2024. április 27., szombat

Hatvan óra bezártság

Az idei húsvétot az eddigi leghosszabb kijárási tilalom idején töltöttük el – Szerbiában sikerült egy szinten tartani a járványt

Ma reggel öt órakor befejeződött a három napos kijárási tilalom országunkban. A katolikus egyház világszerte fegyelemre szólította fel a hétvégén a híveket, így a nagypénteki, a nagyszombati és a húsvétvasárnapi szentmisék többségét üres templomokban tartották meg. Csendes húsvétot ünnepelhettünk, a legszűkebb családi körünkben.

Ilyen húsvéti tojások készültek online (Fotó: Kovács Viktor)

Ilyen húsvéti tojások készültek online (Fotó: Kovács Viktor)

A mai nappal a járvány terjedésének sorsdöntő hetébe érkezett Szerbia – állítják a szakemberek. Hatodik hete ugyanis, hogy a Covid-19 átlépte országunk határait, és megfékezése érdekében rendkívüli állapotot hirdetett ki a szerb kormány. Azóta 3630 fertőzöttet regisztrált a Batut Közegészségügyi Intézet, és 80 áldozatot követelt a járvány. A szakemberek szerint a bevezetett rendelkezések mégis meghozták az eredményt: Szerbiában ugyanis (a világ sok országától eltérően) nem került sor a járvány robbanásszerű kitörésére.

A számok azt mutatják, hogy tudjuk, mit csinálunk – nyilatkozta a Szerbiai RTV-nek dr. Darija Kisić Tepavčević, a válságstáb tagja. Elmagyarázta, hogy ezekben a hetekben a fertőzöttek számának legnagyobb emelkedése volt tapasztalható más országokban, ám Szerbiának sikerült a járványt egy szinten tartania.
– Amikor több személy lesz a vásárcsarnokban, mint a kórházakban, akkor biztosak lehetünk abban, hogy fokozatosan kezdjük megszokni a vírust, erősödünk, a vírus pedig gyengül. A megbetegedések száma az utóbbi napokban, sőt, hetekben azt mutatja, hogy tudjuk, mit csinálunk, hogy az egész népesség valóban együtt, egy felelősségteljes csapatként működik, és ha még egy kicsit kibírjuk, ha türelmesek leszünk még néhány napig vagy hétig, biztos lesz, hogy a járvány kezd elmúlni.

A koronavírus-helyzet kezelésére létrejött szerbiai válságstáb tagja arról is beszélt, hogy felügyelik a helyzetet és keresik a potenciális vírushordozókat azokban az intézményekben, amelyek az időseknek adnak otthont. Eddig 44 személynél és 25 egészségügyi dolgozónál mutatták ki a vírust a szociális intézményekben – mondta Darija Kisić Tepavčević.

A szakemberek továbbra is a rendelkezések betartására szólítják fel a lakosokat, és a megelőzés érdekében bevezetett intézkedések betartásának fontosságát hangsúlyozzák. Ma délután öttől újra életbe lép a kijárási tilalom, ám az illetékesek szerint addig se ajánlatos feleslegesen kockáztatnunk: idén a locsolkodást is on-line és üzeneteken keresztül próbáljuk meg „élvezni”.