2024. április 27., szombat

A koronavírus nem ismer határokat

Ausztrál, japán és amerikai helyzetkép első kézből

Előző irásunkban Európa különböző országaiban és Kanadában élő zentaiak nyilatkoztak arról, hogy a kronavírus-járványt illetőleg mi is a helyzet befogadóországokban. Minap viszont az Egyesült Államokból, Ausztráliából és Japánból is sikerült helyzetjelentést szereznie napilapunk munkatársának.
A zentai születésű Molnár Endre Melbourne-ben él és dolgozik. Elmondása szerint az írás készültekor a kontinensen 4000 fertőzöttet tartottak nyilván, és 19 emberéletet követelt a járvány, ami szerinte egy 25 millió lakosságot számláló ország esetében nem rossz mutató.
– A fontos üzemek, mint például az élelmiszeripari gyárak, még működnek. Az iskolák nyitva tartottak mindeddig, mivel azonban az iskolaszünet húsvétkor kezdődött volna, ezért a szünetet két héttel előre hozták. A gyerekek most nem tanulnak. A gyülekezéseket, a világ többi országához hasonlóan itt is betiltották, csak két személy tartózkodhat egy helyiségben. A vírus megjelenésének első két hetében kisebb bevásárlási hisztéria volt, de mára már lecsillapodott.
Endre elmondta, Ausztráliában az élelmiszertermelés meghaladja a lakosság szükségleteit, így nem kell tartani a hiánytól, nem függnek más országoktól. A kormány bejelentette, hogy mindazok, akik a kialakult helyzet miatt elveszítették munkahelyüket, fél éven keresztül havonta 3000 ausztrál dollár segélyben részesülnek.
– Itt még mindig szabad sétálni vagy futni, csak be kell tartani egymás között a két méter távolságot. Az időseket megkérték, hogy amennyiben ez lehetséges, maradjanak az otthonukban, de erre nem kötelezték őket. Az ausztrál államok közötti határokat lezárták, ami nem volt egyszerű dolog, mivel nincsenek fizikai határok közöttük.
– Az emberek nem zúgolódnak, mert mindenki látja, hogy mi történik a világban – jegyezte meg Endre, és hozzáfűzte, hogy Ausztrália egészségügye is nagyon fejlett, s ezért az itt élők szerencsésnek tekintik magukat.
A Távol-Keleten lévő Japánban is folyamatosan növekszik a koronavírusra pozitív személyek száma, de a szigetország kormánya egyelőre nem vezette be a rendkívüli állapotot. Így Naomi Tamura, japán hölgy szerint az emberek szinte a rendes kerékvágásban élik az életüket. Persze nem teljes egészében. Az óvodák, az iskolák és az egyetemek április 6-áig itt is bezártak, de valószűleg csak május 13-a után kezdődik a tanítás – mondta Naomi, akivel egy zentai látogatása során ismerkedtünk meg. Az emberek egy része, így ő is, otthonról dolgozik, de ezt nem sok vállalat engedheti meg magának, csupán a nagyvállalatok, a számítástechnikai és a külföldi cégek.


A japán kormány felszólította a lakosságot, hogy gondosan mossa a kezét, elhalasztották a tömeges rendezvényeket, megszigorították az országba utazás feltételeit, s mindazoknak, akik átlépik az ország határát, két hetet szállodai karanténban kell eltölteniük.
Naomi Tokió északi részében, Saitana prefektúrájában él, amely a főváros nagy részét és a környező külterületeket öleli fel.
– Szerencsére nem kaptam el a vírust, de nagyon köhögő emberekkel sem találkoztam. A Japán Egészégügyi Szervezet március utolsó napján jelentette be, hogy az ország egészségügyi rendszerének a helyzete válságban van, s a fertőzések gócpontjai a japán nagyvársosokban találhatók, Tokióban, Hokkaidóban, Osakában…, de a japán kormány egyelőre nem hirdette ki a rendkívüli helyzetet. A japán kormány fontosabbnak tartja a Kínával kialakított jó kapcsolat megőrzését, mint a nemzet egészségi állapotát, ugyanis már jóval korábban bevezethette volna a beutazási megszigorításokat és a szabad mozgás korlátozását, de mégsem tette meg ezeket a lépéseket – jegyezte meg Naomi, aki elmondta azt is, hogy igyekszik megvédeni magát. Gyakrabban mos kezet, maszkot visel, gyakrabban öblíti a száját, kerüli a tömeget, és igyekszik javítani szervezete ellenálló képességén.
– A közelmúltban a koronavírus áldozata lett Ken Shimura, népszerű japán komikus. Halálának a híre sokkolta az országot. Ez után a japán fiataloknak is valószínűleg megváltozik a véleményük a vírusról, ugyanis ők nem tekintik ezt annyira ijesztőnek, mint az amerikaiak – mondta beszélgetőtársunk.
Almási Irén ungvári (Kárpátalja) újságíró egy ideje az Egyesült Államokban, a Rockland megyében lévő Spring Vallay-ben (New York állam) él. Elmondása szerint már március elején a New York-i bevásárlóközpontokban kiürültek a tisztítószeres polcok, elfogytak a tartós élelmiszerek, a víz, a vécépapír, de a pánikos vásárlás megszűnt, mert hirtelen megnőtt a fertőzöttek száma, az emberekben pedig a félelem.
– Jelenleg csaknem nyolcvanezer beteget és ezerhatszáz halottat tartanak számon. Olyannyira túlterheltek a kórházak, hogy kénytelenek voltak egyébb helyeken – stadionokban, szállodákban, parkokban – ideiglenes kórházakat kialakítani, illetve a hét elején a haditengerészet hajója is befutott a New York-i kikötőbe, amely a nem koronavírusos betegek ellátásában nyújt segítséget. Mivel a kórházak halottasházai megteltek, a város vezetősége mobil halottasházakat helyezett a kórházak mellé. A hütőkonténerek látványa sokkolta az embereket. Az iskolák három hete zárva vannak. A gyerekek a szülők segítségével online tanulnak, ami nem könnyű, különösen a nagycsaládosoknál.


A megye, ahol Irén tartózkodik, egyike a leveszélyeztetetebbeknek a maga 3000 fertőzöttjével és 19 halottjával.
– Az egyik szomszédunk is a fertőzés áldozatává vált, ami azért is ijesztő, mert a harmincas éveiben járt. Bezárkózva élek lassan már egy hónapja, csak akkor mozdulok ki a házból, ha nagyon muszáj, ellentétben az egyik helyi vallási felekezet tagjaival, akik a figyelmeztetések, szigorítások ellenére is csoportosulnak a templomokban, esküvőkön, temetéseken.
Mi hatan vagyunk egy háztartásban, három felnőtt és három gyerek. Nekünk, felnőtteknek napok óta fáj a fejünk, ketten elveszítettük a szaglásérzékünket, ízlelőképességünket, ami a fertőzés egyik jele is lehet, de erről csak teszttel tudnánk bebizonyosodni, és csak komolyabb gyanú esetén van lehetőség rá – ecsetelte beszélgetőtársunk, aki szerint Donald Trump kijelentései kissé kaotikusak.
– Korábban azt állította, hogy a kórházak megfelően fel vannak készülve, ám ezt az egészségügyben dolgozók csakhamar megcáfolták. Bár a jarvány most tetőzik, fel akarta oldani a karantént, de szerencsére tanácsosai javaslatára meghosszabította április 30-áig. Mostantól 500 dollárral büntetik azokat, akik nem tartják be a két méter távolságot másoktól – mondta Irén.