2024. április 27., szombat

Csomagosztás és lelki támasz

A Vöröskereszt Kishegyes községi szervezete élelmiszert és higiéniai termékeket oszt a rászorulóknak – Online lelkisegély-képzésen vesznek részt a szervezet aktivistái

A mostani rendkívüli állapotban is a Vöröskereszt Kishegyes községi szervezete igyekszik segíteni azoknak a lakosoknak, akiknek nehézséget okoz a járványhelyzet. A héten a szociálisan veszélyeztetett lakosoknak szállítanak tartós élelmiszert és higiéniai termékeket – számolt be lapunknak Fontányi Andor, a szervezet községi titkára.

– A Vajdasági Vöröskereszt szervezésében a hátrányos helyzetű lakosoknak élelmiszert és higiéniai termékeket osztunk a vajdasági katonai tartalékokból. Ez egy új és előre nem tervezett akciónk, de nagyon jól jön, mert sok személy fordul hozzánk segítségért ebben az időszakban. Hogy ki kap ezekből a csomagokból, azt Kishegyes Község Szociális Központja határozza meg. Ők összeállítottak egy listát, mi pedig széthordjuk a rászorulóknak. Ilyen módon kb. 100 háztartásba jut el csomag – számolt be a titkár, majd arról is szólt, hogy a rendkívüli állapot miatt csökkentették a népkonyhaprogram felhasználóinak számát.

– A népkonyhaprogram felhasználóinak a számát redukáltuk, heti rendszerességgel mindössze 45 idős személyt látogatunk. Ők kapnak rendszeresen ételt, a népkonyha többi felhasználóját elláttuk tartós élelmiszerrel április végéig. Telefonos hívás vagy személyes ajánlás alapján meglátogatjuk azokat a lakosokat is, akiknek valamiféle segítségre van szükségük. Ilyen dolog a bevásárlás, gyógyszerek beszerzése stb. – mondta el Fontányi.

A héten a Vöröskereszt községi szervezete részt vesz a Szerbiai Vöröskereszt által szervezett online képzésen. Ennek célja a pszichológiai elsősegélynyújtás, amely ebben az időszakban nagyon fontos feladat, főként a Vöröskereszt aktivistái számára – fogalmazott a titkár.

– Ebben a helyzetben aktivistáink első számú feladata, hogy megnyugtassuk a lakosokat, ellássuk őket megfelelő információkkal, és segítsük a mindennapok megszervezését. Ez azért is fontos, mert a rendkívüli állapot ideje alatt az emberek, főként az idősek, sokszor maguk vannak, és nem tudnak kihez fordulni segítségért. A napok így gyakran igen hosszúnak tűnnek, épp ezért aki beszélgetni szeretne, az bátran fordulhat hozzánk. Mi szívesen meghallgatjuk panaszaikat, és segítünk, amiben tudunk. A 064/343-4525 és a 063/592-491 telefonszámon fordulhatnak hozzánk az emberek kérdéseikkel, kéréseikkel – számolt be Fontányi.

A Vöröskereszt községi szervezete rendszeres kapcsolatban van a községi válságstábbal, valamint a Vöröskereszt felsőbb szervezeteivel, a tartományi és a köztársasági Vöröskereszttel. Ez azt a célt szolgálja, hogy folyamatosan követni tudják a helyzet változásait, és idejekorán reagáljanak, ha szükséges – fogalmazott a titkár.