2024. május 4., szombat
TISZA MENTI LIGA

Eddig csak egyszer volt megszakítás

Az észak-vajdasági magyarság körében méltán népszerű Tisza Menti Ligában, akárcsak a többi szerbiai labdarúgó-bajnokságban, március 15-én szakadt meg a pontvadászat a járvány miatt. A mezőnyt jelenleg a liga történetének egyik legsikeresebb csapata, a Tornyos gárdája vezeti, a piros-fehérek előnye öt pont a magyarkanizsai Potisjével és az adai AFK-val szemben.

A hatvanéves múltra visszatekintő liga történetében ez a második eset, hogy külső tényezők miatt megszakadt a bajnokság, 1999 tavaszán ugyanis a NATO-bombázás miatt nem tudták befejezni az idényt. Az 1998/1999-es szezon első felének végén a padéi Tisza szerezte meg az őszi bajnoki címet, két ponttal megelőzve a tiszaszentmiklósi Slogát és az ilonafalui (zimonići) Krajišnikot. Az izgalmasnak ígérkező tavaszi folytatásra azonban már kerülhetett sor, mivel az észak-atlanti szövetség légiereje 1999 márciusában bombázni kezdte Jugoszláviát.

A Tisza Menti Ligában azt megelőzően még a véres jugoszláviai polgárháború idején sem szünetelt a bajnokság: 1992-ben a tornyosi Radnički, 1993-ban pedig a Novi Kneževac csapata örülhetett a bajnoki címnek. Az 1985/1986-os idény hajrájában is történt a ligában egy érdekes eset, amely miatt majdnem félbeszakadt a szezon, a magyarkanizsai község csapatai ugyanis kiléptek a ligából, a bajnokság ennek ellenére is befejeződött, a sokáig éllovas Potisje kiválása miatt pedig a zentai Žitopromet ölébe hullott a bajnoki cím.