2024. április 26., péntek

Zavartalan a teherszállítás

A járvány idején 520 kilométer út épül

A nemzetközi teherszállítás a koronavírus-járvány ellenére is zavartalan – emlékeztetett Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastruktúrával megbízott miniszter. Elmondta, a teherautók forgalma nem állhat le, az elmúlt egy hónap alatt 150 ezer teherautó lépte át az országhatárt, s közülük 70 ezer a szerbiai szükségleteket látta el, a többi áthaladt ugyan Szerbián, de a régióba, vagyis a környező országokba szállította az árut.

Zorana Mihajlović az RTS (Szerbiai Rádió és Televízió) hírműsorában azt is elmondta, hogy nemcsak a teherforgalom működik zavartalanul, hanem az elkezdett nagyberuházások is az előírt ütemben zajlanak, így az építkezőhelyeken jelenleg 2600 munkás dolgozik, 520 kilométer úti infrastruktúra épül, amiből 320 kilométer csak autópálya és vasút. Hozzátette, a regionális és helyi utak felújításán 14 ezer munkást foglalkoztatnak.

Mihajlović kitért arra is, hogy az utóbbi időben gondot okoz az építőanyag beszerzése, hiszen az építőanyagok behozatala külföldről a járvány miatt nehézkessé vált, így bizonyos projektek, mint a belgrádi kerülőút munkálatai, akár hónapokat késhetnek.

A miniszter asszony elmondta, az épülő gyorsvasút Belgrád–Ópazova szakaszán 1500 munkás dolgozik. Ezek a munkások már hosszabb ideje egy táborban laknak, és a járvány terjedésének megakadályozása miatt ideiglenes lakhelyüket csupán a munkavégzés céljából hagyhatják el.