VAJDASÁGBAN JÓ A HELYZET

Branislav Tiodorovićjárványügyi szakértő értékelése szerint az epidemiológiai helyzet megfelelő, Szerbia jó úton jár, és jelenleg szinte teljes mértékben sikerül ellenőrzés alatt tartani a járvány terjedését. A Prva tévének nyilatkozva a szakértő Vajdaságot és Belgrádot emelte ki követendő példaként, ezekben a térségekben jelentősen jobb a helyzet, mint például az ország déli és középső térségében. Nem jó, hogy a vírus bejutott az idősek és felnőttkorúak otthonaiba, ám a helyzet sokkal összetettebb lenne, ha ez a járvány kezdetén történt volna meg, magyarázta a szakértő.

A vajdasági kormány is elégedett a tartományban uralkodó járványügyi helyzettel, ez derült ki a kormány vasárnapi közleményéből. Érvként emelték ki a fertőzöttek számának a csökkenését, valamint a gyógyultnak nyilvánított személyek számának a növekedését. Tekintettel a járvány második hullámának a lehetőségére, most az a legfontosabb, hogy további óvintézkedéseket foganatosítsanak az idősek otthonaihoz hasonló létesítményekben, tették hozzá a közleményben.

A mai tartományi adatok értelmében a Vajdasági Klinikai Központban jelenleg 105 személyt gyógykezelnek a Covid–19 okán – 14 személlyel kevesebbet, mint vasárnap. Az Újvidéki Vásár csarnokában kialakított alternatív kórházban 177 személy lábadozik – 14-gyel kevesebb, mint vasárnap –, míg a pancsovai Közkórházban 159 pácienst gyógykezelnek – 16 személlyel kevesebbet, mint egy nappal korábban.

A vasárnapi adatok értelmében a járvány kezdete óta a tartomány területén 4929 koronavírus-tesztet végeztek el, ebből 536 volt pozitív. Eddig 17 vajdasági illetékességű személy hunyt el a betegség szövődményeinek következtében.

EGYÜTT ÉLNI A VÍRUSSAL

A korlátozások enyhítésének témájában Darija Kisić Tepavčević epidemiológus, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese rámutatott, hogy habár belátható időn belül ismét elkezd működni a légi közlekedés, az utazóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy miután Szerbia területére lépnek, 28 napos vesztegzár vár rájuk. A szakértő szerint az előttünk álló hétvége továbbra is fontos járványügyi szempontból, ám azt, hogy pontosan meddig tart majd a kijárási tilalom, egyelőre nem tudni.

Az elkövetkezendőkben is türelmesnek kell maradnunk, noha már nem tart sokáig ez a helyzet. Az újonnan azonosított betegek száma továbbra is nagy, ám ezt az összes megbetegedett számához kell viszonyítani. A járvány nem ért véget. Ugyanakkor meg kell találni annak a módját, hogy együtt tudjunk élni a vírussal – fejtette ki Kisić Tepavčević.

MARAD A TÁVOLSÁGTARTÁS

Predrag Kon járványügyi szakértő egyetért azzal, hogy lassan vissza kell térnünk a mindennapokba, noha egy ideig még semmi sem lesz pontosan olyan, mint amilyen korábban volt. A vírus aktivitása csökken, ám továbbra is sokakat kell kórházban kezelni és sokaknak van szükségük lélegeztetőgép segítségére a légzésben, magyarázta a szakértő, aki szerint elsősorban az ad okot az optimizmusra, hogy a korábbiakhoz képest mind több páciens kórképe közepesen súlyos, vagy enyhe.

A korlátozások enyhítését követően elsősorban továbbra is a 65 évnél idősebbekre, valamint az egyéb okokból érzékeny populációra kell összpontosítaniuk a szakértőknek, továbbá magukra az egészségügyi intézményekre. Kon szerint valószínűsíthetjük, hogy a Covid–19 következtében többen halnak majd meg Szerbiában, mint 2009-ben a H1N1 vírus okozta szövődmények következtében – akkor 137 volt az elhunytak száma.

A nyári hónapok ideálisak lesznek a társadalom immunitási szintjének a kivizsgálására, közölte a folytatásban Kon, mondván, hogy előbb vagy utóbb az iskoláknak is el kell kezdeniük működni, egyelőre azonban nem tudják, hogy mikor. Mint hozzátette, epidemiológiai szempontból jobb lenne, ha a diákok minél később térnének vissza az iskolapadokba, ám ezt nem lehet a végtelenségig elodázni.

Minden döntés az epidemiológiai mutatók függvényében születik meg, hiszen azok tényszerűek. Sok minden hosszabb időre megváltozik. Egy ideig még biztosan nem kezelünk egymással, de nem is ölelgetjük egymást, azaz a „távolságtartás” ebből és minden egyéb más szempontból hatályban marad. Arra külön szeretném felhívni a figyelmet, hogy a nagyszülők ne csókolgassák unokáikat – fogalmazott.

KOLLEKTÍV FELELŐSSÉGTUDAT

Egyelőre sikerült elérni, hogy Szerbiában ne alakuljanak ki az olaszországihoz hasonló állapotok, ám ez nem azt jelenti, hogy eljött a „lazítás”, vagy az izolációs intézkedések felfüggesztésének, esetleg enyhítésének az ideje, értékelte a Blic napilapnak nyilatkozva Goran Stevanović, a belgrádi Fertőző és Trópusi Megbetegedések Klinikájának igazgatója. Mint hozzátette, Szerbia a legapróbb figyelmetlenségért, fegyelmezetlenségért és komolytalanságért is nagy árat fizetne, nem beszélve arról, hogy a fegyelem hiánya aláásná a korábbi igyekezetet. Az élet akkor térhet vissza a korábbi kerékvágásba, ha a naponta azonosított, újonnan fertőzöttek száma jelentősen visszaesik, ez pedig elsősorban a kollektív felelősségtudattól függ, nyomatékosította Stevanović.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

KUTYÁVAL A MISÉRE

Habár Irinej pátriárka a pravoszláv húsvéti ünnepek előtt arra kérte a hívőket, hogy idén otthonukban imádkozzanak és tartsák tiszteletben az államvezetés által elrendelt, mindenki számára érvényes rendelkezéseket, az ország több településén és templomában is semmibe vették ezt a kérést. Egyesek úgy jutottak el a templomba a teljes kijárási tilalom ideje alatt, hogy rendelkeztek a polgárok számára különböző jogcímen kiállított engedéllyel, míg mások a kutyasétáltatásra előirányzott időt használták ki, hogy szabadon közlekedjenek az utcákon, derült ki az N1 tévé és egyéb médiaházak hírösszeállításaiból, illetve felvételeiből, amelyeken látszik, hogy némelyik templom előtt igencsak sok kutyus várta türelmesen gazdiját.

Péterváradon a 021.rs hírportál összeállítása szerint nagyjából 20 hívő vett részt a vasárnap reggeli misén, a kijárási és a gyülekezési tilalom ellenére. A hírportál tudósítója szerint a templom közelében a rendőrség munkatársai is megjelentek, ám nem léptek közbe. A VOICE portál szerint az Újvidéki Székesegyházban megtartott misén szintén nagyjából 20 polgár vett részt. A VOICE tudósítója szerint itt a papok és a hívők akadályozták meg az újságírókat abban, hogy a templom területére lépjenek, azzal a magyarázattal, hogy oda újságírók számára tilos a belépés.

Egy belgrádi templomban a hívők – nagyjából harmincan – a templomkertben hallgatták végig a misét, ám amikor ennek vége lett, kitárták előttük az ajtókat és bemehettek a létesítménybe. A Nova.rs hírportál tudósítása szerint a legtöbb hívő nem viselt védőmaszkot és sokan a javasolt kétméteres távolsághoz sem tartották magukat. Az N1 tudósítója egy másik belgrádi templom előtt elegyedett beszélgetésbe a hívőkkel, akik közölték: „Senki nem tilthatja meg, hogy eljöjjek a templomba”; „Nincsen kijárási engedélyem, és nem is érdekel”; „Csak hitetlenek mondhatják azt, hogy ne jöjjünk a templomba”.

A SZABÁLYSZEGŐK REKORDERE

A kijárási tilalom március közepén történő elrendelése óta országszerte 4650 személyt büntettek meg a rendelkezés megsértésének okán, mondta vasárnap Vladimir Rebić, a rendőrség igazgatója, hozzátéve, hogy a hétvégi kijárási tilalmat péntek 17 és vasárnap 7 óra között 425 személy sértette meg, ami 9 százalékos növekedés a múlt hétvégi mutatókhoz képest. A Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva Rebić elmondta, hogy a legtöbben Pancsován, Nagykikindán és Valjevón vették semmibe a kijárási tilalmat, míg a legfegyelmezettebbek sokadszorra is a prijepoljei, továbbá a zombori és a kragujevaci polgárok voltak.

A kijárási tilalom ideje alatt „mászkálók” között sokan visszaesők, a rendőrség igazgatójának szavai szerint két személyt négyszer, hatot háromszor, 19 személyt pedig kétszer füleltek le a kijárási tilalom ideje alatt. A visszaesők rekordere az a belgrádi illetékességű személy, aki 15 nap alatt négyszer vette semmibe a kijárási tilalmat, azzal, hogy három alkalommal nemcsak a kijárási tilalmat szegte meg, hanem ittasan ült volán mögé. A férfi mostanra börtönbe került – 60 napos elzárásra ítélték –, tette hozzá Rebić.

EGY NEGATÍV TESZT ÉS HAZA LEHET MENNI

A Covid–19 megbetegedés tüneteivel gyógykezelt polgárok – függetlenül attól, hogy kórházban, vagy valamelyik ideiglenes kórházban helyezték el őket – a köztársasági egészségügyi válságstáb döntésének értelmében a továbbiakban az első negatív tesztet követően távozhatnak és visszatérhetnek otthonukba. Az elbocsátást követő 14 napban szigorúan kötelesek házi vesztegzárban maradni, majd ezt követően a lakóhelyük szerint illetékes egészségházban végzik el náluk a második koronavírus-tesztet.

6630 FERTŐZÖTT – 125 ÁLDOZAT

Ana Brnabić miniszterelnök ma a belgrádi Szerbiai Klinikai Központban megnyitotta a kínai támogatással kialakított Covid–19 laboratóriumot, ahol elmondása szerint a továbbiakban naponta 2 ezer koronavírus-tesztet végeznek el. Ezzel párhuzamosan Nišben megkezdődött, szintén kínai támogatással, a másik Covid–19 laboratórium kialakítása, ennek kapacitása napi ezer teszt lesz. A ma megnyitott laboratórium nevet is kapott: Lángoló szem. Az alkalmi rendezvényen jelenlevő kínai delegáció tagjainak elmondása szerint a kínai mitológia szerint a Lángoló szem képes felismerni bármilyen szellemet és gonoszt.

A később megtartott napi helyzetelemző sajtótájékoztatón közzétett adatok értelmében az országban eddig 6630 személy fertőződött meg a SARS–CoV–2 vírussal. A 24 órával korábban közzétett adatok ismertetése óta 3111 koronavírus-tesztet végeztek el, ebből 312 volt pozitív. Az országban jelenleg 3703 személyt gyógykezelnek kórházban, 108 személynek van szüksége lélegeztetőgép segítségére a légzésben. Egy nap alatt 3 újabb személy hunyt el a fertőzés szövődményeinek következtében, két férfi és egy nő. Ezzel 125-re növekedett az elhunytak száma. Gyógyultnak eddig 870 személyt nyilvánítottak. Az eddigiekben 41 812 koronavírus-tesztet végeztek el az országban.