2024. április 26., péntek

Kézzel teremtett értékek

A törökkanizsai Kardos Éva keze nyomán elfelejtett hagyományok és szokások elevenednek fel

Kihalófélben lévő szakmák, elfelejtett hagyományok és szokások elevenednek fel a törökkanizsai Kardos Éva keze nyomán, akivel a nagyobb községbeli rendezvényeken is össze lehet futni. Aki meglátja az általa készített, nem mindennapi tárgyakat, biztos, hogy megállásra készteti a szemet gyönyörködtető paletta. Az általa készített kézműves termékekben az ideje, a gondoskodása és a szeretete is benne lakozik. Kezei közül már számtalan egyedi érték került ki.

Kardos Éva

Kardos Éva

Mióta foglalkozik kézműveskedéssel, honnan tanulta?
– Szüleimnek köszönhetően a család életének mindig is része volt a kézműveskedés. Anyukám gyönyörűen hímezett, apukám ezermester volt. Vesszőből kötött kosarakat, garabolyokat, a nővérem pedig varrónő volt. Állandóan körülöttük sürögtem-forogtam, talán így ragadt rám egy kis kézügyesség, esetleg isteni áldás is. Megtanultam kötni, horgolni, hímezni, varrni, üvegre festeni. Nagy álmom volt, hogy divattervező legyek. Végül más pályán kötöttem ki, hobbiként azonban mindig is része maradt a mindennapjaimnak. Tíz éve a Kátai-tanyán ismerkedtem meg a gyöngyfűzés csodálatos világával, annyira elbűvölt, magával ragadott, hogy azóta is tart. A kezdet nagyon nehéz volt. Ugródeszkaként szolgált számomra az internet használatának elsajátítása, mivel a lehetőségek tárháza nyílt meg előttem a fejlődéshez, önképzéshez. Így autodidakta módon sajátítottam el a különféle technikákat. Sok türelemre, kitartásra, gyakorlásra, munkára volt szükségem, míg eljutottam a két nagymesteri oklevélig. A gyakorlás meghozta a gyümölcsét.

Milyen termékeket készít? Bár a termék megnevezés talán nem is helyes ezekre a csodákra… Ön hogyan nevezné őket?
– Népi hagyományos gyöngygallérokat, modern gyöngy ékszereket készítek különböző technikákkal: hálós, raw, peyote, gyöngyhímzés, gyöngyszövés, sujtás. Az ékszerkészítés a szívem csücske, szinte mindennap elkészül egy darab: nyaklánc, karkötő, esetleg függő. A húsvéti időszakban szívesen készítek hímes tojásokat is.

Az általa készített kézműves termékekben az ideje, a gondoskodása és a szeretete is benne lakozik

Az általa készített kézműves termékekben az ideje, a gondoskodása és a szeretete is benne lakozik

Mit szeret legjobban készíteni, és miért?
– A szívemnek-lelkemnek az ékszerkészítés a legkedvesebb, mondhatnám „lelki tápláléka”. Először elkészül a terv, lerajzolom a mintát, összeválogatom a színeket, hogy harmonizáljanak, fontos a jó minőségű alapanyag, a szép és finom kidolgozás. Mindegyik egy kész csoda, amikor elkészül. Ezért nekem örömforrást, sikerélményt, szórakozást jelent. Boldoggá tesz, ha a viselője elégedett, vagy ha kapok pozitív visszajelzéseket.

Mennyi időt vesz igénybe egy-egy alkotás elkészítése?
– Az, hogy meddig készül, függ a gallér-ékszer szélességétől, a minta igényességétől, a színkombinációtól, a technikától és sok egyébtől is. Némelyik néhány óra alatt kész, ugyanakkor van, amelyik napokig is készül.

Miből merít ihletet és alapanyagokat?
– Ami a kezem ügyébe kerül. Rögtön azon agyalok, mit is lehetne belőle kreálni. Az interneten sok csodás mintát, inspirációt lehet találni, azokat sokféleképpen lehet variálni, ezenkívül ma már én is tervezek saját mintákat. A cseh Preciosa kásagyöngy az alap, és díszítőelemnek különböző nagyságú, formájú csiszolt gyöngyöket, delicát, bikonokat, szuper duót, kerámiát stb. használok.

A különleges, díszített húsvéti tojások hogyan készülnek?
– Liba-, kacsa-, tyúk- és titinketojásokat díszítek különböző technikákkal: hagyományos írókázott, hímzett, gyöngyözött, kézzel festett (kalocsai mintás), valamint szalvéta-, azaz dekupázs technikával. Az idén nagy örömömre a férjemet is sikerült bevonnom a hímes tojások készítésébe. Karcolt technikával olyan szépeket alkotott, hogy leesett az állam, igazi rejtett tehetség.

A hímes tojásokat nagyon szeretik a vásárlók

A hímes tojásokat nagyon szeretik a vásárlók

Van-e olyan, amit legszívesebben készít?
– Nagyon szeretem gobelinmintával kigyöngyözni a libatojásokat, és a szalvétatechnikát mézeskalács stílusban kombinálni szintén igazi kihívás számomra. Nagyon munkás, tizenháromszor a kezembe kell venni, mire kész, de megéri.

Mekkora az érdeklődés a kézzel készített tárgyak iránt?
– A hímes tojásokat nagyon szeretik a vásárlók, hangulatosabbá, szebbé teszik a húsvéti ünnepeket. Az ékszerekre ballagáskor, elsőáldozáskor, lakodalmakkor, tánctalálkozók idején van igény, kereslet. Aki szeret szépen öltözködni, szívesen megvásárolja és viseli a kiegészítőt, amely hozzájárul a csinos összképhez.

Hol lehet hozzájutni az Ön által megálmodott és létrehozott egyedi darabokhoz?
– Tagja vagyok a zentai Rozetta és a magyarkanizsai Meta Terra kézművestársaságnak, így az általuk rendezett kézművesvásárokon, kiállításokon, rendezvényeken, valamint a Facebookon is meg lehet tekinteni és vásárolni a termékeimet.

Ebben az ágazatban is van fejlődési, tanulási lehetőség?
– Szeretem az új kihívásokat, lehetőségeket, célokat. Követni kell a divatot, meg kell felelni mind a fiatalabb, mind az idősebb korosztálynak, ápolni kell a hagyományok által ránk maradt értékeket, és ez mind folyamatos tanulást igényel. A megszerzett tudásomat igyekszem átadni a fiataloknak is táborokban, hogy egyszer majd ők is továbbadhassák a következő generációnak, minél tovább megőrizve ezáltal hagyományainkat és a belőlük fakadó értékeinket.