2024. március 19., kedd

Továbbra is üzemel a Távfűtőművek

Az elmúlt időszakban a nappali felmelegedés éreztette hatását. Napközben akár 20 °C fölé is emelkedhetett a hőmérő higanyszála. Ezzel szemben az éjszakák továbbra is hidegek voltak, így a fűtés is indokoltnak bizonyult. A Szabadkai Távfűtőművek Kommunális Közvállalat szolgáltatásait igénybe vevők is tapasztalhatták, hogy az esti órákban bizony felmelegedtek a radiátorok. Habár az általánosan elfogadott nézet szerint április 15-én véget ér a fűtési idény, a kedden tapasztalt és az elkövetkező napokban várható időjárás miatt továbbra is szükség mutatkozik a lakások melegítésére.

Lapunknak Ábrahám Attila, a Távfűtőművek ellátórendszerének főmérnöke ismertette a közvállalat aktualitásait.

(Benedek Miklós archív felvétele)

(Benedek Miklós archív felvétele)

– A fűtési idény zökkenőmentesen telt el, és a mai napig üzemben vagyunk. Amikor a külső hőmérséklet magasabb, mint amit az erre vonatkozó városi rendelet meghatároz, vagyis 14 °C fölé emelkedik, akkor a fűtés megáll. Így ha a hőmérséklet nap közben felmelegszik ezen érték fölé, viszont utána lehűlést tapasztalunk, akkor megszakításokkal működünk. Az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban nem lesznek megszakítások, és nem fogunk április 15-én pontot rakni a fűtési idény végére. A városi határozat értelmében április 30-áig üzemi készenlétben kell lennünk, ami annyit tesz, hogy ha olyanok az időjárási viszonyok, akkor igenis fűtenünk kell. A jelenlegi állapotot addig fogjuk fenntartani, amíg a napi felmelegedések nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy az éjszakai lehűlést kiegyensúlyozzák – fogalmazott Ábrahám Attila.

Mint beszélgetőpartnerünk kihangsúlyozta, ha a 14 °C alá való lehűlés csak néhány óráig tart, vagyis nem hosszabb 4–5 óránál, akkor nem tudják beüzemelni a rendszert, mivel annak van bizonyos felfuttatási ideje, és mire a legutolsó hőállomás is megkapja a szükséges hőenergiát, több óra is eltelik.

Ábrahám Attila szavai szerint az enyhe tél akár megtakarításokat is eredményezhetett.

– 2004 óta mérjük a fogyasztást, vagyis minden lakóépületben hitelesített mérőórával mérjük az épület által elfogyasztott hőenergiát, és az alapján számlázzuk a fogyasztást. Azon épületek lakói, akik energia-hatékonyan gazdálkodtak, megérezték a számlájukon az enyhébb telet, viszont azon épületek esetében, ahol erre nem fektettek hangsúlyt, nem olyan mértékű a megtakarítás. Mindenesetre általánosságban elmondható, hogy az enyhébb tél kisebb számlákkal járt ebben a fűtési idényben – mondta Ábrahám Attila.