2024. április 27., szombat

„Kirajzás” a pandémia kellős közepén

Kelet-európai idénymunkásokat keres Németország

Csütörtökön két repülőnyi mezőgazdasági idénymunkás landolt Berlinben és Düsseldorfban, valamennyien Kelet-Európából érkeztek. Mint hírlik, Németországban mintegy 80 ezer idénymunkásra van szükség ahhoz, hogy a mezőgazdasági munkákat hiánytalanul elvégezzék.

Az idénymunkások elsősorban Romániából, Bulgáriából, Ukrajnából és Magyarországról érkeznek, mert Németországban jóval magasabb az órabér. A jelekből ítélve a koronavírus-járvány sem akadály, hogy ezek a munkások kijussanak a megélhetést jelentő német munkahelyekre, ahol már megkezdődött a spárgaszezon. Tavaly Németországban mintegy 300 ezer idénymunkást folgalkoztattak.

A Tanjug értesülése szerint az idénymunkások ellenőrzött csoportokban utazhatnak külön repülőjáraton, érkezésükkor pedig orvosi ellenőrzés alá vetik őket. Ezután két hétig a többi idénymunkástól elkülönítve élnek és dolgoznak, és védőfelszerelést kell viselniük.

Áprilisban és májusban is 40-40 ezer idénymunkást terveznek ilymódon alkalmazni a német vállalkozók. 

A pandémia kellős közepén tapasztalható „kirajzás” különben annak tudható be, hogy a német szövetségi belügyminisztérium és a mezőgazdasági és élelmezési minisztérium egy héttel ezelőtti megállapodása alapján feloldották a koronavírus-járvány miatt márciusban elrendelt teljes tilalmat és az ágazat munkaerőigénye miatt szigorú szabályok mellett mégiscsak engedélyezték több tízezer külföldi mezőgazdasági idénymunkás beutazását – írja a kronikaonline.ro. A tavaszi munkákra, elsősorban a Németországban rendkívül népszerű spárga betakarítására május végéig nagyjából 100 ezer idénymunkásra van szükség, de a beutazási tilalom után csak 20 ezren maradtak az országban, ezért nem csoda, ha óriási keletje lett a román vendégmunkásnak is. Ők 115 munkanapot teljesíthetnek, a napról-napra súlyosbodó munkaerőhiány miatt azonban a berlini és tartományi hatóságok rendkívüli és átmeneti szabályokat léptetnek életbe a hiány enyhítésére.