2024. május 11., szombat

Nincs forgalom az ingatlanpiacon

Jelenleg nem tudni, hogy hogyan alakulnak majd az ingatlanárak

A koronavírus-járvány számos nehézséget okoz a gazdaságnak. Az ingatlanpiac a gazdaság egyik azon területe, amelyet igen érzékenyen érint a jelenlegi helyzet. Arról, hogy a járvány miként hatott a gazdaság ezen területére, Szügyi Rezső ingatlanközvetítővel beszélgettünk.

A járvány az ingatlanpiacon is érezteti hatását (Fotó: Patyi Szilárd)

A járvány az ingatlanpiacon is érezteti hatását (Fotó: Patyi Szilárd)

– A bankok legfőképp online, de működnek, folyósítják a hiteleket, köztük a lakáshiteleket is. Az ingatlanbecslők is végzik munkájukat és meghatározzák az ingatlanok értékét. A forgalom azonban megállt. Ez érthető is. Hiszen gondoljunk csak bele, valaki felhív, hogy megtekintene egy eladásra váró ingatlant. A jelenlegi járványügyi helyzetben, amikor a legfőbb előírás az, hogy mindenki maradjon otthon, és próbáljuk kerülni a személyes érintkezést, felmerül a kérdés, egyáltalán bemenjünk-e egy ingatlanba, főleg ha még ott lakik a tulajdonos is, függetlenül attól, hogy 65 év feletti személyről van-e szó. Az igazság azonban az, hogy a rendkívüli állapot óta nem is nagyon kapok hívásokat. Hétfőn is csak egy hívásom volt, és abban maradtunk, hogy majd ha a jelenlegi helyzet véget ér, akkor ismét értekezünk, most szinte minden beszélgetés ezzel a megegyezéssel fejeződik be – mondta Szügyi Rezső, hozzátéve, hogy még 1999-ben, a NATO-légicsapások ideje alatt is volt ingatlanforgalom.

Mivel az ingatlanforgalom szinte teljesen leállt, így az ingatlanárak alakulása sem becsülhető meg. Erről az ingatlanközvetítő a következőket mondta:

Szügyi Rezső (Fotó: Patyi Szilárd)

Szügyi Rezső (Fotó: Patyi Szilárd)

– A sajtóban számos riportalany tett olyan kijelentést, amelyben elmondta, mennyivel csökkentek az ingatlanárak. A Szerbiai Gazdasági Kamarán belül azonban létrejött az ingatlanközvetítők csoportosulása, és ott arra az álláspontra jutottunk, hogy nem szabad elhamarkodott kijelentéseket tenni az ingatlanárakkal kapcsolatban, és arról sem, hogy egyáltalán mi is történik az ingatlanpiacon. Jelenleg nincs forgalom. Forgalom hiányában pedig nem tudunk mihez viszonyítani, és nem lehet megállapítani, hogy csökkentek vagy éppen emelkedtek az ingatlanárak. A csoportosulás közös álláspontja, hogy amíg nem indul újra a forgalom, ne tegyünk felelőtlen kijelentéseket az ingatlanárakkal kapcsolatban, mert valójában nem is lehet tudni az árakat. Hozzátenném, hogy a szerbiai ingatlanbecslőknek is van egy hasonló csoportosulásuk, és ők is erre az álláspontra jutottak. Tudni kell, hogy az ingatlanbecslőknek pontosan meg vannak adva azok a paraméterek, amelyek szerint felbecsülik egy ingatlan értékét. Jelenleg ezeket a paramétereket nagyon nehéz meghatározni. Valójában egyelőre nem tudjuk, hogy alakul az ingatlanpiac – magyarázta Szügyi Rezső.

Nem tudni, mit hoz a jövő az ingatlanpiacon (Fotó: Patyi Szilárd)

Nem tudni, mit hoz a jövő az ingatlanpiacon (Fotó: Patyi Szilárd)

A fentiekhez hozzátette, hogy az albérletek esetében viszont történt változás. Egyes esetekben a tulajdonosok a rendkívüli állapotra való tekintettel ideiglenesen engedtek a bérleti díjból, vagy addig, amíg a rendkívüli állapot tart, lehetővé tették a törlesztés halasztását.

Kérdésünkre, hogy ha jelenleg a legtöbb ügyfelével abban állapodnak meg, hogy a rendkívüli állapot megszűntével ismét felveszik a kapcsolatot, remélhető-e, hogy a helyzet normalizálódását követően az ingatlanpiac forgalma ismét gyorsan beindul, az ingatlanközvetítő a következőt válaszolta:

– Remélem, hogy így lesz. Azt, hogy milyen mértékben valósul ez meg, most nem tudjuk megjósolni. Nem tudjuk, hogy a jelenlegi helyzetre hogyan fog reagálni az ingatlanpiac. A jövő szinte teljesen ismeretlen – mondta Szügyi Rezső.