2024. április 27., szombat
FELHÍVÁS

Kisebbségvédelem Európában

Vegyél részt a nyári egyetemen!
A Kisebbségi Jogvédő Intézet és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet 2020-ban immár kilencedik alkalommal rendezi meg a Kisebbségvédelem Európában című nyári egyetemet, idén rendhagyó módon online formában. A program célja, hogy felkutassa azokat a joghallgatókat, doktoranduszokat, kezdő jogászokat, akik a téma iránt kellően elhivatottak, jövőbeni szakmai tevékenységük során érdemben kívánnak a külhoni magyarok jog- és érdeksérelmeivel érdemben foglalkozni. A nyári egyetem tematikájában a kisebbségvédelem nemzetközi és uniós jogi vetületeire, a nyelvhasználat és az oktatási jogok kiterjesztésének kérdéskörére, valamint a kisebbségek politikai képviseletének témakörére fókuszál. Előadónak olyan jogászokat, politológusokat, szociológusokat és politikusokat kérünk fel, akik a terület elismert szakértői, széleskörű tapasztalattal, tudományos háttérrel rendelkeznek. A képzés elméleti és gyakorlati jellegű oktatási modulokat is tartalmaz, külön figyelmet fordítva a jogkiterjesztésre és a jogtudatosságra. A képzés nyelve magyar. A Kisebbségi Jogvédő Intézet és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet a nyári egyetem által egy olyan szakmai műhelyt kíván biztosítani a hallgatóknak, ahol lehetőségük nyílik az egymással, valamint az oktatókkal történő párbeszédre, tapasztalatcserére, emellett elmélyíthetik a nemzetközi, valamint uniós kisebbségvédelemre vonatkozó ismereteiket. Az előadásokon kívül kiscsoportos online foglalkozásokra és konzultációkra, mentorálásra kerül sor. Tavalyi előadóink voltak: Varga Zs. András, alkotmánybíró, a Velencei Bizottság tagja, prodékán, tanszékvezető egyetemi tanár (PPKE-JÁK, Közigazgatási Jogi Tanszék) Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes, tanszékvezető egyetemi tanár (PPKE-JÁK, Környezetjogi és Versenyjogi Tanszék) Varga Péter, nemzetpolitikáért felelős diplomata A nyári egyetem 2020. augusztus 3. és 7. között kerül megrendezésre. A részvétel ingyenes. A nyári egyetem elvégzésének feltétele az összes előadáson való részvétel, valamint az elküldött, illetve közösen megbeszélt feladatok teljesítése.

A jelentkezés feltételei

Elsősorban joghallgatók jelentkezését várjuk, de indokolt esetben más tudományterületek hallgatóinak is lehetővé tesszük a részvételt. Részvételi korhatárok: 20-35 év.

A jelentkezéshez szükséges dokumentumok:

A pályázati anyagot az npkikjinyariegyetem@gmail.com e-mail címre kérjük elküldeni.

Jelentkezési határidő: 2020. május 31.

A pályázatok elbírálásának menete:

További információkért forduljon bizalommal dr. Benda Vivienhez, a Kisebbségi Jogvédő Intézet munkatársához, vagy Fülöp Izabellához, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársához.

Benda Vivien: benda.vivien@kji.hu Fülöp Izabella: izabella.fulop@bgazrt.hu