2024. május 10., péntek
SZERB NEMZETI SZÍNHÁZ

Örömóda Újvidékről, külföldi művészekkel kiegészülve

A közelmúltban az újvidéki Szerb Nemzeti Színház operatársulata a Bella ciao egy különleges videoelőadásával állt nézők elé a virtuális térben. Céljuk az volt, hogy a világszerte ismert és kedvelt dallal támogassák mindazokat, akik a maguk módján harcolnak a járvánnyal szemben, és minden következményével, amit magával hozott.

Az SZNSZ zenészei saját otthonaikban muzsikáltak egyedül, az éterben pedig a drab hangjai egységesen szólaltak meg, mégpedig élőben, amely negy technikai odafigyelést kíván.

A felvétel bejárta a világot osztatlan sikert aratva, sok külföldi televíziós csatornán is leközvetítették.

A sikeren felbuzdulva a Szerb Nemzeti Színház újabb projektbe kezdett, melyben ezúttal a szerbiai művészek mellett olasz filharmonikusok, a török opera és balett művészei, valamint kínai kórustagok működtek közre, hogy előadják Beethoven IX. szimfóniájának legismertebb tételét, az Örömódát. Az Európa himnuszaként is ismert darabot ismételten úgy adta elő a 30 zenész és 22 énekes, hogy mindenki egyenként saját otthonából, online bejelentkezéssel kapcsolódott be, majd a színház technikai csapata az összes bejelentkezést egy jellé “gyúrva” élőben közvetítette a zenemű előadását a SZNSZ You Tube csatornáján.

Erre a világon egyedülálló vállalkozásra szombaton este valamivel este kilenc óra után került sor, az azt megelőző percekben röviden mindegyik résztvevő színház, vagy együttes bemutatkozhatott, természetesen szintén egyéniben, és online.

A hatalmas kihívás zenei részének levezénylését ismét a SZNSZ olasz származású dirigense, Andrea Solinas vállalta magára. A karmester a Szerbiai Rádió és Televíziónak elmondta, a zene valóban gyógyítóan hat a lélekre és az érzelmekre, jelen helyzetben ez motiválja a társulatot leginkább arra, hogy közönségével is megossza ezeket az élményeket.

Aleksandar Stankov, a színház operatársulatának igazgatója elmondta, a jelenlegi projekt legegyszerűbb része a zenészek próbafolyamata volt, mert mindenki a saját részét tökéletesítette otthonában. A nehezebb feladat ezt technikailag úgy egy kalap alá hozni, hogy a zenészek soha nem találkoztak, soha nem próbálhatták össze a darabot.  

A több mint 50 művészt összekapcsoló, #DistanTogether elnevezésű zenei és technikai bravúrt Olaszországban és Kínában is közvetítették. Beethoven gyönyörű dallamainak felcsendülése felhívja a figyelmet arra a tényezőre is, hogy a járvány következtében sorra bezárt színházak és  hangversenytermek miatt több ezer művész sodródik világszerte létminimum alá.